OnePlus 10 Pro review: niet meer zo professioneel

OnePlus 10 Pro review opener

Met een beetje vertraging lanceert OnePlus zijn nieuwste vlaggenschip in ons land: de OnePlus 10 Pro. Waar het toestel historisch gezien hoge ogen gooit inzake prijs-kwaliteit, is het verhaal dit jaar iets genuanceerder.

Het Chinese technologiebedrijf BBK Electronica zit in een lastig parket. BBK heeft twee smartphonemerken in handen: OnePlus, dat al verschillende jaren de harten van techneuten verovert, en het bij ons relatief nieuwe Oppo, dat zich op het grotere publiek richt. De scheidingslijn tussen beide merken is vaag: officieel gaat het om twee verschillende smartphonebouwers maar in de praktijk is er heel wat kruisbestuiving. In 2021 besliste BKK Electronica om Oppo en OnePlus meer te integreren en onder andere beide besturingssystemen helemaal samen te voegen, maar amper een jaar later werden die plannen alweer afgeblazen en moet er toch voldoende onderscheid blijven. Verwarrend.

Verder is de positionering in de markt vaag. De afgelopen jaren staken we al geregeld de loftrompet over de meest premium vlaggenschepen van Oppo, om uiteindelijk noodgedwongen te besluiten dat zustermerk OnePlus eigenlijk virtueel hetzelfde toestel in het portfolio had voor minder geld. Waarom dan meer betalen? Oppo wist het ook niet.

Vertraagde lancering

Te midden van die existentiële kwestie lanceert OnePlus de OnePlus 10 Pro. Een aantal zaken vallen meteen op: zo verschijnt de OnePlus 10 Pro nu pas in ons land, terwijl het toestel in China al sinds januari in de markt ligt. Slim, want dat gaf BKK de ruimte om de nieuwe Oppo Find X5 line-up bij ons te lanceren zonder met OnePlus onder de eigen duiven te schieten. Verder verschijnt er momenteel enkel een OnePlus 10 Pro, en geen gewone OnePlus 10. Als de line-up enkel uit een Pro bestaat, is er dan nog wel een Pro? Ja en nee.

Wij gaan voor onze test aan de slag met een OnePlus 10 Pro met 12 GB aan RAM en 256 GB opslag. Dat toestel kost 999 euro (incl. btw). Voor honderd euro minder koop je de versie met 128 GB opslag en 8 GB aan RAM. Alle versies van de OnePlus 10 Pro worden aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Dat is de krachtigste mobiele chip die Qualcomm momenteel aanbiedt. Verder heeft ons toestel een 6,7 inch-scherm (20:9) met 1.440 x 3.216 pixels. De interne specificaties van ons testmodel zijn identiek aan die van de Oppo Find X5 Pro, die toch 300 euro duurder is.

Top-binnenwerk

Dat zien we aan de prestaties. Het lijkt erop dat de Snapdragon in de OnePlus iets minder thermische marge heeft dan in smartphones van de concurrentie waardoor de benchmarkscores een klein beetje lager zijn, maar het verschil is niet significant.

In dagelijks gebruik bolt dit toestel erg vlot, met geen noemenswaardige haperingen tijdens onze testperiode. Grafisch levert de telefoon topprestaties af die opnieuw in lijn liggen van wat andere smartphones met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 kunnen voorleggen. De Adreno 730-GPU op de chip blijft merkelijk beter dan de Xclipse 920 op Samsungs eigen Exynos 2200 SoC.

Goede conditie

OnePlus rust zijn nieuwste smartphone uit met een batterij van 5.000 mAh. Dat is meer dan de Xiaomi 12 Pro en Samsung Galaxy S22 Plus, maar evenveel als Oppo Find X5 Pro. Net als de bij Oppo zien we hier dan ook topprestaties op onze batterijtests. Al naargelang de manier waarop je het toestel gebruikt, kan je tien tot zestien uur op de telefoon werken zonder stopcontact. Dat vertaalt zich naar een gerust gemoed bij dagelijks gebruik, waarbij de OnePlus 10 Pro het gemakkelijk een hele dag uitzingt en bij rustig gebruik zelfs twee.

Is de batterij toch bijna leeg, dan heb je niet veel tijd nodig om ze bij te laden. Net als bij Oppo duurt het twaalf minuten om de smartphone van leeg naar halfvol te laden en 22 minuten om de 5.000 mAh tot 80 procent bij te tanken. Dat is ongeveer 60 procent sneller dan het ‘snelladen’ dat Samsung promoot met de Galaxy S22 Plus, ondanks de kleinere batterij in dat toestel. Wie wil, kan aan een verdienstelijke 50 watt draadloos laden dankzij een optionele lader van OnePlus (of Oppo).

De 80 watt-lader zit in de doos en maakt gebruik van de SuperVooC-technologie van Oppo. De twee zustermerken besloten de laadtechnologie te versmelten en kozen voor de merknaam VooC ten koste van Warp Charge van OnePlus. Die keuze werd naar alle waarschijnlijkheid in China gemaakt en wij zijn geen fan.

Aangename ervaring

Bovenstaande cijfers vertalen zich in een uitstekende gebruikservaring, mede dankzij het 120 Hz-scherm. Dat zorgt ervoor dat animaties en scrollbewegingen bewegen als een mes door boter. Vergeet trouwens niet de hoge resolutie van het scherm te activeren, want die staat standaard uitgeschakeld, net als bij Oppo, vermoedelijk om batterij te besparen.

Het toestel ligt goed in de hand. Omdat het relatief lang en smal is, voelt het 6,7 inch-formaat niet overdreven groot. De OnePlus 10 Pro is een premium telefoon, dat staat buiten kijf.

Eigen Androidversie met Oppo-sausje

De OxygenOS-schil zelf is een vreemd beestje. De Androidschil bovenop Android 12 ziet er op het eerste zicht minimalistischer en daardoor rustgevender uit dan ColorOS van Oppo. Toch merken we de invloed van het zustermerk in tal van niche-functies, zoals de optie om automatisch een contourschets te genereren op basis van een foto voor je lockscherm.

De lokalisering is best goed, al zit de vertaling niet over gans de lijn snor. Net als Oppo vraagt OnePlus je bovenaan het instellingenmenu om in te loggen op een vaag en in onze ogen overbodig account. Het merk wil je verleiden met volgende boodschap: ‘Log in bij uw OnePlus-account om uw aangepaste reis te verkennen’. Meh.

De Shelf van OnePlus blijft wel een schot in de roos. Veeg van de rechter bovenhoek naar omlaag en je krijgt een snelmenu met enkele widgets te zien. Denk aan het weer, een stappenteller, notities, snelkoppelingen naar apps en een zoekfunctie genaamd Scout, waarmee je op één plek door je apps, locaties en instellingen kan zoeken. Deze functie is uniek voor OnePlus en vinden we niet terug bij telefoons van Oppo.

Slider

OnePlus rust de OnePlus 10 Pro opnieuw uit met zijn kenmerkende slider rechts bovenaan. Met dat hardwareknopje kan je snel wisselen tussen geluid, trillen of stil. Wereldschokkend is dat niet, maar wij zijn al sinds jaar en dag fan van die eenvoudige schakelaar.

Je kan het toestel ontgrendelen met je gezicht, en dat werkt meestal erg goed. De vingerafdruksensor zit onder het scherm. Die werkt even goed als die in de OnePlus Find X5 Pro, maar iets trager dan in de Samsung Galaxy S22 Ultra. Die laatste maakt gebruik van een ultrasoonsensor in plaats van een optische sensor voor een snellere herkenning.

Uniek camera-eiland

De fabrikant kiest verder voor een nieuw design met een lijvig camera-eiland dat overloopt in de rand van de smartphone. Die geeft het toestel een eigen identiteit waar ondergetekende fan van is. In combinatie met de matte achterkant vinden we de OnePlus 10 Pro een mooi toestel.

Het camera-eiland herbergt drie lenzen en een led-ring. De hoofdcamera heeft een f/1.8 diafragma voor een 48 MP-beeldsensor. Hardwarematig is het ding identiek aan de camera van vorig jaar. De breedhoeklens is een geval apart en kent twee modi: één met een beeldhoek van 110 graden en een andere met een beeldhoek van 150 graden. In die laatste modus krijg je een leuk fisheye-effect, al gaat de kwaliteit er in dat geval een beetje op achteruit. De breedhoekcamera werkt met een 50 MP-sensor met kleinere pixels dan de hoofdcamera en een diafragma van f/2.2 in de traditionele modus en f/1.276 in de 150°-modus.

Niet zoomenswaardig

Tot slot is er nog een f/1.4 telefotolens voor een 8 MP-beeldsensor. Laten we daarmee beginnen, want we zijn er snel over uitgepraat. De 3,3x optische zoom doet z’n werk, zolang het niet te donker is. Vergeleken met de Samsung Galaxy S22 Ultra komt OnePlus nergens, maar ook naast andere minder spectaculaire zoomcamera’s zoals die van de Oppo Find X5 Pro is het resultaat niet beter dan acceptabel. Verwacht hier geen bovengemiddelde kwaliteit.

Al tijdens de schemering schiet de software van AI in overdrive, met over enthousiast belichte foto’s tot gevolg. Let vooral op de vreemde gele straatlampen.

De hoofdcamera is boeiender. De uitstekende sensor levert in combinatie met de optische beeldstabilisatie mooie foto’s af. Over het algemeen kan deze camera zich meten met de camera’s van andere vlaggenschepen, al kiest OnePlus standaard voor een iets te enthousiaste belichting. Dat levert resultaten op die iets helderder zijn vergeleken met Oppo en Samsung, maar daardoor ook iets minder realistisch.

Nachtfoto’s

In de nachtmodus valt die liefde voor extra belichting extra op. Alle moderne smartphones gebruiken een combinatie van hardware en software om met beperkt licht toch een scherpe en duidelijke nachtfoto af te leveren. Hoe fel een toestel beschikbaar licht opkrikt, is een softwarekeuze. In het geval van OnePlus zijn de nachtfoto’s te licht zodat ze de werkelijkheid niet meer helemaal accuraat weergeven. Bovendien gaan er daardoor details verloren.

De nachtfoto’s zijn goed, maar opnieuw te fel belicht. De straatlampen worden kleine zonnen en de straat zelf lijkt in het licht te baden, wat overdreven is. Daardoor gaan er veel details verloren.

De breedhoekcamera levert eveneens prima kiekjes af. Over het algemeen is de hoofdcamera de betere keuze merken we, maar in de meeste gevallen is het verschil niet al te groot. ’s Nachts zijn de foto’s met de groothoeklens zelfs iets minder bijgelicht, zodat we ze verkiezen boven de beelden van de hoofdcamera. De 150°-hoek is bovendien een leuke gimmick om mee te spelen. Hou wel rekening met de stabiliteit van je hand: enkel de hoofdcamera heeft optische beeldstabilisatie, wat cruciaal is voor goede foto’s uit de hand in niet-optimale lichtomstandigheden.

Hasselblad

Langs de voorkant moeten we de 32 MP f/2.2-selfiecamera nog vermelden. Die is meer dan geschikt voor selfies of heldere videovergaderingen. Verder vinden we in de camera nog enkele extra modi terug die we kennen van de Oppo Find X5 Pro. Zo kan je gesimuleerd foto’s met een lange sluitertijd nemen voor een leuk effect, bijvoorbeeld met de achterlichten van wagens ’s nachts. De modus inclusief bijhorende icoontjes komen zo uit ColorOS.

Zowel OnePlus als Oppo hebben een samenwerking met Hasselblad, wat in de praktijk niet zo heel veel wil zeggen. Voor OnePlus vertaalt die samenwerking zich naar de XPAN-modus en een oranje sluiterknop, identiek aan de Oppo Find X5 Pro. Verder krijg je enkele extra filters.

Portret en filmen

De camera’s van de OnePlus 10 Pro zijn verder best traditioneel. Zo heb je een portretmodus die adequaat is, maar de bal wel eens durft misslaan bij uitsteeksels zoals haar op de voorgrond. Daar sukkelen alle smartphones mee, maar OnePlus loopt opnieuw een halve trede achter. Fotografen kunnen nog genieten van een Pro-modus met RAW en RAW Plus-capaciteit. In dat laatste geval combineert het toestel meerdere foto’s voor nog meer informatie in het RAW-bestand.

OnePlus 10 Pro review portretfoto
De portretmodus heeft het moeilijk met de randen van het object op de voorgrond. Let op de haartjes aan het oor rechts, en de snorharen voor de zwarte stoel. Ook bij de vacht bovenaan links slaat de functie de bal een beetje mis.

Filmen kan natuurlijk ook tot een 8K-resolutie. De camera stelt razendsnel scherp, zodat het geen probleem is om van een voorwerp in dicht in de voorgrond naar een landschapsbeeld te wisselen en omgekeerd.

Niet zo Pro

Hoewel het fotowerk kwalitatief is, zien we hier toch dat de OnePlus 10 Pro niet tot de absolute smartphonetop behoort. De extra softwarecapaciteiten van Samsung en Oppo zorgen voor mooiere beelden, betere kleuren, realistischere nachtfoto’s en iets minder ruis. Om tot de echte top te behoren, moet OnePlus nog een tandje bijsteken.

lees ook

Samsung Galaxy S22 review: klein toptoestel met krappe batterij

Langs de andere kant zit de smartphone eigenlijk net een prijsklasse onder de ultieme toppers. Vergelijk deze telefoon eerder met de Samsung Galaxy S22 Plus in de plaats van de Ultra, of de Oppo Find X5 en niet de Pro. De Pro bij OnePlus betekent dus niet hetzelfde als bij zustermerk Oppo, of de Ultra bij Samsung. Hoewel OnePlus met de OnePlus 10 enkel een Pro uitbrengt, is het correcter om te stellen dat de fabrikant enkel een basisversie in de markt zet.

Goed, maar goed genoeg?

De OnePlus 10 Pro is opnieuw een hele goede telefoon. In zijn prijsklasse speelt OnePlus helemaal mee, maar dat is niet de ultieme topklasse. Deze smartphone moet de concurrentie aangaan met de meer betaalbare vlaggenschepen van die merken en dat lukt. Of deze OnePlus 10 Pro het beste toestel in zijn soort is, staat wel ter discussie. De fabrikant doet vele zaken heel goed, maar de concurrentie ook.

Zo heeft de Oppo Find X5 met de Snapdragon 888 in theorie iets trager binnenwerk, maar de camera’s zijn wel beter. Bovendien is die Snapdragon 888 nog steeds ruim snel genoeg voor de meeste consumenten. Tegenover de Samsung Galaxy S22 Plus heeft OnePlus wel de meeste troeven in handen. De OnePlus heeft evenwaardige camera’s, een betere batterij, gelijkwaardige prestaties en is goedkoper.

Wij denken dat vooral de instapversie van de OnePlus 10 Pro interessant is. Aan 899 euro (incl. btw) is die toch nog een trede goedkoper dan de concurrerende toestellen, waardoor we geneigd zijn om dat toestel de voorkeur te geven. Toegegeven, ons testexemplaar heeft meer interne opslag en meer RAM, maar daar zullen enkel enthousiaste powerusers over struikelen.

Updatebeleid: OnePlus garandeert drie Android OS-updates voor de OnePlus 10. Android 13, 14 en 15 zijn in principe gegarandeerd. Verder belooft het merk vier jaar aan beveiligingsupdates, die eenmaal per twee maanden uitrollen. Dat is een jaartje minder lang dan Samsung, maar langer dan voor de OnePlus 9-reeks vorig jaar.

.pro’s

  • Topprestaties
  • Uitstekend scherm
  • 150°-breedhoek
  • Batterijleven
  • Snelladen

.contra’s

  • Camera behoort niet tot de absolute top
  • Slordigheden in het OS (zoals vertalingen)
  • Minder lange beveiligingsondersteuning dan concurrent

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home