Review: Mi Box – Android mediaspeler met Google Cast

Er vindt wat je zou kunnen noemen een wedloop plaats op het gebied van mediaspelers. Grote spelers als Amazon, Apple en Google hebben al hun eigen apparaten uitgebracht, vanuit China komt ook Xiaomi met de relatief goedkope Mi Box. Voor zo’n 90 euro staat hij al in je woonkamer.

In ruil daarvoor levert de Chinese fabrikant een aantal interessante eigenschappen. Zo is het met de Mi Box namelijk mogelijk om 4K-video’s af te spelen op je televisie en zijn de mogelijkheden ongekend door de aanwezigheid van Android TV. Zo is het mogelijk om alle Android TV-apps te installeren en kan de Mi Box bijvoorbeeld met je stem bestuurd worden. Verder kan je de Mi Box verbinden met je NAS of externe schijf om al je videocontent af te spelen. Ook is er ondersteuning voor Google Cast, waardoor de Mi Box ook als Chromecast is te gebruiken. Het is veel functionaliteit voor een vrij goedkoop apparaat.

Recent is er een verbod ingesteld op mediaspelers die illegale content afspelen, dat geldt niet voor deze Mi Box, deze wordt namelijk geleverd met een kale Android TV-installatie en de apps die worden gebruikt voor het illegaal streamen zijn niet vooraf geïnstalleerd. Achteraf is natuurlijk wel van alles te installeren, maar dat is de verantwoordelijkheid van de gebruiker en niet van de fabrikant. De Mi Box wordt geleverd met een afstandsbediening waarmee de mediaspeler zeer eenvoudig is te bedienen.

De Mi Box laat een goede eerste indruk achter en dat is vooral te danken aan toch best indrukwekkende specificaties voor deze relatief goedkope technologie.

  • Besturingssysteem: Android TV
  • Processor: ARM Cortex-A53 Quad-Core, 2GHz
  • Opslagcapaciteit: 8GB eMMC 5.0 ROM
  • Werkgeheugen: 2GB DDR3 RAM
  • Grafische kaart: ARM 5-core Mali-450MP GPU
  • Aansluitingen: HDMI 2.0 / Bluetooth 5.0 / Dual-Band WiFi

Verder is het apparaat ook nog eens redelijk licht en klein van formaat, waarmee deze gemakkelijk in je interieur verdwijnt. Met een hoogte van 1,9 centimeter en een breedte en lengte van 10,1 centimeter, is het een klein ding. Dat het 176,5 gram weegt, maakt het plaatje compleet. Maar hoe is de Mi Box in gebruik?

Het Mi Box reviewexemplaar is beschikbaar gesteld door Gearbest.

Uiterlijk en installatie

De Mi Box wordt aangeleverd in een klein, bruin doosje. Dat geeft het geheel een beetje een saai en ouderwets gevoel, waar dit soort producten normaliter juist in mooie witte dozen aangeleverd worden. Erg is dat natuurlijk niet, het is weer eens wat anders, de rest van het design oogt overigens een stuk beter.

Als je het doosje namelijk opendoet, tref je de Mi Box aan, zoals het hoort met een laagje plastic er omheen. Eenmaal uitgepakt, kan je dat deel van de verpakking weghalen en tref je alle kabels en de paar meegeleverde boekjes mee. Die boekjes bevatten niet zo heel veel interessante informatie. Het gaat bijvoorbeeld om een korte introductie, waarin omschreven staat wat er in doos zit, en hoe je hem kan gebruiken. Verder zit er een garantieboekje bij.

In de doos tref je afgezien van de Mi Box en boekjes nog de volgende zaken aan:

  • Stroomadapter
  • Afstandsbediening
  • HDMI-kabel

Installatie

Het installeren van de Mi Box is uiteraard erg eenvoudig gehouden. Allereerst sluit je de stroomkabel aan, en koppel je de mediabox met behulp van de HDMI-kabel aan je televisietoestel. Het is daarna bijna een kwestie van plug & play, al moet je wel even de afstandsbediening synchroniseren (waarvoor je een reeks knoppen in moet drukken), en inloggen op je Google-account. Dat laatste is erg makkelijk gemaakt, het is namelijk ook mogelijk om dit via je mobiele telefoon te doen. Zo heb je geen gedoe met het invoeren van wachtwoorden, het is zodra je ingelogd bent verder erg eenvoudig om apps te downloaden en installeren via de Google Play Store.

In gebruik & prestaties

Het valt meteen op als je de Mi Box inschakelt, de mediaspeler heeft enkele seconden nodig om te laden. Iets langer dan je in eerste instantie zou verwachten, maar zodra de Mi Box geladen is, loopt hij wel vrij soepel en snel. Daarna merk je bijna niet dat het apparaat moet laden, of moeite heeft met het opstarten van programma’s of laden van video’s.

Navigatie & stemcommando’s

Het hoofdmenu toont, zoals het hoort bij Android TV, een overzicht van alle applicaties die je geïnstalleerd hebt. Navigeren daar tussen gaat snel en erg eenvoudig. Je kan de meegeleverde afstandsbediening gebruiken om te wisselen tussen apps, maar ook je tv-afstandsbediening. Die hoef je niet nog eens afzonderlijk te koppelen, wat het fijn maakt om te gebruiken.

Wel moet gezegd worden dat het gebruiken van de meegeleverde afstandsbediening een belangrijk voordeel heeft ten opzichte van die van je televisie. Er zit namelijk een ingebouwde microfoon in, waarmee je makkelijk gebruik kan maken van de mogelijkheden die het apparaat biedt. Dat werkt bijna altijd ook helemaal goed, op sommige gevallen na. In omgevingen met veel achtergrondgeluiden, zoals op de plek waar ik woon, heeft de Mi Box er soms moeite mee je te verstaan. De televisie geeft aan te luisteren, maar je stemgeluid wordt dan niet geregistreerd.

Weinig opslagcapaciteit

De mediaspeler is alleen bedoeld om apps op te installeren, het plaatsen van meerdere films op de Mi Box gaat niet lukken. Er is relatief weinig opslagcapaciteit, slechts 8GB en daar moet de installatie van Android nog vanaf. Er blijft dus maar een paar GB over en dat is net voldoende voor één Full HD-film. Gelukkig heeft Xiaomi wel een USB-poort toegevoegd, je kan dus eenvoudig een grote USB-stick of externe schijf via USB aansluiten. Mocht je beschikken over een NAS in je netwerk, dan kan je die ook eenvoudig koppelen en je videocontent vanaf je NAS-streamen. Mocht je NAS voorzien zijn van uitgebreide software, bijvoorbeeld een QNAP of Synology, dan kan je ook Google Cast gebruiken wat zit ingebakken in de Mi Box.

De lage prijs rechtvaardigt het gebrek aan opslag wat ons betreft wel degelijk, Xiaomi heeft ergens een uitruil moeten maken voor die 4K-mogelijkheden, maar tegelijk merk je in het dagelijks gebruik wel dat het af en toe onhandig is. Wat meer opslagcapaciteit was op zich best prettig geweest.

4K & Full-HD content bekijken

Framedrops op Full-hd zijn er niet te merken en doorspoelen op bijvoorbeeld Netflix gaat ontzettend snel. Op 4k heeft de box wel te maken met wat problemen. Als je doorspoelt, moet hij enige tijd laden. Dat is toch jammer en niet helemaal wat je verwacht. Wat ons betreft blijven deze problemen wel redelijk beperkt en valt er wel mee te leven. Het is niet zo dat je geduld wordt getergd bij het doorspoelen.

Gaming & apps

Een belangrijk voordeel van Android TV is de uitgebreide selectie aan apps die beschikbaar zijn. Je kan niet alles zomaar installeren, want door het gebrek aan opslagcapaciteit wordt je gedwongen keuzes te maken. Deze mediaspeler is echt alleen bedoeld om video’s op af te spelen en de apps die je daarvoor nodig hebt passen allemaal prima op de mediaspeler. Dat blijkt ook wel als we proberen een game te streamen naar de televisie, dit werkt niet goed en het beeld hapert enorm, de mediaspeler heeft onvoldoende rekenkracht om dit goed te ondersteunen.

Andere apps werken verder prima. Als je bijvoorbeeld Netflix installeert, kan je hem vrij snel gebruiken en werkt de app soepel. Er zijn nauwelijks haperingen te bespeuren bij het gebruik en dat maakt het een fijn apparaat. Het helpt dat het systeem verder vrij eenvoudig in gebruik is. De integratie tussen de mediaspeler en bijvoorbeeld een iPhone is weliswaar iets beperkter, want met een Android-toestel werkt het net even wat beter. Wel kan je Google Cast gewoon gebruiken op de iPhone.

Conclusie

De Mi Box van Xiaomi is niet heel duur en ondersteunt wel al 4K. Daarmee koop je redelijk leuke technologie voor een klein bedrag. Wel zijn er wat zaken om rekening mee te houden, de mediaspeler is echt gericht op het afspelen van video en meer moet je er ook niet van verwachten. De specificaties zijn niet gigantisch hoog en daardoor is bijvoorbeeld het streamen van games naar de mediaspeler geen goed idee. Het afspelen van video’s en streamingdiensten zoals Netflix werkt echter wel prima. De opslagcapaciteit is met 8GB beperkt en alleen bedoeld voor de apps, niet voor de content, daarvoor ben je aangewezen op een externe schijf (USB) of een NAS.

De ondersteuning voor Google Cast zorgt tot slot voor de nodige extra’s waardoor je eenvoudig en snel een YouTube-video kan afspelen op je televisie of snel een Netflix-film kan aanzetten met behulp van je smartphone. Al met al is het een leuke mediaspeler voor een klein prijsje.

 

.pro’s

  • Makkelijk en snel in gebruik;
  • Ondersteuning voor 4K;
  • Stemcommando's werken goed;
  • Redelijk goedkoop;
  • Veel apps dankzij Android TV;
  • Google Cast ondersteuning;

.contra’s

  • Weinig opslagcapaciteit;
  • Alleen geschikt voor afspelen video;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home