Microsoft Surface Pro 7 review: tijd voor een nieuwe verpakking

Surface Pro 7

We mogen de Surface Pro van Microsoft ondertussen een stijlicoon noemen, maar ook trendsetters raken uiteindelijk gedateerd als ze niet meegaan met hun tijd. De Surface Pro 7 lijkt op de Surface Pro 6 van vorig jaar, die leek op de Surface Pro 5 van het jaar daarvoor, die leek op de Surface Pro 4 van het jaar daarvoor. Microsoft speelt op veilig, maar doet gelukkig ook een toegift. 

De Surface Pro 7 heeft ein-de-lijk een USB-C-poort. We blijven nog steeds een beetje op onze honger zitten, omdat Microsoft niet heeft gekozen voor Thunderbolt 3, maar nemen voorlopig genoegen met USB 3.1. Zelfs in onze korte testperiode heeft de veelzijdige poort meermaals zijn nut bewezen. 

Wie de Surface Pro in een kantoorsetting gebruikt, was in het verleden bijna verplicht om ook een Surface Dock aan te schaffen. Nu kan je eenvoudig een externe monitor en andere randapparatuur aansluiten via een generiek USB-C-dock naar keuze, en de Surface zelfs langs deze weg opladen. De Surface Connect-poort is nog altijd aanwezig, zodat je de 2-1 ook op de klassieke manier kan opladen en nog steeds een Surface Dock kan gebruiken, in geval dat reeds op je bureau staat. 

Toegegeven, onze tijdelijke opstelling is een beetje knullig, maar met elke USB-C-hub, -dock of -dongle neem je de Surface Pro 7 zo op in je kantooromgeving.

Onderweg laden we de Surface Pro 7 op met dezelfde 45W USB-C-PD-oplader waar we ook onze Android-smartphone mee kunnen opladen, waardoor we plaats besparen in onze tas en de bijgeleverde stroomadapter van Microsoft zelfs niet meteen uit de doos haalden. 

Naast de USB-C- en Surface Connect-poorten, heeft de nieuwe Surface Pro nog een klassieke USB-A-poort (USB 3.0), 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting en microSD-kaartlezer. De Mini DisplayPort van de Surface Pro 6 blijft achterwege, maar de USB-C-poort maakt dat meer dan goed. Draadloos zorgde Microsoft voor een upgrade naar Bluetooth 5.0 en ondersteuning voor Wifi 6, wat op termijn voordelig kan zijn als deze nieuwe wifi-standaard breder verspreid raakt. 

Configuraties

De Surface Pro 7 die wij hebben getest, heeft een Intel Core i5-1035G4 aan boord, samen met 8 GB RAM en een 256 GB SSD. Voor die configuratie betaal je 1.349 euro (btw inclusief). De basisconfiguratie kost 899 euro voor een Intel Core i3-1005G1, 4 GB RAM en een 128 GB SSD, maar lijkt ons te vermijden. De Core i5 met 8 GB RAM en een 128 GB SSD voor 1.049 euro, is voor de meeste mensen wellicht de geschikte keuze. Tenzij je een zwarte in plaats van platina uitvoering wil, dan moet je minstens voor het model gaan dat wij hebben getest. Het toestel kan nog helemaal worden uitgebouwd tot een Intel Core i7-1065G7, 16 GB RAM en een 1 TB SSD voor 2.499 euro. 

Wil je de Surface Pro 7 ten volle kunnen gebruiken, dan heb je ook een toetsenbord nodig. Microsoft verkoopt de Type Cover nog steeds apart, al wordt die (alvast op dit moment) gratis aangeboden bij je bestelling. De normale prijs voor de toetsenbordcover is 179 euro voor de Alcantara-uitvoering in verschillende kleuren of 149 euro voor de gewone zwarte uitvoering. De Surface-pen betaal je sowieso extra bovenop en kost 109,99 euro. 

Met uitzondering van de USB-C-poort is de hardware onveranderd gebleven en dat wordt stilaan een beetje jammer.

Met uitzondering van de USB-C-poort is de hardware zoals gezegd onveranderd gebleven en dat wordt stilaan een beetje jammer. Vooral omdat Microsoft ondertussen met de Surface Pro X heeft getoond dat het wel degelijk weet hoe een 2-in-1 er in 2019 écht moet uitzien. We hadden deze Surface Pro 7 graag in hetzelfde slanke design gezien, inclusief dunnere schermranden, afgeronde hoeken en ingebouwde LTE-ondersteuning. Helaas dacht Microsoft daar anders over, maar we zijn hoopvol voor de Surface Pro 8. 

Nieuwe motor

De rest van de verandering zit dus onder de motorkap. Microsoft heeft gekozen voor Intels tiende generatie processors en is daarbij gelukkig voor de juiste versie gegaan. De chips in de Surface Pro 7 behoren tot de Ice Lake-familie en zijn gebakken op 10 nm.

De prestaties zijn uitstekend en Microsoft is er andermaal in geslaagd om een stil apparaat af te leveren, met voldoende pk’s voor dagelijkse productiviteit in een dun chassis. Bovendien zorgt de nieuwe Intel Iris Plus geïntegreerde gpu voor merkbaar betere grafische prestaties dan Intel UHD Graphics daarvoor.

Toch valt er nog een kleine kanttekening bij de chipkeuze te maken. De Intel Core i5-1035G4 in de Surface Pro 7 heeft een lagere basiskloksnelheid (1,1 GHz) dan zijn tegenhanger van de achtste generatie in de Surface Pro 6 (1,7 GHz). De turboklokfrequentie ligt wel hoger: 3,7 GHz tegenover 3,6 GHz.

Wat dat betekent, zien we voornamelijk in onze benchmarktests weerspiegeld. De hogere turbofrequentie maakt de nieuwe Core i5 over het algemeen performanter (PCMark), maar dat voordeel valt weg onder langdurige belasting (Cinebench), wanneer het toestel naar zijn basiskloksnelheid terugvalt. Dat maakt deze chip minder interessant voor wie geregeld wil renderen of gelijkaardige workloads uitvoeren, maar dan heb je met de Surface Pro 7 sowieso de verkeerde keuze gemaakt. 

Instant on

De Surface Pro 7 voelt altijd snel aan, en dat wordt mee in de hand gewerkt door de ‘instant on’-functie. Wanneer je de 2-in-1 dichtklapt en later weer openklapt, springt het scherm meteen aan. Bij de Surface Pro 6 moest je eerst nog de aan-uitknop indrukken. Gebruik je Windows Hello met gezichtsherkenning, dan ben je op de Pro 7 meteen aan het werk van zodra je het toestel hebt geopend en de staander uitgeklapt.  

De functie heeft één belangrijke keerzijde: Microsoft houdt het toestel veel langer in stand-by in plaats van in diepe slaapstand te gaan. Dat laat zich onvermijdelijk voelen op het batterijleven. Wanneer we de Surface Pro na een werkdag dichtklapten en zo’n 14 uur later weer openden, konden we meteen aan de slag, maar was er wel om en bij 20 procent van de batterijcapaciteit weggevloeid.  

Snelladen

Op vlak van batterijleven heeft Microsoft deze generatie weinig vooruitgang geboekt. Integendeel, we haalden in onze batterijtests min of meer dezelfde resultaten als met de Surface Pro 6. Ook in dagelijks gebruik liggen de resultaten in dezelfde lijn. Bij typisch kantoorgebruik kom je de werkdag normaal nipt door, maar je houdt altijd best een oplader in de buurt. Er zijn gelijkwaardige laptops die het op dat vlak een stuk beter doen. Dat is verrassend, aangezien de 10 nm-chip de batterij in theorie minder belast.

Microsoft heeft wel een snellaadfunctie toegevoegd, die een duidelijk effect heeft. De Surface Pro 7 is op iets meer dan een half uur tot de helft volgeladen en heeft net geen uur nodig om tot 80 procent te gaan. De Surface Pro 6 deed daar ongeveer dubbel zo lang over. 

Conclusie

Samengevat kunnen we moeilijk teleurgesteld zijn door de Surface Pro 7, maar tegelijk voelt het nog steeds alsof Microsoft zich heeft ingehouden. Het wordt hoog tijd dat de Surface Pro een nieuwe verpakking krijgt. Zeker nu de Surface Pro X op het toneel is verschenen, voelt de Pro-reeks erg gedateerd aan. De toevoeging van USB-C is een belangrijke stap vooruit op vlak van gebruiksgemak, maar meer dan een veilige iteratie is deze nieuwe generatie helaas niet geworden.  

Het is de Surface Pro X die nu de nieuwe maatstaf zet op vlak van hardware, maar die heeft door zijn ARM-architectuur zijn eigen problemen, en lijkt op basis van de eerste reviews nog niet klaar voor zijn gloriemoment. De Surface Pro staat dankzij de Intel-chip al enkele jaren garant voor uitstekende prestaties en degelijke hardware, maar is ondertussen ook een beetje saai geworden. Saai is in dit geval niet verkeerd, maar doet wel snakken naar meer. 

.pro’s

  • USB-C
  • Snel en stil
  • Instant on
  • Snelladen

.contra’s

  • Gedateerd design
  • Geen Thunderbolt
  • Geen LTE

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home