Review: Lenovo P2 smartphone

Van Lenovo ontvingen wij de Lenovo P2-smartphone, een toestel dat niet uitblinkt met een geweldig design of enorm veel rekenkracht, maar wel met een gigantische accu. Deze accu heeft een capaciteit van 5100 mAh. Die komen we wel vaker tegen, maar dan over het algemeen dan wel in tablets en niet in smartphones. De gemiddelde accucapaciteit van een smartphone ligt zo tussen de 2500 en 3000 mAh. Daarmee is het meteen duidelijk wat Lenovo wil bereiken met dit toestel: een lange accuduur.

We hebben dit toestel een paar weken in gebruik gehad en we kunnen er niet omheen, in dat onderdeel is Lenovo uitstekend geslaagd. Bij dit toestel hoef je niet elke avond het kabeltje naast je nachtkastje te zoeken om het toestel op te laden. Als gemiddelde gebruiker is het mogelijk om zeker drie dagen te werken met dit toestel zonder opnieuw te hoeven opladen. Ben je een (zakelijke) gebruiker die de hele dag onderweg is en daarvan de halve tijd op zijn smartphone bezig is, dan is dit wellicht het toestel waarmee je wel het einde van de dag gaat halen. Mocht zelfs de accu in dit toestel niet voldoende zijn, dan is er nog een knop aan de zijkant waarmee overgeschakeld kan worden naar een extreem energiezuinige modus. Daarbij worden alle dataverbindingen uitgeschakeld, zal het scherm alleen nog zwart en wit kleuren tonen en ben je alleen nog telefonisch en per sms bereikbaar. Daarmee kan je zeker enkele dagen vooruit.

Zoals we al in de inleiding beschreven is dit geen toestel met een spectaculair ontwerp of hele dikke prestaties. Daar moeten we wel bij opmerken dat het ook niet zo is dat Lenovo helemaal geen aandacht heeft besteed aan die aspecten. Het toestel beschikt namelijk wel over alles wat je van een zakelijk toestel vandaag de dag mag verwachten. Zo is er aan de voorzijde onder het scherm een vingerafdrukscanner aanwezig, zodat je je data eenvoudig biometrisch kan beveiligen. Daarnaast is de hardware in het toestel duidelijk gericht op het midrangesegment en zeker niet op het budgetsegment.

De Lenovo P2 heeft dan ook een midrange prijs. Voor 299 euro ben je al de trotse eigenaar van dit toestel en kan je genieten van een extreem lange accuduur. Lenovo heeft ervoor gekozen het toestel alleen in de kleur grijs op de markt te brengen, dus geen leuke kekke kleurtjes in deze review.

Uiterlijk en bouwkwaliteit

Lenovo heeft gekozen voor een redelijk standaard ontwerp. Een groot rechthoekig plat toestel met afgeronde hoeken. Aan de voorzijde bestaat het toestel volledig uit glas met een uitsnede voor de speaker en vingerafdrukscanner. De bezels rond het scherm zijn redelijk standaard. Aan de rechterzijkant zijn de stand-by en volumeknoppen te vinden, bovenop is een koptelefoonaansluiting en onderop een micro USB 2.0-lader en een speaker. Aan de linkerzijkant is het gecombineerde microSD-kaart en simkaartslot te vinden met daaronder het fysieke knopje om over te schakelen naar de extreem zuinige modus. Aan de achterzijde is natuurlijk de camera en LED-flitser te vinden en het Lenovo logo.

Bouwkwaliteit

Het toestel beschikt over een metalen behuizing, wat de bouwkwaliteit over het algemeen ten goede komt. Verder is er aan de achterzijde aan zowel de boven- als de onderkant een plastic strip geplaatst. Hierachter zijn de antennes geplaatst zodat de connectiviteit kan worden geoptimaliseerd. Dit zien we inmiddels al enkele jaren bij allerlei smartphones. Vaak is het een dunne strip, nu een iets dikkere. Het scherm is verder beschermd met Corning Gorilla Glass 3, wat ook nog wat extra stevigheid toevoegt.

Door de grote accu is dit toestel niet zo dun als je wellicht gewend bent, maar ook zeker niet overdreven dik. Wel merken we dat ook terug in de bouwkwaliteit. Als we onze normale druk- en trektesten doen met dit toestel, merken we dat het echt goed in elkaar zit. Zo lukt het niet om vlekken in het scherm te krijgen, iets wat over het algemeen vrij eenvoudig is.

Lenovo lijkt een zeer stevig toestel te hebben ontwikkeld, wat zeker in de zakelijke markt een absoluut pluspunt is. Werknemers zijn over het algemeen niet erg zorgvuldig met hun werktelefoon en dat kost menig werkgever elk jaar een nieuw toestel. Dit toestel houdt het waarschijnlijk net even wat langer uit, al is geen enkele smartphone ‘hufterproof’.

Hardware

Lenovo heeft de P2 voorzien van een 5,5 inch scherm met een Full HD-schermresolutie. Dat komt neer op 401 pixels per inch, wat een hele nette score is en een zeer scherp beeld oplevert. Het gaat om een Super AMOLED-scherm, wat gezien de ultraenergiezuinige modus ook wel een vereiste is.

Aan de binnenkant heeft de Chinese fabrikant een Qualcomm Snapdragon 625 geplaatst, een midrange-chip met degelijke prestaties. Het toestel kan niet tippen aan de absolute top, maar met een prijskaartje van 299 euro is dat ook niet zo vreemd. Het toestel is wel zeer geschikt voor alle zakelijke toepassingen. Of het nou gaat om e-mail, WhatsApp of het openen van Word- en Excel-documenten, daarvoor is de rekenkracht van dit toestel ruimschoots voldoende. Door het toch wat grotere scherm zal het erg prettig werken zijn zelfs.

Voor gebruikers die ook graag foto’s maken met hun smartphone is er aan de achterkant een 13 megapixel camera aanwezig. Hiermee kun je redelijke foto’s schieten, maar verwacht er ook weer geen wonderen van. Verder is er een dual tone LED-flitser aanwezig en kunnen er zelfs 4K-video’s worden opgenomen met 30 frames per seconde. Aan de voorzijde is tot slot nog een 5 megapixel camera te vinden voor een selfie.

De Snapdragon 625 beschikt over acht rekenkernen, allemaal Cortex A53 om precies te zijn, met een kloksnelheid van 2,0 GHz. De processor wordt bijgestaan door 4GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. Dat laatste is nog uit te breiden via een microSD-kaartslot. Verder kan het toestel overweg met alle 4G-netwerken die in Nederland en België worden gevoerd en beschikt het over WiFi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1 en onder de camera is zelfs nog een NFC-sensor geplaatst.

Hardwarematig is dit toestel eigenlijk veel completer dan je op het eerste oog zou denken. Dat gecombineerd met het prettig lage prijskaartje van 299 euro maakt dan ook best wel indruk.

Software

Naast de hardware is er natuurlijk ook de software. Dat is zeker niet onbelangrijk, want zelfs de best gemaakte smartphone met de fraaiste specificaties kan door slechte software het meest verschikkelijke toestel zijn. Lenovo voert op dit moment Android-versie 6.0.1 op de Lenovo P2. Dat is een verouderde versie, maar aangezien de adoptie van Android 7 allesbehalve snel gaat in de markt, kunnen we hier op dit moment weinig kritiek op hebben. De overgang naar Android 7 duurt bij alle fabrikanten langer dan we hadden verwacht, mogelijk heeft dit te maken met het aantal wijzigingen dat Google heeft doorgevoerd.

Bovenop Android draait een skin van Lenovo, die zeker niet onaardig is, maar ook niet heel speciaal. Het heeft allemaal veel weg van de standaard Android-omgeving. Als we kijken naar de voorgeïnstalleerde apps, dan zien we dat Lenovo het beperkt heeft gehouden tot de Google-apps, Lenovo Companion-app, McAfee Security, ShareIT, SyncIT en Theme Center.

De Lenovo Companion-app laat je diagnostische tests uitvoeren, zoeken naar updates en voorziet de gebruiker van help-onderwerpen als iets onduidelijk is. McAfee Security is de beveiligingsapp van het gelijknamige bedrijf, ShareIT laat de gebruiker eenvoudig content op het toestel delen met derden en met SyncIT kunnen backups van het toestel gemaakt worden. Theme Center biedt tot slot de mogelijkheid het toestel te personaliseren door middel van thema’s. Hierbij worden de achtergrondafbeelding en diverse standaard appicoontjes van ontwerp en kleur veranderd.

Voor zakelijke gebruikers is er via de Instellingen-app de mogelijkheid om zogenaamde veilige zones te configureren. Hierin kunnen apps, accounts en wachtwoorden afwijken van de standaard Android-omgeving. Door in de statusbalk op veilige zone te drukken kan er worden geschakeld tussen de zones op het toestel. Op die manier is het bijvoorbeeld mogelijk de standaard zone privé te gebruiken en een veilige zone enkel voor zakelijke communicatie. Het is in principe onmogelijk om data vanuit de veilige zone naar de standaard zone te kopiëren en vice versa. Er is echter één directory, met de naam SecureZoneEx, waarbij Ex ongetwijfeld staat voor Exchange, waarmee wel data uitgewisseld kan worden.

Verder kan per app worden ingesteld of die ook in de veilige zone beschikbaar moet zijn. Het is helaas niet mogelijk om direct vanuit stand-by naar een andere zone te schakelen. Hiervoor moet eerst worden ingelogd in de actieve zone, voordat er geschakeld kan worden. Dit had Huawei beter voor elkaar bij de overigens veel duurdere Mate 9 (review). Bij dat toestel kun je voor elke zone een eigen pincode en vingerafdruk instellen.

Wat we nu nog missen is de mogelijkheid om zo’n specifieke zone op afstand te kunnen wissen of vergrendelen. Verder is het ons niet helemaal duidelijk hoe goed de veilige zone is versleuteld op de Lenovo P2. Daarvan maakt het bedrijf geen melding.

Camera en accuduur

De camera van de Lenovo P2 beschikt zoals eerder vermeld over een sensor met een resolutie van 13 megapixels. We hebben een aantal testfoto’s gemaakt en de prestaties van deze camera zijn redelijk. Het is niet slecht, maar het is ook zeker niet uitstekend. We hebben hieronder enkele foto’s geplaatst, waarbij we ook meteen aantekenen dat het een grauwe winterdag was toen we de camera hebben getest. Ook als we dat in het achterhoofd houden, komen de kleuren er niet echt goed uit. Verder is het dynamisch bereik wat beperkt. Als je een liefhebber bent die graag foto’s maakt met zijn smartphone, is dit niet het toestel voor jou. Gebruik je het toestel echter zakelijk en schiet je af en toe eens een fotootje, dan kan het prima dienst doen.

Accuduur

Het belangrijkste onderdeel van de Lenovo P2 is natuurlijk de accuduur. We hebben dan ook onze gebruikelijke accutest gedaan en daar is een monsterscore uitgekomen. De P2 zet een nieuw record neer. Met dit toestel kun je bij alledaags gebruik drie dagen vooruit met een volle accu.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur

Benchmarks (systeem)

Natuurlijk doen we ook onze gebruikelijke systeemtesten om te kijken hoe goed een toestel presteert. Zoals we al eerder in deze review hebben geschreven, beschikt dit toestel over een midrange-chip, die gecombineerd met een prijskaartje van 299 euro een goede prijs/kwaliteit verhouding op zou moeten leveren.

In de PCMark Work-benchmark komt de Lenovo P2 verrassend goed uit de test. Het toestel beschikt over verschillende componenten die gezamenlijk in deze benchmark een goede prestatie weten neer te zetten. De schermresolutie is niet te hoog en de opslag is lekker snel. Toch is deze score wat verrassend en niet helemaal te verklaren.

In GeekBench wordt meer gekeken naar de absolute rekenkracht van de processor en daarin is wel te zien dat deze chip niet razendsnel is. Dit is meer in lijn met onze verwachtingen. De prestaties van dit toestel zijn over het algemeen gewoon prima, maar het is echt geen prestatiebeest, wat de PCMark-benchmark wel lijkt te beweren.

Benchmarks (games)

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Sling Shot

Als we naar de grafische prestaties kijken dan kunnen we maar één ding concluderen. De Lenovo P2 is niet gemaakt om op te gamen. Grafisch beschikt dit toestel niet over een krachtige GPU. Voor het browsen op internet en het lezen van e-mails is dit toestel meer dan geschikt, maar echt flinke spelletjes spelen raden we niet aan. De Lenovo P2 bewijst op dit vlak echt een zakelijk toestel te zijn, prima voor basale taken maar niet voor intensieve.

Benchmark: GFXBench 3.1 Car Chase (onscreen) – desc – 547 – ACTIEF

Conclusie

Voor zakelijke gebruikers die veel onderweg zijn is dit echt het perfecte toestel. Zeker als je altijd in de weer bent met je oplader, omdat de accu anders de middag vaak niet eens haalt. Met een accu van 5100 mAh haalt een normale gebruiker rustig de drie dagen, maar een intensieve gebruiker komt er gewoon de dag mee door en hoeft zich niet langer druk te maken of hij nog wel voldoende accucapaciteit heeft.

De Lenovo P2 is zeker geen flagship-device met uitmuntende prestaties en de laatste innovaties. Dat straalt het toestel qua ontwerp overigens ook niet uit. Ondanks dat het geen vlaggenschip is, beschikt het wel over features die je vandaag de dag mag verwachten. Er is een NFC-chip aanwezig en biometrische beveiliging middels een vingerafdrukscanner. Ook kan je een beveiligde omgeving aanmaken die los draait van de standaard Android-omgeving en waarvan de data versleuteld wordt opgeslagen. Helaas is dit nog geen uitgebreide enteprise mobility-oplossing met extern beheer en controle, zoals Samsung Knox.

Als we kijken naar de prestaties van het toestel dan zien we dat het een echt midrange-model is. De prestaties zijn over het algemeen prima, hetzelfde kan gezegd worden van de camera. Voor een bedrag van 299 euro is dit een prima toestel. Dit gekoppeld aan de sublieme accuduur levert de Lenovo P2 een bronze award op.

.pro’s

  • Prijs/kwaliteit is prima;
  • Extreme accuduur;
  • Gaat nog even door als andere toestellen staken;
  • Extreem zuinige energiemodus;

.contra’s

  • Grafische prestaties;
  • Camera;
  • Geen enterprise mobility-oplossing;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home