Review: Libratone Q Adapt On-Ear noise cancelling hoofdtelefoon – stijlvolle stilte

Af en toe kan het lekker zijn om even op jezelf te zijn, op je werk, tijdens de reis naar je werk of als je in het vliegtuig zit naar een afspraak in een ander land. Dan zijn noise cancelling hoofdtelefoons de aanschaf dubbel en dwars waard. Toegegeven, als je goede wil hebben, moet je bereid zijn om in ieder geval boven de 200 euro stuk te slaan. Heb je dat eenmaal gedaan, dan zou het ons verbazen als je ooit nog teruggaat naar een gewone hoofdtelefoon, in ieder geval voor onderweg. De afgelopen tijd hebben we de Libratone Q Adapt On-Ear eens aan een grondige praktijktest onderworpen. De resultaten daarvan lees je in dit artikel.

De Q Adapt valt qua uiterlijk behoorlijk op in het toch wat saaie landschap van de hoofdtelefoons. Op zich is dat niet zo gek als je bedenkt dat het Deense bedrijf ook al eens wifi-speakers heeft gemaakt met een wollen buitenkant. Het is in ieder geval een verfrissende verschijning. De hoofdband is bedekt met een grof aanvoelende stof. Het verfijnde metaal waarmee de schelpen aan de hoofdband vastzitten is eveneens stijlvol. Wij hebben de zwarte uitvoering getest (Stormy Black, om precies te zijn), maar er is ook nog een Elegant Nude (huidtint) en Cloudy White.

De Libratone Q Adapt is een on-ear hoofdtelefoon. Op zichzelf niet zo gek, maar voor een noise-cancelling hoofdtelefoon niet echt gangbaar. De AKG N60 NC is een andere die ons te binnen schiet, maar veel meer kunnen we er zo snel niet bedenken. De kans dat een on-ear eenzelfde afsluiting kan realiseren als een over-ear, die de oren echt afsluit van de buitenwereld, is op voorhand niet zo groot. Maar we laten het uiteindelijke oordeel uiteraard afhangen van de prestaties in de praktijk. We komen hier later op terug.

Op de rechterschelp van de Q Adapt zien we het kenmerkende vogeltje, dat naar wens verlicht kan worden. Het knippert als je de hoofdtelefoon even van je hoofd af zet en licht kortstondig op als je het aanraakgevoelige oppervlak van de rechterschelp aanraakt, waarover verderop meer. Knoppen zijn er niet veel; we tellen er twee. De ene is de aan/uit-knop, de andere de knop waarmee je de verschillende niveau’s van de noise cancelling kunt selecteren. Verder is op de rechterschelp nog een Micro USB-aansluiting voor het opladen en een 3,5mm-aansluiting aangebracht, voor het geval de accu leeg is of bedraad moet luisteren, bijvoorbeeld in een vliegtuig.

De aanwezigheid van een accu geeft het al aan, de Libratone Q Adapt is draadloos te gebruiken via Bluetooth. Libratone heeft hierbij niet voor de standaard-codec gekozen, maar voor aptX.

Al dit fraais heeft van Libratone een adviesprijs meegekregen van 249 euro. Daarmee is het geen goedkope eerste hoofdtelefoon voor deze fabrikant. De ‘grote jongens’ in dit segment, de Sony MDR-1000X, Sennheiser PXC 550 en de Bose QuietComfort 35 zitten hier tussen de paar tientjes en vijftig euro boven. Dat zorgt ervoor dat de verwachtingen toch wel hooggespannen zijn. In het vervolg lees je in hoeverre er wordt voldaan aan deze verwachtingen.

In gebruik

Libratone heeft zoals we op de vorige pagina hebben gezien, gekozen voor een tamelijk minimalistisch design voor de Q Adapt. Er zijn slechts twee knoppen aangebracht. Dit zijn in gebruik echter wel erg prettige knoppen om te gebruiken. Op veel andere hoofdtelefoons zijn de knoppen op de tast vaak lastig te vinden. Bij de Q Adapt is daar geen sprake van. De powerknop is licht verzonken en de knop voor noise cancelling steekt in zijn geheel licht uit. Pluspunten voor de Libratone Q Adapt op dit punt dus.

De rechterschelp is voorzien van een aanraakgevoelig oppervlak, waarmee je het volume kunt regelen, van nummer kunt wisselen, kunt pauzeren en de weergave kunt dempen. Dat laatste doe je door je vlakke hand op de schelp te leggen en werkt uitstekend. Het volume regelen doe je door langs de rand van de schelp te vegen, waarbij je de ronding van de schelp volgt. Als je weleens een wifi-speaker hebt gebruikt van Libratone, dan herken je dit ongetwijfeld, want daar werkt het net zo. Ook dit werkt erg goed en voelt ook snel vertrouwd aan.

Om de playback van muziek te regelen moet je met twee vingers op het nachtegaaltje op de rechteroorschelp tikken. Een keer tikken is play/pause, twee keer een nummer vooruit en drie keer een nummer terug. Echt soepel werkt dat niet in onze ervaring. Zelfs na langere tijd met het apparaat aan de slag te zijn, lukt het ons niet om het continu foutloos te doen. Een keer tikken voor play of pause gaat eigenlijk altijd wel goed, meerdere keren gaat nog regelmatig mis. Je wordt er na verloop van tijd wel handiger in. Het maakt bijvoorbeeld nogal wat uit hoe je met je vingers tikt. Met gebogen vingers – dus met de vingertoppen – werkt niet goed. Tik je tegen de schelp aan met de vingers plat, dan gaat het al een stuk beter.

Een erg handige feature van de Libratone Q Adapt is Wear Detection. Dit houdt in dat hij het merkt op het moment dat je het apparaat afzet en dan ook de muziek stilzet. Zet je hem vervolgens weer op, dan speelt hij verder waar hij gebleven was.

Het draagcomfort van de Libratone Q Adapt was bij ons ook even wennen. Dit is uiteraard afhankelijk van het hoofd waar de hoofdtelefoon op gezet wordt. Wij moeten hem in vergelijking met andere hoofdtelefoons die we gebruiken behoorlijk ver naar achteren zetten, zo goed als op de kruin. Doen we dat niet dan valt de band naar voren van ons hoofd af zodra we ons hoofd een klein beetje naar voren laten zakken. De hoofdtelefoon als geheel zit verder lekker strak op het hoofd, waarbij er lekker veel speling in de schelpen zit. Hij zit gewoon prettig. Een vlucht van zeven uur hielden wij met gemak uit in ieder geval.

Centraal in de app staat de CityMix noise cancelling functie, die vier standen heeft.

Libratone heeft tot slot ook nog een app beschikbaar. Hiermee kun je de firmware van de Q Adapt updaten, maar ook handmatig de verschillende niveau’s van noise cancelling selecteren, inclusief het dempen van de weergave. Verder kun je er kiezen voor een andere equalizer setting. Standaard staat hij op neutraal, maar je kunt ook kiezen voor extra bas of meer treble. Hier kun ook aangeven of Wear Detection aan moet staan en of de nachtegaal op de schelp altijd verlicht moet zijn of niet. In geval van problemen kun je hier ook nog een factory reset uitvoeren. De meest opvallende feature van de app is echter dat je hiermee je Bluetooth-signaal kunt delen met een andere Q Adapt (of om het even welk ander ander Libratone-product met Bluetooth), zodat je met meerdere mensen naar dezelfde muziek kan luisteren.

Prestaties

Bij een hoofdtelefoon zoals de Libratone Q Adapt is de geluidskwaliteit uiteraard belangrijk, maar daar blijft het niet bij. De kwaliteit van de noise cancelling is eveneens belangrijk, net zoals de accuduur. Met betrekking tot de geluidskwaliteit zijn we best te spreken over deze hoofdtelefoon. Als we een bijvoeglijk naamwoord zouden moeten kiezen, dan is dat ‘beschaafd’. Met name het midden komt goed uit de verf, wat vocalen erg prettig in het gehoor doet liggen. Het totale geluidsbeeld is wat krapjes, waarbij het laag en het hoog wat naar het midden toekomen. Wil je wel wat meer laag of juist meer hoog, dan kun je dat in de equalizer-instellingen in de app selecteren. Dan boet het geluid op de andere vlakken wel iets in overigens.

In de app kun je ook enkele voorgeconfigureerde equalizer-instellingen kiezen.

Dan de kwaliteiten als het gaat om noise cancelling, iets wat bij de Q Adapt onderdeel is van de CityMix-functionaliteit. Dit type hoofdtelefoon – dat op de oren rust in plaats van eromheen valt – begint op dit vlak eigenlijk met een achterstand. Hij heeft niet de natuurlijke afsluiting rondom de oren die andere modellen wel hebben. Vergeleken met een Sony MDR-1000X – naar onze mening een van de beste hoofdtelefoons in dit segment – komt er veel meer geluid van buitenaf je oor binnen als je de Q Adapt alleen maar opzet, zonder ook maar iets in te schakelen. De Q Adapt moet dus eigenlijk veel beter zijn best doen om tot een vergelijkbaar eindresultaat te komen.

Let wel, noise cancelling werkt alleen echt goed bij voorspelbaar geluid. Denk hierbij aan de motoren van een vliegtuig of het geluid van de wielen van een trein. De microfoon in de hoofdtelefoon die dit geluid waarneemt, geeft door dat die geluiden moeten worden voorzien van tegengeluid. De fase van dat geluid is exact tegengesteld aan die van het originele geluid. De twee ‘cancellen’ elkaar dan als het ware, waardoor stilte ontstaat. Minder voorspelbaar geluid, bijvoorbeeld het praten van mensen om je heen of muziek die wordt afgespeeld, wordt er weliswaar deels uitgefilterd, maar niet helemaal.

In dat licht bezien zijn de prestaties van de Libratone Q Adapt goed. Onder de streep zijn de prestaties minder goed dan van de eerder genoemde Sony, maar niet zo groot als je wellicht zou verwachten. Het ‘dokkeren’ van de wielen van de trein wordt uitstekend onderdrukt en ook het grootste gedeelte van het geluid van een vliegtuig is niet langer hoorbaar. Let wel, je moet de hoofdtelefoon hiervoor wel in de hoogste noise cancelling-stand zetten. Gebruik je dit type hoofdtelefoon ook regelmatig om gewoon wat meer rust aan je hoofd te hebben, dus zonder dat je er iets op afspeelt, dan is het goed om te weten dat de Q Adapt in de hoogste noise cancelling-stand behoorlijk wat ruis produceert. Hou je van white noise om tot rust te komen – iets wat we inmiddels toch al meerdere keren hebben gehoord van mensen – dan is dit wellicht juist een voordeel.

Je vraagt je wellicht af of het ook mogelijk is om noise cancelling uit te schakelen, iets wat op veel andere modellen mogelijk is. Op het eerste gezicht lijkt dit niet zo te zijn, maar navraag bij Libratone leert dat dit wel degelijk mogelijk is. Op onze vraag of een van de CityMix-standen overeenkomt met ‘uit’, krijgen we het volgende antwoord:

  • Hush (demping door hand op de schelp te leggen): extern geluid versterkt tot 100%, ANC=0%
  • Level 1: extern geluid versterkt tot 50%, ANC=0%
  • Level 2: extern geluid versterkt tot 0%, ANC=0% (deze stand correspondeert met ‘uit’)
  • Level 3: extern geluid versterkt tot 0%, ANC=50%
  • Level 4: extern geluid versterkt tot 0% ANC=100%

Met de accuduur is heel erg weinig mis. Libratone claimt 20 uur te kunnen doen op een enkele acculading. In de praktijk blijkt dit ook aardig te kloppen. Het opladen van de accu in de Q Adapt duurt zo’n twee uur.

Conclusie

Met de Q Adapt On-Ear heeft Libratone een voor het segment bijzonder stijlvolle noise cancelling hoofdtelefoon op de markt gebracht. Hij zit na wat priegelen prettig en de app waarmee je nog wat extra instellingsmogelijkheden kunt doorvoeren en eventueel het Bluetooth-signaal mee kunt delen met een tweede Q Adapt, is een aardige extra. Datzelfde geldt voor Wear Detection, waar wij in ieder geval verrassend snel aan wenden. Het voornaamste minpunt is de bediening via de aanraaklaag op de rechterschelp. Met name het twee en drie keer tikken om de playback te regelen, werkt in de praktijk te vaak niet.

Qua prestaties moet je in het achterhoofd houden dat dit een on-ear hoofdtelefoon is, die qua noise-cancelling een grotere uitdaging heeft dan een model dat rondom de oren afsluit. De Libratone Q Adapt kwijt zich echter goed van zijn taak. Hij haalt het niet bij de (iets duurdere) toppers in dit segment, maar hoeft zich echt niet te schamen. Voor de geluidskwaliteit geldt eigenlijk hetzelfde als voor de prestaties op het gebied van noise cancelling. Deze is zeker niet slecht, maar haalt het niet bij bijvoorbeeld de Sony MDR-1000X of de Sennheiser PXC 550. Die zijn dan ook duidelijk duurder overigens.

Al met al zijn we zeker niet ontevreden over de Libratone Q Adapt On-Ear, al zien we hem met name op de hoofden van gebruikers terechtkomen waarvoor vorm belangrijker is dan functie. Dat staat een Bronze Award niet in de weg overigens, want onder de streep is het gewoon een prima hoofdtelefoon.

.pro’s

  • Compact;
  • Adequate demping;
  • Goede geluidskwaliteit voor 'alledaagse muziek';
  • Handige app.

.contra’s

  • Bediening werkt niet optimaal;
  • Geluidsbeeld mist wat breedte;
  • Iets mindere demping dan around-ear hoofdtelefoons.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home