Microsoft Surface Laptop Go review: te kort door de bocht

Fout gebalanceerd

Microsoft Surface Laptop Go

Met de Microsoft Surface Laptop Go biedt Microsoft een instaplaptop aan die moet concurreren met Chromebook. Binnenin zit indrukwekkende hardware, maar de laptopbouwer snijdt teveel bochten af om een waardevol product neer te zetten.

Microsoft timmert ondertussen al acht jaar aan zijn Surface line-up en heeft na een Surface tablet succesvol de overstap gemaakt naar andere hybride vormen. Met de eerste Surface Laptop drie jaar geleden kwam het allereerste klassieke laptopmodel. Nu voegt het een nieuwe telg toe aan de familie: de Microsoft Surface Laptop Go.

De insteek is duidelijk: Microsoft wil de premium ervaring van de Surface Laptop naar een goedkoper prijskaartje brengen, zonder daarin teveel compromissen te maken. Op papier lijkt het een interessante aanbieding, in bepaalde configuraties is er potentieel, maar wat ons betreft mag Microsoft volgend jaar beter zijn best doen met deze nieuwe line-up.

Bizarre configuraties

Voordat we in de details duiken, is het allereerst belangrijk dat deze laptop een heel brede spreidstand neerzet. Wie dat wil, kan een basisconfiguratie krijgen met een potige Intel Core i5-1035G1, 4 GB RAM, Windows 10 Home (deze configuratie kent geen pro-variant) en 64 GB eMMC-opslag aan 629 euro incl. btw. Hiermee wil Microsoft scholen verleiden om te investeren in Surface, waarbij de trage 64 GB eMMC-opslag en beperkte 4 GB RAM de duidelijke achilleshiel zijn. Kortom: tof om de krantenkoppen te halen met een scherpe prijs, maar weinig bruikbaar in een professionele omgeving.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we ons testmodel met dezelfde Intel Core i5-1035G1, maar met 16 GB RAM en 256 GB SSD en Windows 10 Pro aan boord voor 1.067 euro excl. btw. Dat is letterlijk een verdubbeling in prijs, terwijl er enkel extra opslag, geheugen en Windows 10 Pro aanwezig is. Het lijkt haast alsof Microsoft het basismodel te goedkoop in de markt zet, en dat wil compenseren met de andere toestellen.

Microsoft Surface Laptop Go

Microsoft biedt tussenin nog twee modellen aan: 8 GB RAM en 128 GB SSD voor 730 euro excl. btw en 8 GB RAM met 256 GB SSD aan 872 euro excl. btw. Wat betreft prijskwaliteitverhouding raakt de versie met 8 GB RAM en 128 GB opslag de sweet spot. De verdubbeling van opslag verhoogt het prijskaartje gevoelig, om nog niet te spreken van de verdubbeling in geheugen. In de rest van onze review focussen we op het topmodel, omdat we dat hebben ontvangen van Microsoft om te testen.

Design en chassis

Microsoft focust met de Surface line-up graag op design en doet dat ook met de Surface Laptop Go. Voor een toestel dat start vanaf 629 euro incl. btw vind je niets anders op de markt dat er zo goed uit ziet. Het chassis voelt stevig aan en de klep en binnenkant van de laptop heeft een aluminium afwerking. Aan de onderkant heeft Microsoft gekozen voor een kwalitatieve afwerking uit polycarbonaat met een rubberachtige textuur om grip te geven.

Ook het toetsenbord en touchpad zijn van prima kwaliteit. Er zit genoeg demping achter de toetsen om in stilte te werken, maar ze geven voldoende feedback om je een aangenaam typgevoel te geven. Het touchpad werkt vlot en klikt zacht en precies zonder frustraties. Fijn detail: de aan-uitknop dubbelt als vingerafdruksensor: vandaar de licht glossy afwerking van deze toets vergeleken met de andere toetsen die mat zijn. Er zit helaas geen Windows Hello gezichtsherkenning aan de bovenrand van het scherm, in tegenstelling tot andere Surface-toestellen.

Connectiviteit met USB-C

Op vlak van connectiviteit is het aanbod mager maar net genoeg: 1x USB-A (USB 3.1 Gen 1), 1x USB-C (USB 3.1 Gen 1), hoofdtelefoonaansluiting en een Surface-adapter. Hoewel de hele wereld gekozen heeft voor USB-C, laat Microsoft de Surface-connector niet vallen. We snappen de keuze om die te integreren in dit toestel om eerdere Surface-accessoires compatibel te maken, maar de lader in de doos mag vandaag wat ons betreft gewoon USB-C zijn en niet langer de Surface-connector.

Microsoft Surface Laptop Go

Wie dat wenst, kan gelukkig de USB-C-aansluiting gebruiken om het toestel op te laden. Je kan de USB-aansluiting ook gebruiken om een 4K-scherm aan 60 Hz of twee Full HD-monitoren aan te sluiten. Elke USB-C-hub wordt ondersteund dankzij de USB-C-standaard, maar wie dat wil kan ook een docking station kopen van Microsoft met een Surface Connector. Wie er een heeft, kan dat prima gebruiken. Als je vandaag echter nog een docking station moet kopen, investeer je beter in een USB-C-alternatief. Dat is dikwijls goedkoper en biedt meer flexibiliteit naar andere (toekomstige) toestellen.

Goede verhouding, te weinig pixels

Het aanraakscherm van de Microsoft Surface Laptop Go heeft een aangename 3:2-schermverhouding die meer werkruimte in de hoogte biedt. Wat ons betreft de beste keuze voor professioneel werk. De grootste fout van dit toestel schuilt hem in de schermkwaliteit. De resolutie van 1.536 x 1.024 pixels valt goed te praten wanneer we het budgetmodel in het achterhoofd houden, maar niet ons getest model aan 1.067 euro excl. btw. In deze prijsklasse wil je een scherper beeld.

Gelukkig heeft Microsoft in het toestel een kwalitatief paneel gestopt. De kijkhoek is degelijk net als de kleurweergave en met een maximale helderheid van 358 cd/m² zal je enkel bij rechtstreeks zonlicht de schaduw moeten opzoeken om te blijven werken. De dunne schermraden rondom geven de Microsoft Surface Laptop Go een moderne uitstraling. Enkel wie graag zijn webcam afplakt, zal dat hier zelf moeten regelen. Microsoft voorziet geen schuivertje om je meer privacy te geven.

Knappe Intel-processor

Het knappe design en de instapvriendelijke prijs zijn pluspunten, maar de grootste troefkaart van de Microsoft Surface Laptop Go vind je in de keuze van processor. De Intel Core i5-1035G1 zit in elk model en biedt uitstekende prestaties over de hele lijn. Het gaat hier trouwens om de goede Intel-reeks met 10 nm-chips, niet de valse reeks waarmee Intel je recht in het gezicht uitlacht.

Ons testtoestel presteert uitstekend in onze benchmarks, maar het gaat hier ook om de topversie met 16 GB RAM en een 256 GB SSD. We hadden heel graag de instapversie onder handen genomen met 4 GB RAM en 64 GB eMMC-opslag om te zien hoe die presteert. 

Onder stress geeft de laptop geen krimp. De ietwat luide koeling onder belasting is uitstekend, met gelijke prestaties zonder terugval als gevolg.

Batterijduur en laadtijd

De keuze voor de juiste Intel-chip garandeert meestal een degelijke batterijduur. Bij de Microsoft Surface Laptop Go is dat niet het geval, want Microsoft heeft ook bezuinigd op de batterijgrootte. Resultaat: een autonomie die niet heel slecht is, maar potentieel veel beter kon.

Testsuite 1 focust op een mix van licht en intensief gebruik. Testsuite 2 focust op licht tot zeer licht gebruik.

Wie licht werk verricht kan misschien een volledige werkdag doorlopen zonder te laden, maar de kans is groter dat je tussendoor wel moet bijladen.

De lader in de doos presteert eerder gemiddeld qua laadsnelheid. Toptoestellen kunnen vandaag op 30 minuten of minder een laptop 50 procent opladen. De Microsoft Surface Laptop Go doet er iets langer over met 42 minuten. De laadtijd tot 80 procent bedraagt net geen 80 minuten.

Conclusie

De Microsoft Surface Laptop Go is een vreemd toestel. Aan de onderkant snappen we zijn missie: veel laptop voor weinig geld leveren. In dat opzicht gaat onze voorkeur naar de 8 GB RAM-versie met 128 GB opslag aan 730 euro excl. btw. Aan dat prijskaartje kunnen we dit toestel van harte aanraden, er vanuit gaande dat het naar verwachting presteert. Elke trap hoger kost fors meer, waardoor je heel dicht bij de Microsoft Surface Laptop 3 komt (start vanaf 1.102 euro excl. btw met Windows 10 Pro)

lees ook

Surface Go 2 review: kleine nichecomputer

Daarom is onze testconfiguratie niet de juiste keuze om in huis te halen. Aan dit prijskaartje verwachten we een betere schermkwaliteit en sterkere batterijprestaties. Leg dan liever 50 euro extra neer voor de Microsoft Surface Laptop 3, wat over de hele lijn een beter toestel is. Pas van zodra je het budget verlaagt naar 730 euro excl. btw, is de Microsoft Surface Laptop Go een slimme keuze. Anders niet.

Testconfiguratie Microsoft Surface Laptop Go (1.067 euro excl. btw): Intel Core i5-1035G1, 16 GB RAM, 256 GB SSD, 12,4 inch aanraakscherm (1.536 x 1.024 pixels), Windows 10 Pro

.pro’s

  • Stevig chassis
  • Knap design en afwerking
  • Uitstekende processor
  • 3:2-schermverhouding
  • Lage instapprijs

.contra’s

  • Duurdere opties niet interessant
  • Beperkte schermresolutie
  • Batterijduur kan beter
  • Heel mager basismodel

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home