Oppo Reno8 Pro review: fotocamera met smartphonefuncties  

De Oppo Reno8 Pro belooft een toestel te zijn met een snellaadtechnologie en constante prestaties tijdens het gamen. Dat wordt afgetopt met op papier geweldige camera’s die zelfs de nacht tot leven moeten brengen. Wat blijft daar in de realiteit van over?

De Oppo Reno8 Pro positioneert zich met 749 euro (incl. btw) in de prijsklasse van de OnePlus T-reeks. De twee zijn familiaal verbonden en rollen van dezelfde Chinese band bij fabrikant BBK Electronics. Doorgaans is dat duidelijk in het DNA van de modellen, maar de gelijkenissen reiken deze keer niet verder dan een gemeenschappelijke prijsklasse.

Glibberige bedoeling

Op de redactie ontvingen wij de blauw/groene-variant die officieel het kleurenlabel ‘glazed green’ draagt, maar waarover de collega’s spottend vroegen waar het groen dan precies te vinden was. De telefoon is er ook te vinden in een neutrale zwarte kleur. Dat model behoudt de glanzende afwerking, waarop vingerafdrukken zachtjes doorkomen.

We hadden zelf liever gezien dat de smartphonebouwer nadacht over de glibberigheid van de achterzijde. Leg je het toestel op een brooddoos, een toetsenbord of een ander oppervlak zonder antislip, dan is het gegarandeerd dat de Reno8 Pro er binnen enkele minuten af zal glijden.

Aan de voorzijde zijn we dan weer wat teleurgesteld over de hoekige keuzes. De zijkanten van het scherm steken namelijk goed omhoog en ronden niet af. Daardoor vinden wij zelf het toestel met een 6,7-inch schermformaat onaangenaam in de hand liggen. Het gaat hier meer om persoonlijke smaak en ervaring.

Waar wel een algemene consensus over bestaat is dat het scherm groenig kleurt zodra je het toestel onder een hoek in de hand houdt. Het toestel moet het met een minder premium-schermresolutie stellen: FHD (1.080 x 2.412). De refreshrate blijft wel op topniveau spelen 120 Hz.

Enorme camera’s

Het voornaamste verkoopargument van de Oppo Reno8 Pro ligt op de camera’s. Dat brengt het design al duidelijk naar voren. In het camera-eiland achteraan zijn twee camera’s te vinden ter grootte van ongeveer een muntstuk van twintig cent.

De camera’s liggen in een camera-eiland dat naar achteren uitsteekt. De verhoging vloeit netjes over in de achterzijde van het toestel zonder zichtbare scheidingslijn. Dat trucje leerde Oppo in de Find X-lijn, maar hier loopt het eiland wel door tot aan de bovenhoek van het toestel. Voor de camera’s aan de achterzijde maakten we een analyse tussen de camerakunsten van de Reno8 Pro, de Reno8, de Find X5 Pro en de 10T van OnePlus. Dat artikel en een verzameling voorbeeldfoto’s vind je hier.

lees ook

Oppo Reno8 (Pro) cameratest: fotografie op topniveau voor een breder publiek?

We beperken ons hier dus tot een korte opsomming. Het camera-eiland beschikt over drie camera’s. De hoofdcamera doet niet zuinig aan met 50 MP. De breedhoekcamera moet het stellen met 8 MP en een macrolens van 2 MP voltooit het eiland.

Verder is Oppo zijn eigen MariSilicon X-chip nog niet vergeten. De technologie maakt AI-ruisonderdrukking mogelijk en verzekert dat alle foto’s van HDR-kwaliteit genieten. Een voorproefje van de resultaten geven we hieronder al.

Mooi meegenomen extra’s

De designkeuze bij de selfiecamera vinden we ook opvallend, deze camera bevindt zich namelijk in het midden van de bovenzijde van het scherm. Dat is in lijn met de positionering op andere Android-smartphones, maar Oppo bouwde jarenlang aan zijn eigen identiteit door de camera in de duurdere lijnen in de linkerbovenhoek te plaatsen.

Voor de selfiecamera haalt de smartphonebouwer zijn beste paard van stal, met 32 MP kan je jezelf goed op de foto zetten. Verder brengt het merk een autofocus-functie naar deze camera. Daardoor wordt het mogelijk om jezelf te fotograferen terwijl de achtergrond vervaagd.

De selfiecamera heeft een autofocus-optie. Zo kan je de achtergrond ook bij een selfie vervagen, dat lukt grotendeels goed, maar de functie is wat te ijverig bij uitstekende haren.

Een andere nieuwe functie bij de selfiecamera maakt het nemen van selfies met je vrienden eenvoudiger. Door slimme technologie pikt het toestel namelijk op als een vriend mee op de foto wil, waarna de camera automatisch uitzoomt naar 0,8x. De functie werkt opvallend snel, dus als gebruiker zal je niet snel iets doorhebben en ongestoord foto’s blijven nemen. Tot slot integreert de fabrikant een vervanging van de timer om een foto te maken. Laat voortaan je handpalm zien en het toestel zal vanzelf van drie naar nul tellen. 

Op filmgebied merken we nog een kleine extra op. Het toestel kan namelijk een time lapse filmen, een functie die we verder enkel vinden bij iPhone-toestellen of de broertjes uit de Find X5-reeks. De functie kan handig zijn voor vloggers of om een korte video van een uitstap met het bedrijf te filmen. Er zijn niet veel momenten die zich lenen voor de functie, maar als extraatje is het wel mooi meegenomen.

Mindere chipprestaties

Voor de binnenzijde viel de keuze op een MediaTek Dimensity 8100-Max. Oppo laat de meer premium Snapdragon-SoC’s van Qualcomm dus links liggen. Het budget stak de fabrikant met andere woorden in de cameraprestaties.

De gebruikers die op vlak van chipprestaties veel verwachten van hun toestel, zullen door de keuze van een MediaTek al genoeg zijn afgeschrikt om het toestel niet te overwegen. De Reno8 Pro krijgt niet de specificaties om op dit publiek in te spelen. Dat maakt de keuze voor 8 GB aan RAM-geheugen verder duidelijk.

Ben je niet zo’n chipfanaat, en deze review dus nog aan het verder lezen, dan kunnen we je geruststellen dat de chipprestaties voor alledaagse zaken die je met de smartphone regelt je niet zullen teleurstellen. Vooral grafisch weegt het verschil wél sterk door.  

Puur op rekenkracht doet de Reno 8 Pro het zoals je ziet best goed. De rekenkernen van de MediaTek-chip en het Qualcomm Snapdragon-alternatief zijn dan ook allebei Cortex-designs van Arm gebaseerd. Het verschil wordt pijnlijker wanneer we naar de grafische kant kijken. De Mali-GPU van MediaTek kan niet opboksen tegen de Adreno van Qualcomm. Oppo belooft misschien constante gamingprestaties, maar die zijn dan vooral consequent matig.

Niet zuinig op de batterij

De chip blijkt bovendien niet zuinig te zijn. Het batterijleven van de Reno8 Pro zet je niet op één dag met normaal smartphonegebruik zonder batterij. In de videotest houdt het toestel het 874 minuten uit, terwijl het bij de prestatiestest na 633 minuten afgeeft. Halen we de prestaties van concurrerende modellen erbij, dan blijven we toch minder vrolijk achter.

Is het toestel aan het einde van zijn batterijleven gekomen door al het werken, dan laadt de telefoon in een korte pauze van elf minuten weer halfvol. De SuperVOOC-technologie van Oppo tekent present en de lader krijgt een vermogen van 80 watt. Opladen kan bovendien voortaan tijdens de autorit naar je werk, met de 80 watt-autolader (59 euro, incl. btw). Een verplaatsing van 19 minuten laadt de batterij weer tot tachtig procent vol.

Lanceert met Android 12

Opvallend tot slot is de keuze om de toestellen te lanceren met ColorOS 12. De Oppo-versie van Android 13 lanceerde al wel, maar volgens vertegenwoordigers van het merk stond ColorOS13 niet op tijd op punt om standaard in de Reno8 Pro te draaien.

Dat compenseert het bedrijf niet door de belofte te maken één extra software-update te voorzien. Voorlopig worden er twee gegarandeerd, geen enkele concurrent gaat daar onder. De eerste update verspil je dus al aan de migratie naar ColorOS13, dat je nog in september 2022 mag verwachten.

lees ook

Betekent geen Android-updates vrij spel voor cybercriminelen?

Antoniem van OnePlus 10T

Oppo kiest bij de Reno8 Pro voor een antoniem van de OnePlus 10T. Het focuspunt komt te liggen op de camera’s, waar een hoofdcamera van 50 MP en een groothoekcamera van 8 MP het volledige design bepalen. De keuze vinden we verantwoord aangezien de camera’s prima resultaten opleveren voor de prijs van 749 euro (incl. btw).

Enkele kleine extraatjes zoals het nemen van een foto met handgebaren, de 32 MP-selfiecamera waarop autofocus te vinden is en de mogelijkheid om een time lapse te maken, verantwoorden de prijscategorie verder. Doe daar de mogelijkheid tot nachtfotografie bij en smartphonefotografen zullen niet teleurgesteld zijn.

Zegt fotografie je niets, dan haalt de Reno8 Pro het qua specificaties simpelweg niet van de OnePlus 10T. In dat model vinden we een snellere oplaadtechnologie, een langer uithoudingsvermogen van de batterij en een interessantere binnenkant. Meer informatie over dat toestel, vind je hier.

.pro’s

  • Hoofdcamera maakt scherpe foto’s
  • Snelladen, 50% in 10 minuten
  • Batterij houdt het goed vol

.contra’s

  • Matige bescherming tegen stof en water (IP54)
  • Bezuinigd op chip
  • Glibberige achterkant: valgevaar

De Oppo Reno8 Pro is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en blauw/groen. Het toestel kost 749 euro voor 8 GB RAM en 256 GB opslag. De prijs is inclusief btw.

Android-updatebeleid: Oppo garandeert dat de Reno8 Pro minstens drie jaar beveiligingsupdates ontvangt en twee grote OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 31 augustus 2022 met Android 12.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home