Oppo A94 5G review: een dubbeltje op zijn kant

Oppo A94

Na de A74 5G, nemen we ook een ander budgettoestel van Oppo onder de loep: de A94 5G. Vergeleken met zijn broertje kunnen we grote verschilpunten niet vinden, al heeft het toestel zeker enkele voordelen. Een uitgebreide analyse van de Oppo A94 5G lees je hier.

Ben je op zoek naar een budgetvriendelijk 5G-toestel? Dan is de Oppo A-serie zeker aan te raden. Naast de Oppo A54 en A74 5G, kan je de iets duurdere A94 5G op de markt vinden voor 319 euro (incl. btw). De verschillen tussen de broertjes heeft de fabrikant echter miniem gehouden, waardoor een keuze maken niet altijd even makkelijk is. Met deze review proberen wij jou daarbij te helpen.

Glimmend jasje en levendig scherm

Qua behuizing verschilt de A94 5G niet echt van de A74 5G. De plastic achterkant is even gevoelig voor vingerafdrukken, al doet het glimmend design de smartphone er kwalitatief uit zien. Het scherm is 6,43 inch en dus net iets kleiner dan dat van de A74 5G. Dat zorgt ervoor dat het toestel ietwat makkelijker te hanteren is. De schermresolutie van 1.080 x 2.400 pixels blijft hetzelfde.  

De refreshrate van 60 Hz is maar pover ten opzichte van de A74 5G, net als de maximale schermhelderheid van 402 cd/m². Wanneer je de toestellen naast elkaar legt, zie je dan ook meteen het verschil. De A74 5G biedt je een net iets vlottere gebruikservaring bij bewegende beelden.

Wat daarnaast nog opvalt is het AMOLED-scherm van de Oppo A94 5G. Ten opzichte van zijn broertjes biedt het toestel net iets levendigere kleuren en een sterker contrast aan.

Verzadigde beelden

Net zoals de A74 heeft de A94 vier camera’s aan de achterkant van het toestel. Het camera-eiland steekt ook wat boven het oppervlak uit. De camera’s zijn qua specificaties hetzelfde als die van de A74, die ook een hoofdlens van 48MP, een ultragroothoeklens van 8MP en een macro- en zwart-witcamera van 2MP bevat. Voor selfies krijg je opnieuw een 16MP-lens ter beschikking.

De kleuren van het beeld zijn wederom erg verzadigd, vooral wanneer je gebruikt maakt van de AI-verfraaiing. Dankzij de verfraaiing zijn de beelden wel net iets scherper en bevatten ze meer contrast, maar heel realistisch oogt het niet.

Oppo A94 foto 1
Gewoon
Oppo A94 foto 2
AI-verfraaiing

Maak je graag bewegende beelden? Dan kan je met de A94 wel in 4K filmen, al beperkt dat zich wel tot 30 fps. Qua extraatjes vind je op het toestel het gebruikelijke terug, zoals een panorama-, slowmotion- en portretfunctie.

De nachtmodus werkt naar onze mening net iets beter dan op de A74. Onderstaande beelden maakten we bij valavond. Je ziet duidelijk dat het Ultra Night Video-algoritme het beeld lichter maakt, zonder al te veel ruis toe te voegen. Ook de kleuren komen beter uit.

Oppo A94 foto 3
Gewoon
Oppo A94 foto 4
Nachtmodus

Trek je een foto bij een pikdonkere hemel, merk je echter erg veel ruis op. Voor nachtfotografie ben je dus beter af met een met een duurder model, zoals de Oppo Find X3 Neo.

Oppo A94 foto 5
Foto in pikdonkere omstandigheden

MediaTek in plaats van Qualcomm

Terwijl je bij de A74 een Qualcomm Snapdragon 480 vanbinnen vindt, krijg je bij de A94 een MediaTek Dimensity 800U aangeboden. Deze chipsets zijn echter vergelijkbaar qua prestaties. Met 8 GB RAM-geheugen krijg je veel in vergelijking met andere budgettoestellen. Enkel de Motorola Edge 20 Lite uit onze selectie biedt op dit vlak even veel.

Ten opzichte van de A74 scoort de A94 net iets beter, zowel op één als meerdere kernen. Alleen de Samsung A52 scoort nog hoger dan deze Oppo.

Grafisch doet de Oppo A94 5G het beter dan alle andere budgettoestellen in de selectie. De smartphone beschikt dan ook als enige over de PowerVR GM9446. Voor wie van gamen houdt, kan dit zeker de doorslag geven. Grafisch vertonen de beelden veel detail en het dieptezicht zit goed.

Software en écht snel laden

De Oppo A94 5G draait net zoals de A74 5G op Android 11 met ColorOS-schil. De software oogt daarom visueel anders dan deze van andere Android-toestellen. Toch is er in vergelijking met de A74 ook een kleurverschil op te merken, al ligt dat vermoedelijk aan het AMOLED-scherm.

Verder vind je op de smartphone niet veel extra apps of bloatware, waardoor je snel kan werken zonder al te veel haperingen.

Qua batterijcapaciteit scoort de Oppo A94 5G bovengemiddeld en moet het enkel zijn goedkoper broertje voorlaten in de test. Dat laatste is opvallend, omdat die ook een hogere refresh rate heeft. Doorgaans betekent dat een slechtere batterijduur, maar niet hier. De Oppo A94 komt mooi op de tweede plaats binnen in de massatest, maar noteert wel de grootste terugval wanneer er stevige prestaties worden verwacht. Dit betekent dat de Mediatek-chip onder hoge belasting minder zuinig presteert dan de Qualcomm-concurrent.

Toch is het een kampioen in snelladen. In maar liefst 35 minuten is de batterij voor 80 procent alweer vol. Ideaal als je plots beseft dat je je smartphone bent vergeten op te laden en bijna moet vertrekken.

Conclusie

De Oppo A94 5G is een budgettoestel zonder al te grote verrassingen maar met prima specificaties. Wanneer je op zoek bent naar een toestel met net iets meer grafische power, haal je best je portefeuille voor de A94 boven. Ook is de camera net iets beter dan die van zijn broertjes in de A-serie en de batterij scoort bovengemiddeld.

Een belangrijk nadeel is de trage verversingsgraad van het scherm. De naaste concurrenten ondersteunen bijna allemaal 90 Hz of 120 Hz en voelen hierdoor gevoelig sneller aan. Zeker binnen deze prijsklasse hadden we meer verwacht van de Oppo A94.

.pro’s

  • Kleuren van het AMOLED-scherm
  • Mooie beelden met AI-verfraaiing
  • Snelladen
  • Batterij die lang meegaat
  • Grafische capaciteit

.contra’s

  • Beeldverversing
  • Duurder dan andere toestellen in de A-serie

De Oppo A94 5G is beschikbaar in Cosmo Blue en Fluid Black.  

Android updatebeleid: De Oppo A94 5G zal drie jaar lang beveiligingsupdates ontvangen, tot het voorjaar van 2024.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home