Logitech MX Mechanical review: knap klavier met AZERTY-muilkorf

Logitech MX Mechanical MX Master 3S

We zijn fan van de Logitech MX Mechanical, maar het gebrek aan mechanische opties in AZERTY en het gemis van een Belgische lay-out zijn een smet op het blazoen.

Drie jaar geleden zag het eerste toetsenbord het licht binnen de Master Series, MX voor de vrienden. De MX Keys bracht een premium afwerking en knap design naar elk (thuis)kantoor met een sterke focus op creatieve professionals. Die focus legt Logitech zelf, want bij elke nieuwe aankoop krijg je een maand gratis Adobe Creative Cloud.

Nu breidt de MX-lijn uit met een mechanisch toetsenbord onder de noemer Logitech MX Mechanical (179,99 euro incl. btw). Hier combineert de fabrikant zijn expertise over gaming hardware, waar mechanische toetsen het gros uitmaken, met de sobere premiumafwerking van een kantoorproduct. Het resultaat is een uitstekend toetsenbord waar menig gebruiker verliefd op zal worden, zolang die compromissen wil sluiten wanneer die AZERTY wenst.

Eerder publiceerden we ook al de review van de Logitech MX Master 3S die samen met de MX Mechanical werd gelanceerd. Vergeet zeker niet om ook deze uitgebreide test te lezen mocht je ook op zoek zijn naar een nieuwe muis.

Voor ontwikkelaars, maar ook voor iedereen

Waar Logitech met MX Keys op grafische professionals mikt als hoofddoelwit, richt het met MX Mechanical zijn vizier op de ontwikkelaars. Volgens de fabrikant waren heel wat van hen vroeger gamers en verlangen ze naar dat mechanische gevoel om te typen.

Onder het motto ‘once you go clack, you never go back’ zijn de liefhebbers van mechanische toetsenborden talrijk. We zijn daarom eerder geneigd om de doelgroep verder uit te breiden van onder andere ontwikkelaars naar algemene fans van dergelijke toetsenborden.

Logitech MX Mechanical MX Master 3S

De Logitech MX Mechanical is bovendien een sobere verschijning die niet zou misstaan in menig (thuis)kantoor. Dat staat in schril contrast met de vaak schreeuwerige gaming designs die bovendien bijna altijd bekabeld werken om de latency laag te houden. De MX Mechanical is draadloos, waardoor je bureau ineens een pak netter oogt.

Altijd een proper toetsenbord

De keuze voor lage profieltoetsen werd gemaakt voor een betere ergonomie. Je vingers reiken minder hoog, wat extra comfort met zich meebrengt. Dat klinkt als marketingpraat, maar het typt echt fijner dan traditionele toetsen op een mechanisch klavier wanneer je er de hele dag op werkt.

Wie ergonomie hoog in het vaandel draagt en veel typt, raden we overigens aan om de Logitech MX Palm Rest (19 euro incl. btw) bij te kopen. Dit is een stijlvolle polsondersteuning die hetzelfde design volgt van de Logitech MX Mechanical. Na een uitgebreide testperiode zouden wij zelf op de redactie altijd opteren voor een polssteun.

Extra handig: je kan het toetsenbord zo heel gemakkelijk proper houden. Alles van kruimels, haren en andere zaken die voor de eeuwigheid in een toetsenbord verdwijnen, kan je er hier gewoon uitblazen door het open ontwerp.

Drie mechanische keuzes (behalve voor AZERTY)

Liefhebbers van mechanische toetsenborden vind je overal, en dat hoor je doorgaans vooral aan het vele lawaai. Vaak te luid om in open (kantoor)ruimtes te gebruiken zonder anderen niet storen. Daar heeft Logitech iets op gevonden met de ‘Tactiel stil’-mechanische toets. Die resulteert in een stiller klavier waarbij je het mechanische gevoel behoudt.

We werken nu al een viertal weken op de Logitech MX Mechanical met de ‘Tactiel stil’-optie in een open redactieruimte zonder klachten van de collega’s.

Wie liever meer feedback wenst om een beter mechanisch gevoel te krijgen, kan kiezen uit twee andere opties: ‘Lineair’ of ‘Klikkend’. Beide zijn wat ons betreft enkel bruikbaar wanneer je een (thuis)kantoorruimte voor jezelf hebt.

Het enige nadeel vandaag is dat in AZERTY enkel de ‘Tactiel stil’-optie beschikbaar is. Fans van luidere toetsenborden moeten zich omscholen naar QWERTY. Extra vervelend: je kan enkel de Franse AZERTY-versie kiezen. Een Belgische variant is er (nog) niet. Wie daar graag op wacht, heeft mogelijk veel geduld nodig. De Logitech MX Keys is drie jaar na lancering nog steeds enkel in Frans AZERTY beschikbaar.

Kleinere variant beschikbaar

Wie liever een kleiner mechanisch toetsenbord wil, kan kiezen voor de Logitech MX Mechanical Mini (159,99 euro incl. btw). Die schrapt het numeriek klavier en heeft toetsen die 25 procent kleiner zijn dan standaard.

Door het beperkte prijsverschil zouden we altijd voor het grotere model opteren. Wie liever een minimalistisch bureauopstelling wenst, kan kiezen voor de miniversie. We hebben de mini-variant niet zelf kunnen testen, maar volgens Logitech heeft het toetsenbord dezelfde mechanische toetsen als zijn grotere broer. Voor AZERTY betekent dit enkel de ‘Tactiel stil’-optie, voor meer feedback is het verplicht naar QWERTY overschakelen. Er is opnieuw enkel een Frans AZERTY te vinden.

Slimme verlichting bespaart batterij

Het draadloze toetsenbord heeft een backlight met één witte led per toets. Hiermee kan je diverse effecten kiezen binnen Logitech Options+, de meegeleverde software voor Windows. Denk daarbij aan golven, ademen en reactie per toets. Het is allemaal wat spielerei, heel wat gebruikers zullen eerder de standaard statische optie kiezen.

Logitech MX Mechanical MX Master 3S

De Logitech MX Mechanical heeft verder een aanwezigheidssensor verwerkt in het toetsenbord zodat de toetsen enkel oplichten wanneer je met de handen in de buurt komt. Dankzij deze energiebesparende optie houdt het klavier het gemiddeld vijftien dagen uit met verlichting ingeschakeld. Zonder licht houdt de MX Mechanical het gemiddeld tien maanden vol.

De batterij volladen duurt vier uur. Wie snel verder wil werken, heeft aan vijftien minuten laden genoeg om een hele dag te typen. Laden werkt via USB-C.

Veel en handige sneltoetsen

De Logitech Options+ geeft je de mogelijkheid om elke functietoets apart te configureren met een sneltoets naar keuze als de standaardinstelling niet interessant is. Ook de sneltoetsen boven het numerieke klavier en de pijltjestoetsen kan je aanpassen.

De selectie van functietoetsen is up-to-date met sneltoetsen om je microfoon te muten, schermknipsels te maken, emoji’s opte roepen en de spraakassistent te activeren. Die laatste is alleen niet beschikbaar in de Nederlandse taal binnen Windows.

Voor sommige gebruikers kan het vervelend zijn dat de functietoetsen tegen de cijferrij eronder plakken. Ook bij ons hebben we meermaals gevloekt wanneer we backspace gebruiken dat we per ongeluk het volume hoger of lager zetten. Zeker voor AZERTY met de talrijke tekens binnen de cijferrij is een foute tik erboven tijdens blind typen niet uitgesloten. Alles went uiteindelijk, maar sommigen zullen een aanpassingsperiode nodig hebben.

Werken over meerdere computers

Net als vroeger vind je in de nieuwe versie Options+ opnieuw de Flow-optie van Logitech. Hiermee kan je handig met één toetsenbord werken over twee systemen die binnen hetzelfde netwerk staan geconfigureerd. Ook content knippen en plakken werkt naadloos.

Enige vereiste is dat je op beide systemen ook Options+ installeert en configureert. Van zodra dat achter de rug is, kan je multitasken. Dit is vooral handig voor bijvoorbeeld ontwikkelaars die meerdere OS’en moeten testen voor hun programma en zo handig met één muis van toestel naar toestel kunnen bewegen.

Bolt, niet Unifying

Logitech lanceerde vorig jaar Bolt, een nieuwe USB-ontvanger voor een betere draadloze versleuteling van datagegevens. De Logitech MX Mechanical maakt ook gebruik van de Bolt-technologie. Enig nadeel: nieuwe producten die Bolt ondersteunen, werken niet met de traditionele Unifying USB-ontvanger die al jaren dienstdoet binnen het Logitech portfolio.

Heb jij bijvoorbeeld een draadloze muis via de ‘oude’ standaard, dan moet je een tweede USB-poort opofferen voor een extra USB-ontvanger of investeren in een nieuwe Logitech muis die Bolt ondersteunt. Dat vormt geen probleem voor uitgebreide docking stations of voor workstations, maar op een laptop is elke USB-poort kostbaar en kan deze fase tussen twee technologieën vervelend zijn.

Logitech MX Mechanical

Logitech benadrukt dat bluetooth (3 verschillende profielen) de voorkeur geniet om connectie te maken en vindt het minder een pijnpunt, maar dan hebben de designers nog nooit een Windows-pc gebruikt met meerdere bluetooth-randapparaten aangesloten. Een toetsenbord, muis en hoofdtelefoon koppelen via het draadloze protocol kan soms voor problemen zorgen, zeker bij oudere laptopmodellen. 

Wisselen tussen drie bluetoothprofielen kan je handig doen met de drie aparte toetsen op het toetsenbord.

Conclusie

Gedurende onze testperiode hebben we de Logitech MX Mechanical (179 euro incl. btw) steeds meer omarmt. Initieel leek het op een designtoetsenbord dat wil pronken met mechanische toetsen, maar het gevoel van zo’n mechanische toets is nog altijd wel superieur vergeleken met traditionele membraantoetsenborden.

Wat ons wel teleurstelt, is het gebrek aan opties voor de Belgische markt en meer specifiek de AZERTY lay-out. Er is meer één mechanische optie beschikbaar, de stilste variant, en die zouden we enkel kiezen in een open (thuis)kantoor. De lineaire of klikkende variant zorgt voor veel meer feedback en is ongetwijfeld ook populair bij sommige gebruikers. Die moeten nu verplicht naar QWERTY overschakelen. Aan jou om te beslissen of je die handicap wil nemen wanneer je blind typt.

lees ook

Logitech MX Master 3S review: fluisterstil referentiepunt

Kijken we over de Belgische handicap met beperkte mechanische opties (ook maar enkel Frans AZERTY), dan is de Logitech MX Mechanical een uitstekend toetsenbord dat sober, premium en draadloos combineert met mechanische toetsen. Dat is vandaag een zeldzame combinatie waar potentieel heel wat gebruikers naar snakken. Wie tot die groep behoort en met bovenstaande beperking rekening houdt, haalt een uitstekend toetsenbord in huis.

.pro’s

  • Premium gevoel
  • Stille mechanische optie
  • Drie bluetoothprofielen
  • Goedgekozen functietoetsen
  • Slimme geïntegreerde verlichting

.contra’s

  • Maar één optie voor AZERTY
  • Enkel Frans AZERTY
  • Bolt is niet compatibel met Unifying

De Logitech MX Mechanical heeft een adviesprijs van 179,99 euro inclusief btw. Het kleinere model, de Logitech MX Mechanical Mini, gaat voor 159,99 euro over de toonbank. Logitech levert een standaardgarantie van twee jaar op het toestel. Het toetsenbord is compatibel met Windows, macOS, Linux en Chrome OS in combinatie met de Bolt USB-ontvanger. Via bluetooth ondersteunt het apparaat ook iPadOS en Android.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home