Review: Raumfeld One M en One S multiroom-speakers

Multiroom audio is hot. Een van de spelers die een prominente plek heeft weten te verwerven is het Duitse Raumfeld. Lees je Raumfeld, dan zeg je automatisch Teufel. Beide merken komen namelijk van dezelfde fabrikant uit Berlijn, waarbij de merknaam Raumfeld de multiroom producten vertegenwoordigt. We zijn gecharmeerd van Teufel, dus we hebben hooggespannen verwachtingen bij dit Raumfeld duo.

We beginnen met de net geen vierhonderd euro kostende One M (voorheen: One 2), een relatief grote mat-witte tafelradio met strakke lijnen en scherpe hoeken. Een hele gewaagde vormgeving. Wit kan design-technisch heel mooi zijn, mits perfect uitgevoerd. Het grootste risico met wit is echter, dat het door inwerking van UV vaak niet wit blijft. Wanneer we de strakke behuizing nader inspecteren nemen we een kleine vervorming waar en hierdoor sluit het luidsprekerdoek net niet mooi aan. Raumfeld heeft, ondanks deze kleine imperfectie, beslist haar best gedaan er een mooie en opvallende behuizing van te maken.

raumfeld-one-2

De One M heeft centraal aan de voorzijde een handige draaiknop voor het volume. Hieronder, in de aluminium strip, zitten een viertal voorkeurtoetsen voor muziekstations. Rechts naast de volumeknop bevindt zich een power en system-LED en tot slot de stand-by knop. De LED’s van deze One M zijn groen, maar bij latere versies zijn deze vervangen door witte exemplaren. Dit vinden wij beslist fraaier. De achterzijde heeft een mechanische powerknop met daaronder een netspanningsaansluiting. Daarnaast zit een ovale reflexpoort en hiernaast een tweetal line ingangen. Tot slot zijn er ook nog een RJ45-netwerkaansluiting, een USB-poort (Type A), een resetknop en een setup-knop te vinden. Aan de onderzijde zit de woofer voor de lage tonen.

raumfeld-one-2-back

De kleinere, net geen 250 euro kostende One S is een klein handzaam speakertje die eveneens in het mat-wit is uitgevoerd. Het oppervlak is glanzender dan die van zijn grote broeder en het oppervlak is hierdoor iets gevoeliger voor vingers en krassen. De vormgeving van de behuizing is minder extravagant dan die van de One M en hiermee ook minder gevoelig voor imperfecties. Het contrast in materialen, blank geborsteld aluminium, zwart stoffen speakerdoek, mat wit en zwart rubberen bedieningsvlak vinden we zeer geslaagd. Tijdens een uitvoerige inspectie ontdekken we hele subtiele welvingen in de zijflanken waarmee de fabrikant bij de One S de perfecte balans tussen “strak” en “speels” heeft gevonden.

raumfeld-one-s

De One S heeft aan de voorzijde een powerknop en een tweetal witte LED’s; een power LED en een system LED. Aan de bovenzijde vinden we een tweetal volumetoetsen en een viertal voorkeurtoetsen voor muziekstations. Aan de achterzijde/onderzijde heeft de One S een RJ-45-netwerkaansluiting, een USB-poort (type A) een resetknop, een setupknop en een netspanningsaansluiting. Deze aansluitingen kunnen mooi worden afgedekt met een rubberen afdekkapje. Deze laatste feature verraadt hiermee dat de One S splash-proof is. Prima voor gebruik in de keuken of badkamer dus.

raumfeld-one-s-back

Beide Raumfelds hebben een ingebouwde klasse D versterker (One S: 10 Watt RMS, One M: 25 Watt RMS) en een Wi-Fi interface. Hiermee zijn ze eenvoudig draadloos in het netwerk te integreren. Via de USB poort kunnen muziekbestanden vanaf een geheugenstick via de Raumfelds worden afgespeeld. De Raumfelds ondersteunen de volgende bestandsformaten: ASF, MP3, WMA, WAV, AAC, FLAC, OGG en AIFF tot een samplingfrequentie van 196kHz. Uiteraard wordt gapless playback ondersteund. Dit is allemaal heel netjes.

Installatie

Om beide Raumfeld producten via onze iPhone te kunnen aansturen, downloaden we de Raumfeld controller-app uit de App Store. We starten deze op en drukken op “installatie”. De Speaker wordt nu gedefinieerd als een “ruimte” en we volgen heel eenvoudig alle aanwijzingen in het Nederlands. Hierna dienen we naar de Wi-Fi instellingen op de iPhone te gaan (IOS -> Instellingen -> Wi-Fi) en uit de lijst van Wi-Fi apparaten de “Raumfeld Setup” te selecteren. Hierna mogen we weer terug naar de Raumfeld-app welke direct de melding geeft dat er een “Raumfeld One M” is gevonden. Hierna is het weer een kwestie van het volgen van de door de applicatie voorgestelde stappen en klaar! We zijn ‘Verbunden’. Echt…

install-1 install-2  install-4

Het eerste dat de One M onderneemt is het automatisch updaten van de firmware. Prima, zo hoort het. Voor de One S vervolgen we de installatie door in de app meer apparaten toe te voegen. Hierna vervolgen we wederom de voorgestelde stappen en binnen een paar minuten is ook de One S operationeel.

Wanneer we de setup afsluiten worden we direct door de control app geloodst en vraagt deze naar toegang tot de muziekbestanden op ons iOS-apparaat. We hebben hierna de keuze “muziekdiensten” en “muziekbronnen” toe te voegen. Onder muziekdiensten vallen de commerciële streamingdiensten zoals Tidal, WiMP, Napster, SoundCloud, Spotify, TuneIn en Last.fm scrobbler. Deze worden allen standaard door Raumfeld ondersteund en dit lijkt ons een zeer compleet aanbod.

install-5 bronnen-en-diensten  muziekbronnen-1

Vervolgens kunnen we ook muziekbronnen selecteren. Dit zijn bronnen in de eigen netwerkinfrastructuur. Denk aan een NAS of aan een muziekbibliotheek op een computer. Wij hebben onze muziekbestanden in iTunes en op een NAS opgeslagen. Om deze te selecteren dienen we in de Raumfeld-app naar “Instellingen” en vervolgens naar “Muziekbronnen” te gaan. We selecteren de muziek van onze NAS waarna de NAS wordt gescand. Het bladeren in de map structuur behoort helaas niet tot de mogelijkheden.

We hadden ook graag onze iTunes-bibliotheek geselecteerd, maar deze blijkt onvindbaar. Ook de via de app benaderbare online handleiding biedt geen oplossing en lijkt zich met de aandacht voor Windows Media Player meer te richten op het Windows-kamp. Aangezien de Raumfeld ook geen Airplay ondersteunt blijft het nog stil in huis; de app is namelijk nog steeds de NAS aan het scannen. Nog even geduld hebben dus.

Als je na het scannen een muziekstream opstart, schakelt de corresponderende speaker automatisch aan. De Raumfeld-app werkt na een korte periode van gewenning prima. We zappen eenvoudig door onze bibliotheek heen en we kunnen hier kiezen uit een lijst van artiesten, albums, genres en componisten. Bovendien kunnen we zoeken in de bibliotheek. Dit is een grote plus voor Raumfeld. Volumeregeling via de Raumfeld-app werkt eenvoudig via de volumebuttons van de mobile device zelf, maar kan ook via de speaker zelf worden bijgeregeld. Het omschakelen van muziekstreams van de ene naar de andere ruimte gaat helaas niet altijd even vlekkeloos. De Raumfeld-speaker schakelt netjes aan, toont het correcte album inclusief de spelende track en de app meldt vervolgens dat het nummer afspeelt; desondanks weigert de Raumfeld zo nu en dan geluid te produceren. We houden het op een gebruikersfout. Het zal een kwestie van wennen zijn.

De fabrikant laat ons daags voor de publicatie in een reactie weten dat Raumfeld zich primair focust op commerciële muziekdiensten en in mindere mate op lokaal opgeslagen muziekbibliotheken van de gebruiker zelf. De fabrikant heeft sinds onze producttesten en plaatsing van deze review naar zeggen flink geïnvesteerd in Google Cast. Middels een firmware update (december 2016) zijn alle Raumfeld luidsprekers met deze Google-functionaliteit uitgerust. Na deze update krijgt de gebruiker toegang tot meer dan 100 muziek apps, waaronder Google Play Music. Eigen lokaal opgeslagen muziek kan volgens de fabrikant ook eenvoudig naar de Raumfeld-speakers worden gestreamd met gebruik van het in de streaming wereld zeer bekende Plex. De fabrikant heeft dus niet stilgezeten. Netjes Raumfeld!

Klank

Klankmatig klinken beide Raumfeld-speakers grootser dan het kastje in werkelijkheid is. Qua volume is er bij beide units voldoende power voorhanden om een flinke ruimte met muziek te vullen. De One M betreft een 2.1 stereo speaker en de One S een monovariant. Als achtergrondspeaker voldoet de grootste van het stel, de One M, prima. De stereoprestaties zijn, gezien de bouwwijze prima in orde. Het geluid wordt bij hogere volumes wel snel overheersend in het midlaag. Het laag mist fundament en dit komt voornamelijk door de steile filtering beneden de 62Hz. Hierdoor klinkt de laagweergave net niet helemaal in balans. Het middengebied klinkt warm maar mist articulatie en kracht in het stemgebied. Het hoog klinkt naar onze mening iets te gepolijst en mist hierdoor een stukje levendigheid. Gelukkig heeft de app een ingebouwde toonregeling. Nadat we de lage tonen iets terugschroeven en de hoge tonen juist een klein beetje opschroeven klinkt het muzikale plaatje ineens een stuk beter.

De One S deelt grotendeels de klanksignatuur van de One M. Het geheel klinkt lekker vol en heeft eveneens een bultje in het midlaag. De stemmen hebben een betere articulatie en zijn derhalve beter verstaanbaar. Wij verwachten dat dit door de geringere afmetingen van de kast komt. Het hoog klinkt ook hier iets minder levendig dan we zouden wensen. We missen die sprankeling die producten van Teufel wel hebben. Ook hier biedt de toonregeling uitkomst.

Conclusie

Kleine ongemakken die we tijdens deze test hebben ervaren zijn toe te wijzen aan slordigheidjes in de software. Dergelijke kleine ongemakken maken van een intuïtief product al snel een ingewikkeld product en dit vinden we jammer. De integratie in het netwerk verloopt hierdoor niet zo gladjes zoals we dit graag zouden zien. De One M tester die we op de redactie ontvingen had bovendien een vervelende digitale ruis/fluittoon in stand-by stand. Deze was zodanig aanwezig dat het voor ons een reden was om contact op te nemen met de fabrikant. Niet veel later ontvangen we een tweede (later) exemplaar van de One M. Het ruisniveau in standby is nu vrijwel nihil. Blijkbaar was het een exemplarisch probleem.

Dit Raumfeld duo is beslist een leuk stel samen. De geluidskwaliteit en specificaties zijn dik in orde, maar qua gebruiksvriendelijkheid hebben de producten nog een klein beetje liefde nodig. Dit is voornamelijk softwarematig, dus met een half uurtje programmeerwerk kunnen deze ongemakken tot het verleden behoren. Op het gebied van prijs en prestatie scoren de beide Raumfelds gewoon heel erg goed.

 

.pro’s

  • Splash proof (One S);
  • Kan met veel formaten overweg;
  • Groots van klank;

.contra’s

  • Kleine slordigheidsfouten in software;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home