OnePlus introduceert met de OnePlus 7T een stevige opfrissing van de klassieke OnePlus 7. Waar het vorige toestel niet het relevantste was, is dit vermoedelijk de smartphone die je wil kopen.
Tijdens de vergelijking van de OnePlus 7 met de OnePlus 6 een half jaar geleden pakten we meermaals de verkeerde telefoon op. Visueel was er nauwelijks verschil tussen de twee toestellen. Onder de motorkap schuilde wel iets betere hardware en ook de camera nam een sprong voorwaarts, maar wie al met een OnePlus 6 aan de slag ging, zou niet meteen warm worden van de opvolger.
Met de lancering van de OnePlus 7T is het anders. Het verschil tussen de splinternieuwe OnePlus 7T (599 euro incl btw) en de OnePlus 7 (559 euro incl btw) is veel groter dan dat tussen de 7 en de 6 destijds. Visueel zijn de toestellen alvast niet meer te verwarren. OnePlus kiest voor een nieuw design, waarbij de camera duidelijk in het oog springt. Een zwarte cirkel op de achterzijde van het toestel huisvest drie verschillende camera’s. OnePlus probeerde hier het design van een klassieke compactcamera na te bootsen. We snappen wat de bedoeling is, of je fan bent, zal van je smaak afhangen.
Drie camera’s
De drie camera’s zijn oude gekenden: ze komen rechtstreeks over van de fantastische OnePlus 7 Pro. Dat betekent dat je naast een uitstekende 12 MP-hoofdcamera ook een 8 MP-breedhoeklens (117°) en een zoomlens ter beschikking hebt. De hoofdcamera presteert op het niveau van het beste dat Androidtelefoons vandaag te bieden hebben en ook de nachtmodus is uitstekend, al is de software van Huawei daar nog iets capabeler. Kijk voor een diepere analyse van de camera’s zeker even naar onze review van de OnePlus 7 Pro. De samenvatting is eenvoudig: de drie camera’s zijn fantastisch.
Hoewel het gros van de camerafunctionaliteit identiek is, introduceert OnePlus wel enkele innovaties. De opvallendste is de introductie van een macro-modus. De camera kon niet scherpstellen op objecten dichtbij in de vorige generatie van de telefoons, maar kan dat nu wel. Beelden zijn haarscherp tot en met een afstand van 2,5 cm van het object, zoals je van een macro-modus mag verwachten. Verder is het voortaan mogelijk om te filmen met de drie camera’s. Ook dat is nieuw: je was bij de OnePlus 7 en 7 Pro gelimiteerd tot filmen met de hoofdcamera. Zeker de mogelijkheid om met de breedhoeklens te filmen is een fijne toevoeging. Verder komen ook de portret- en nachtmodus naar de breedhoekcamera. Bij laag licht blijft de hoofdcamera echter de superieure keuze.
Subliem scherm
De OnePlus 7T blijft vooraan een notch hebben die de selfiecamera bevat. De pop-up-camera blijft in dit design achterwege. Ook afgevlakte schermranden ontbreken, zodat deze telefoon al bij al redelijk klassiek aanvoelt langs de voorkant. OnePlus sleutelde een beetje aan het formaat. Het display meet 6,55 inch over de diagonaal en heeft een 20:9-schermverhouding. Daarmee is het scherm iets groter en langer dan dat van de OnePus 7.
Zodra je het scherm activeert, word je aangenaam verrast. OnePlus brengt het 90 Hz-scherm van de OnePlus 7 Pro naar de OnePlus 7T. Geen Androidtoestel op de markt vandaag biedt zo’n vloeiende gebruikservaring als OnePlus met z’n 90 Hz-telefoons. Je hebt geen idee wat je mist tot je het scherm in actie ziet, waarna je niet meer terug wil. We vinden het een heel goede keuze van OnePlus om hierop in te zetten.
Verder merken we nog op dat de vingerafdruksensor achter het scherm blijft zitten en dat je plezier daarmee vermoedelijk zal variëren. Ondergetekende heeft goede resultaten, maar de sensor lijkt niet iedere vinger even vlot te herkennen.
Sneller, maar maakt dat uit?
Over naar het binnenwerk dan. De telefoon wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 855+. Die moet in theorie 15 procent sneller zijn dan de klassieke Snapdragon 855. Grafisch lijkt die bewering te kloppen, wat pure cpu-kracht betreft zien we een kleiner stapje voorwaarts.
Al naargelang de test kan je op zo’n vier procent extra rekenkracht rekenen. Veel maakt dat niet uit. Ook de gewone Snapdragon 855 was al meer dan krachtig genoeg. In de gebruikservaring maakt deze vernieuwde SoC dan ook geen enkel merkbaar verschil tegenover de voorganger.
Binnenin vinden we verder nog 128 GB aan opslag gecombineerd met 8 GB aan RAM. Dat is 2 GB meer dan de OnePlus 7. Opnieuw zijn de benchmarkresultaten van dit toestel iets beter, maar hetzelfde geldt als bij de SoC: in de praktijk ga je weinig verbetering merken.
Meer batterij, minder uithoudingsvermogen
De batterij krijgt een kleine upgrade: van 3.700 mAh naar 3.800 mAh. Dat heeft in de praktijk niet echt het verhoopte effect: het 90 Hz-scherm vraagt weinig verrassend meer van de batterij, zodat het toestel in onze tests iets minder lang meegaat dan de OnePlus 7. In de praktijk blijft het batterijleven meer dan degelijk en komen we vlot de dag door. Moet je toch bijladen, dan kan je de nieuwe 30 watt-lader gebruiken. Daarmee laad je de OnePlus 7T van leeg naar halfvol in 21 minuten. 80 procent capaciteit is haalbaar in 34 minuten. Dat is een stuk sneller dan de OnePlus 7 en compenseert voor een deel de beperktere autonomie.
Tot slot verdient OnePlus nog een pluim door de 7T te lanceren met Android 10. Dat maakt deze smartphone de eerste Android 10-telefoon die bij ons op de markt komt. Opvallendste vernieuwing zijn de nieuwe gebaren. Die verschillen van de gebarenbediening van de OnePlus 7 en zijn dus even wennen. OnePlus werkt momenteel aan de uitrol van Android 10 naar de OnePlus 7 en OnePlus 7 Pro.
Veel telefoon voor je geld
In essentie is de OnePlus 7T een opgevoerde versie van de OnePlus 7 Pro in een op de OnePlus 7 geïnspireerd jasje. Met de drie camera’s en het 90 Hz-scherm is er eigenlijk geen technische reden meer om voor de Pro te kiezen. Indien de prijs dichtbij het vorige model ligt, is dat voor dit toestel een meer dan faire prijs aangezien de telefoon functioneel nauwelijks verschilt van smartphones die 300 euro meer kosten. Is design niet van levensbelang voor jou, dan is dit het toestel dat je wil.
De belangrijkste kanttekening die we kunnen maken is de vraag of het allemaal wel zo goed moet zijn. Prijs-kwaliteit is dit toestel uitstekend, maar OnePlus verhoogt zijn instapprijs opnieuw met 40 euro tegenover 559 euro bij OnePlus 7. In absolute cijfers kan je OnePlus-telefoons vandaag niet meer echt budgetvriendelijk noemen.
.pro’s
- Vloeiend 90 Hz-scherm
- Drie knappe camera’s
- Prestaties
- Heel veel waar voor je geld
.contra’s
- Teleurstellende batterij