Samsung Galaxy A32 5G review: ondermaatse prestaties verscholen in een A-reeks

In enkele reviews verkennen we de prijsklasse van 200 tot 400 euro en ondervinden we wat je daar als koper mag verwachten. Zo rolden we bij Samsung in de Galaxy A-reeks, waarin de Galaxy A32 5G begin dit jaar lanceerde.

In de Galaxy A-reeks brengt Samsung verschillende toestellen onder, die allemaal verkrijgbaar zijn als Enterprise Edition. De toestellen worden hierdoor gegarandeerd vier jaar lang voorzien van de meest recente beveiligingspatches.

De Galaxy A32 5G wordt door Samsung aangeboden voor 299 euro (incl. btw). Voor die prijs krijg je een toestel met 128 GB opslag, dat met een micro SD nog uit te breiden valt tot 1TB.

Ondermaats scherm

Het toestel is lang en smal. De selfiecamera zit bovenaan in het midden van het scherm verstopt. De halve cirkel die de camera in het scherm wegsnijdt, doet ons denken aan de OnePlus 6T en ziet er netjes uit. Alleen onderaan het scherm geeft Samsung de Galaxy A32 5G een flinke zwarte rand mee.

Hoewel Samsung moeite doet om de Galaxy A32 5G er netjes te laten uitzien, kunnen we niet om de lage kwaliteit van het scherm heen. Het scherm biedt slechts 720×1.600 pixels en is niet voorzien van AMOLED-technologie. De Nokia G50 legt ongeveer dezelfde schermresolutie voor (720×1.560 pixels), maar in de prijsklasse van ruwweg 300 euro vormen de toestellen toch eerder een uitzondering. De lage refreshrate van 60 Hz maakt het verhaal compleet.

lees ook

Nokia G50 review: een duidelijk doel, maar niet perfect uitgevoerd

Net als Motorola kiest Samsung ervoor om de vingerafdruk niet in het scherm te plaatsen. In plaats daarvan werd de scanner ondergebracht in de aan-uitknop. Aan de rechterkant net boven het midden kan je deze knop vinden. Net als bij beide modellen van Motorola is het toestel hierdoor niet te ontgrendelen zolang het op tafel ligt. Probeer je het toch, dan krijg je in de meeste gevallen de melding dat de sensor volledig bedekt moet zijn.

Mistige dagen

De Galaxy A32 5G is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren. Zo zijn er de eenvoudige zwarte en witte kleur, die verder worden aangevuld met lichtblauw en violet. Ons zwarte testmodel verzamelt in ieder geval al snel vingerafdrukken op de lichtglanzende achterzijde. Verder zitten vier lenzen zonder camera-eiland in de achterkant van het scherm gegoten.

De foto’s die werden geschoten met de 48 MP-hoofdcamera, lijken te zijn gemaakt op een mistige dag. In werkelijkheid hingen er die dag zeker wolken aan de lucht en was het buiten grijzig, maar mistig was het niet. De foto van de kasseiweg met bomen aan de linker- en rechterzijde werd slechts vijf minuten later gemaakt en toont de grijze lucht. De hoofdcamera krijgt van ons verder weinig bewondering voor de scherpte. Volledig uitgezoomd is te zien dat er verschillende struiken en bomen langs de kanten van de weg staan. Na slechts een klein beetje in te zoomen vertoont de foto al de eerste tekenen van wazigheid.

Boven de hoofdcamera is nog een breedhoekcamera te vinden van 8 MP en een portretcamera van slechts 2 MP sluit de rij af. Iets verder naar de rechterkant heeft Samsung nog een Macro Vision-camera geplaatst. Die levert met een 5 MP-lens deftige resultaten af met een correcte kleurenbalans en voldoende scherpte.

Binnenwerk volgt de ondermaatse prestatielijst

Aan de binnenzijde krijgt de Galaxy A32 5G een MediaTek MT6853 mee. Dezelfde chip was ook aanwezig in de Edge 20 Lite van Motorola. Door de chip zijn beide toestellen klaar om gebruik te maken van het 5G-netwerk. In België geeft die mogelijkheid nog geen grote meerwaarde. De veiling van het 5G-spectrum staat namelijk pas op de agenda in de tweede helft van 2022. Eens dat achter de rug is, kan de uitrol starten.

De chip is bovendien geen hoogvlieger voor iemand die al is een spelletje speelt op zijn smartphone. De Edge 20 Lite kon de lagere prestaties op papier nog rechttrekken met een werkgeheugen van 8 GB. De Galaxy A32 5G kan slechts aan de slag met 4 GB RAM. Een serieuze vermindering, die ons doet vermoeden dat het geen geweldige game-ervaring zal opleveren. De twijfels zijn onterecht, aangezien de smartphone prima meerdere taken tegelijk kan verwerken. Haperingen merken we niet op. Enkel vloeiende bewegingen kan de smartphone niet maken, al is daar de lage refreshrate verantwoordelijk voor.

’s Nachts opladen

Op vlak van batterij zal de Galaxy A32 5G je niet snel in de steek laten. De batterij van het toestel is goed voor urenlang gameplezier en laat het toe lange videovergaderingen bij te wonen zonder stopcontact in de buurt.

Raken de batterijprocenten op, dan ben je de smartphone wel lang kwijt aan de oplader. Uit de geteste toestellen is de Galaxy A32 5G absoluut de traagste. De helft van de batterij vult het toestel in een slordige 55 minuten. De Motorola g60s, de Motorola Edge 20 Lite en de Oppo A94 heb je in die tijd al minstens tot 80 procent geladen. Daarom is het zo goed als noodzakelijk de Galaxy A32 5G ’s nachts of ’s avonds na het werken op te laden.  

Te weinig in zijn mars

Samsung brengt al langer budgetvriendelijke toestellen op de markt. Daarom zou het merk ondertussen moeten weten hoe een degelijke smartphone verpakt wordt in een goedkoper model. De Samsung Galaxy A32 5G (299 euro incl. btw) toont in ieder geval niet aan dat Samsung dat kunstje beheerst. Tegenover de concurrenten doen het scherm, het camera-eiland en de oplaadtijd onder. Daartegenover krijgt je een batterij die het voor lange tijd uithoudt, maar de verhouding van één tegen drie doen ons fronsen.

De Samsung Galaxy A32 5G heeft over het algemeen te weinig in zijn mars. Binnen een bedrijfscontext is alleen het updatebeleid van de Samsung Galaxy A32 5G interessant. Dat gebeurt namelijk voor een periode van vier jaar. Al is ook daar dit toestel niet uniek, aangezien de volledige A-reeks hetzelfde updatebeleid volgt.

.pro’s

  • Vier jaar lang veiligheidsupdates
  • Batterij houdt het lang vol

.contra’s

  • Foto’s met hoofdcamera zijn niet erg scherp
  • Enorm lange oplaadtijd
  • Lage refreshrate waardoor bewegingen niet vloeiend zijn

De Samsung Galaxy A32 5G ontvangt vier jaar lang veiligheidsupdates, tot begin 2025. Verder ontvangt het toestel twee Android versie-updates.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home