Met de Samsung Galaxy A34 voegt Samsung eens een degelijk toestel toe aan zijn middensegment. Dat is een veld waarop heel wat spelers zijn opgesteld, dus waarom zou jij net voor deze kiezen?
In maart jongstleden lanceerde Samsung tegelijk de Samsung Galaxy A34 en de Galaxy A54. Hiermee versterkte het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn aanbod in het middensegment met twee interessante toestellen. Die laatste reviewden we onlangs al, deze keer is de Samsung Galaxy A34 aan de beurt.
Eenvoud siert
Het design van onze Galaxy A34 (6GB-versie, 369 euro incl. btw) past in wat een huidige trend lijkt om vrij minimalistisch te gaan en daar zijn we niet rouwig om. Het omhulsel is achteraan van plastic, vooraan heb je glas, maar het geheel voelt best luxueus aan en ziet er oprecht goed uit. Het hele toestel is mooi afgewerkt en ligt fijn in de hand. Veel kracht vergt dat niet, de A34 klokt af op 199 gram.
De drie camera’s volgen de huidige Samsung-lijn en zijn netjes boven elkaar gestapeld. Die plaatsing versterkt dat minimalistische gevoel nog. Vooraan bevindt de selfiecamera zich in een ‘inhammetje’ van het scherm en dat is wel zonde.
Display
Je voert alles op deze Samsung Galaxy A34 uit op een Super AMOLED-scherm van 6,6 inch, dat mooi in het ontwerp geïntegreerd zit. Het biedt een vernieuwingsfrequenties tot 120 Hz. Dat is mooi in deze prijsklasse en voor iets duurdere telefoons beschouwen we het intussen zelfs als standaard.
Het scherm heeft een resolutie van 1.080 x 2.340 pixels en combineert die met een helderheid van duizend nits. Die cijfers zorgen voor een fijne kijk- en werkervaring, zowel binnen als in feller buitenlicht. Met de A34 kan je die broodnodige handleiding op YouTube perfect bekijken in de meeste omstandigheden.
Intern
Onder dat strakke design leidt een Mediatek MT6877V Dimensity 1080-chip alles in goede banen. Die is voorzien van een octacore-processor, bijgestaan door een Mali-G68 MC4-GPU. Voor dagelijks gebruik is dit zeker voldoende, wij switchten vlot tussen verschillende apps en functies.
Qua prestaties moet de Dimensity 1080 van de Samsung Galaxy A34 maar nipt de duimen leggen tegen de A54 (met Samsungs eigen Exynos 1380). Directe concurrent OnePlus doet het met de Nord CE 3 Lite (Qualcomm Snapdragon 695) minder goed, maar de Galaxy A34 is dan duidelijk weer geen partij voor de ‘gewone’ Nord 3, die ook over een chip van Mediatek beschikt, de Dimensity 9000. De Mediatek Dimensity 1080 is met andere woorden een capabele midrange-chip.
De Samsung Galaxy A54 doet net iets meer met de Mali-G68, maar ook hier is het verschil vrij miniem. In vergelijking met OnePlus is het opnieuw hetzelfde verhaal, de Nord CE 3 Lite komt wat tekort met zijn Adreno 619, maar de Nord 3 laat Samsung alle windrichtingen zien met zijn Mali-G710 MC10.G
Samsung biedt dit toestel in twee varianten aan: 6 GB RAM of 8 GB RAM. Opslag bedraagt respectievelijk 128 GB of 256 GB maar wie dat wil kan ook nog een MicroSD-kaart van maximaal 1TB plaatsen. Onze cijfers zijn gebaseerd op de lichtste configuratie.
De Samsung Galaxy A34 draait op de nieuwste One UI: 5.1, gebouwd op Android 13. Daar zijn absoluut geen klachten over, Samsung verwerkt elk Android-OS steeds quasi naadloos in zijn eigen schil. Voor wie dat wil is er ook nog steeds de digitale assistent Bixby, alleen vragen wij ons af wie dat zou kunnen zijn. Zelf komen we deze functie eigenlijk alleen maar tegen wanneer we een Samsung-telefoon willen uitzetten of heropstarten en wanneer we een screenshot willen nemen.
Audio wordt verzorgd door Dolby Atmos. We kregen een helder geluid, ruim voldoende voor filmpjes en muziek. Telefoneren op speaker – ja, wij bellen af en toe nog – ging ook vlotjes.
Batterijleven
Wij zijn digitale mensen en maken dus vaak en lang gebruik van onze telefoon. Bij intensief gebruik gaat de 5.000 mAh-batterij van de Samsung Galaxy A54 ongeveer wel een dag mee, maar tegen de avond is het sowieso opladen geblazen. Wanneer je het bij gemodereerd gebruik houdt, is de batterijduur een stuk beter, dan gaat de A34 gerust anderhalve dag mee. De concurrentie doet op dit vlak zeker niet beter, integendeel.
Zowel de A54, als de directe tegenstanders van OnePlus spelen met eenzelfde batterij als de Galaxy A34 en toch is het verschil duidelijk. De OnePlus Nord 3 blijft nog wat in de buurt, maar de CE 3 Lite valt wat licht uit en de Galaxy A54 mag zich toch een beetje gaan schamen.
Dan komen we bij het opladen en dat is een ander paar mouwen. Laat ons zeggen dat dat niet meteen super snel gaat bij de Samsung Galaxy A34. Reken voor een volledige oplaadbeurt toch op ruim een uur. Dat komt omdat de A34 officieel oplaadt aan amper 25 W: een prehistorisch wattage dat zelfs voor een budgettelefoon erg laag ligt.
Bij van niets naar de helft, blijven beide Galaxy’s nog in elkaars buurt, maar wanneer het richting tachtig procent moet, valt de A34 in slow motion door de mand. Het is helaas het grootste en misschien enige échte minpunt van deze telefoon. Snelladen is bij Samsung vooral een marketingterm en niet echt een aanwezige functie. Beide OnePlus-toestellen scoren op dit vlak gewoon veel sneller en dus ook veel beter.
Camera
Vooraan, uiteraard, beschikt de Samsung Galaxy A34 over een frontcamera van 13 MP. Achteraan vind je netjes onder elkaar een ultra wide camera van 8MP, een hoofdcamera van 48MP en een macro camera van 5MP. Voor deze prijzen krijg je steeds een telefoon met uitstekende fotokwaliteit.
Met de A34 neem je foto’s in een heldere kwaliteit en met warme kleuren, waar nodig. Je beschikt ook over twee handige extra hulpmiddeltjes om je foto’s te bewerken en verbeteren:
- Photo Remaster – een AI-systeem waarmee je de helderheid en resolutie van je foto’s kan aanpassen
- Object Eraser – via deze functie haal je vlotjes voorwerpen uit je foto en kan je vervolgens ook nog schaduwen en weerspiegelingen aanpassen
Ook ’s avonds blijven kleuren opvallen en helder. Het systeem maakt ze er echter niet onrealistisch uitspringen, het blijven aangename beelden.
Verdict
Met de Samsung Galaxy A34 5G haal je een degelijke smartphone in huis, zonder een fortuin uit te geven. Ideaal voor dagelijks gebruik, om vlot tussen al je apps en functies te gaan. Het is een toestel waar amateur smartphonefotografen zeker geen miskoop mee doen en selfienemers meer dan tevreden over kunnen zijn.
Wie dagelijks gebruik echter leest als ‘constant gebruiken, van ’s ochtends tot ’s avonds’, die zorgt er best voor dat er constant een laadmogelijkheid in de buurt is of kijkt misschien toch beter richting een ander toestel. OnePlus biedt met de Nord CE 3 Lite een competitief toestel, dat met het gemak van snelladen toch een interessante troef in handen heeft.
.pro’s
- Goede verhouding prijs en kwaliteit
- Mooi design
- Meer dan geschikt voor foto’s
- Voldoende updates
.contra’s
- Hoog batterijverbruik bij intensief gebruik
- Laadt vrij traag op
- Bixby gaat maar niet weg
De Samsung Galaxy A34 5G is beschikbaar in de kleuren lichtgroen, zilvergrijs, paars en donkergrijs. Voor een exemplaar met 6 GB geheugen en 128 GB aan opslag betaal je 369 euro en voor eentje met 8 GB geheugen en 256 GB is dat 439 euro. Beide prijzen zijn inclusief btw.
Android-updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy A34 minstens vijf jaar security-updates ontvangt en vier jaar OS-updates.