Review: Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1

Iiyama stuurde ons enige tijde geleden een nieuwe 27 inch-monitor op, de Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1. We hebben hem een tijdje op het bureau gehad en er dus behoorlijk wat ervaring mee op kunnen doen. Tijd dus voor een uitgebreide review van deze monitor met IPS-paneel en een schermresolutie van 2560 x 1440 pixels (QHD).

De nieuwe Iiyama ProLite XUB2792QSU is een WQHD-monitor die je voor allerlei doeleinden in kunt zetten. Met de opkomst van nieuwe gamingmonitoren met een hogere verversingssnelheid, zoals de Samsung CFG70, kunnen we monitoren die hier niet over beschikken niet langer meer uitdrukkelijk aanraden voor gamingdoeleinden. Althans, als je alleen met het beste van het beste genoegen neemt. Je kunt natuurlijk wel degelijk gamen met deze monitor, hij ondersteunt bijvoorbeeld FreeSync. Voor zakelijk gebruik of voor een thuiskantoor is dit exemplaar ook zeker geschikt. Zo beschikt de monitor over een ecomodus en een modus om blauwlicht te filteren, wat werken laat op de avond een heel stuk prettiger moet maken.

Met dank aan de WQHD-resolutie van 2560 x 1440 pixels beschikt de monitor over veel meer schermruimte dan een Full HD-monitor (1920 x 1080 pixels). Natuurlijk heeft een 4K-monitor nog meer pixels en schermruimte, maar op een formaat van 27 inch werkt WQHD toch wel het beste. Voor een 4K-monitor moet je wat ons betreft eigenlijk kijken naar formaten van minimaal 30 inch.

Iiyama heeft verder geprobeerd de monitor zo volledig mogelijk te maken. Zo beschikt het scherm over een 10bit-paneel met meer dan 1 miljard kleuren, zijn er voldoende aansluitingen aanwezig en zijn er twee stereo-speakers ingebouwd. Nu moet je van monitorspeakers eigenlijk niets verwachten, maar voor een simpele YouTube-video of powerpoint-presentatie is het toch wel heel handig om te hebben.

De Iiyama ProLite XUB2792QSU-B1 is verkrijgbaar vanaf 399 euro.

Uitpakken en aansluiten

Als je de Iiyama ProLite XUB2792QSU uit de doos haalt valt meteen op dat deze goed is ingepakt. Zoals bij veel monitoren moet je de voet er nog onder monteren, omdat hij anders niet in de doos past. Bij sommige merken zijn we verwend geraakt met kliksystemen, waardoor de monitor zonder schroeven is uit te pakken en te installeren. Helaas is dat niet het geval bij deze Iiyama-monitor. Een gedeelte van de standaard zit al aan de monitor gemonteerd, alleen de voet moet er nog onder worden gezet met drie schroeven die je met de hand kan vastdraaien. Dat werkt ook uitstekend en hoef je natuurlijk maar een keer te doen.

Indien gewenst kan de standaard ook worden gedemonteerd en kan er gebruik worden gemaakt van een VESA-standaard van 10x10cm zodat de monitor aan een beugel kan hangen.

De voet waar de monitor standaard op staat beschikt over verschillende mogelijkheden. Zo kan je de monitor draaien naar links en rechts, is hij in hoogte verstelbaar en kan het scherm naar wens nog gekanteld worden.

Wat ons ook direct opvalt na het neerzetten van de monitor is het nieuwe effect onder het scherm. Hier heeft Iiyama gekozen voor een metal brush patroon, waardoor de monitor er net even wat gelikter uit ziet. Ook zijn de randen rond het scherm van een betere kwaliteit dan we gewend zijn van Iiyama. Over het algemeen kiest het bedrijf vaak voor een wat goedkopere oplossing. Daar is op zich niets mis mee, want is ook verrekend in de prijs. Net een beetje extra kwaliteit en een nog altijd lage prijs is natuurlijk prettiger om te hebben.

Aansluiten

Nadat de voet is gemonteerd en de monitor staat is het tijd om deze aan te sluiten. De adapter is netjes in de monitor verwerkt dus je kan hem gewoon aansluiten met een standaard pc-stroomkabel. Om de monitor aan je pc te hangen kan je gebruik maken van een DVI, HDMI of Display-port-kabel. De laatste twee worden standaard meegeleverd.

Verder heeft Iiyama ook voorzien in een USB 3.0-hub met aansluiting aan de achterzijde, door deze aan te sluiten via de meegeleverde USB-kabel komen de twee USB-poorten die in de linker zijkant van het scherm zitten geïntegreerd tot leven. Handig om even snel een USB-stick aan te sluiten, of als je laptop over weinig USB-poorten beschikt, misschien wel je externe toetsenbord en muis.

Aan de achterkant is tot slot ook nog een audio lijn-in en audio lijn-uit poort te vinden. Hierop kan een pc worden aangesloten als gebruik wordt gemaakt van DVI, maar eventueel ook een koptelefoon of externe speakerset.

Bediening en features

De Iiyama ProLite XUB2792QSU beschikt aan de rechter onderzijde over een serie vierkante knopjes waarmee het menu is te bedienen. In vergelijking tot eerdere modellen van dit merk is dit een herontwerp waarbij de knoppen duidelijker en makkelijker te bedienen zijn. Het menu oogt verder overzichtelijk en via een paar simpele handelingen kan je de menu-opties aanpassen.

Het menu is verder niet heel bijzonder of grafisch fraai, het is gewoon een simpel rechttoe rechtaan menu voor een monitor. Zo kan je het contrast en de helderheid eenvoudig instellen en is het schakelen tussen verschillende input-kanalen mogelijk. Je kan dit ook instellen op automatisch, waarbij direct het actieve kanaal wordt gekozen door de monitor, indien er meerdere actieve inputkanalen zijn zal je dan wel handmatig moeten schakelen.

Als we kijken naar speciale features dan zien we een ecomodus waarbij de helderheid wordt verlaagd en het stroomverbruik afneemt. Verder is er de mogelijkheid om een blauwlichtfilter in te schakelen. Blauw licht zorgt er naar verluidt voor dat je moeilijker in slaap kan komen als je de hele avond achter een monitor hebt zitten werken.

We zien sinds enige tijd in de smartphonemarkt dat het mogelijk wordt om blauwlicht eruit te filteren en de monitorfabrikanten beginnen dat nu ook steeds breder te ondersteunen. Het zijn simpele opties die net wat extra gebruiksgemak opleveren. Verder zit er niet al teveel poespas op deze monitor.

Prestaties

Uiteindelijk gaat het bij een monitor vooral over de prestaties. Je wilt uiteindelijk een goed scherm. Daarom doen wij allerlei schermmetingen om hier iets zinnigs over te zeggen. We beginnen met de ondersteuning van de kleurenspectrums. We komen tegenwoordig geen schermen meer tegen die niet 100 procent sRGB ondersteunen dus we focussen vooral op AdobeRGB. Met een 10bit-paneel en 10 miljard kleuren verwachten we toch wel een hoge score.

Met 79% ondersteuning voor AdobeRGB scoort Iiyama gemiddeld en niet bijzonder goed of slecht. Zeker gezien de prijsstrategie van Iiyama is dit een nette score.

Uit de testen met het contrast blijkt dat deze monitor gemiddeld een contrast heeft van 920:1, een nette score. Iiyama claimt zelf 1000:1 overigens.

Als we kijken naar de helderheid van het scherm dan valt als eerste op dat het niet bijster goed dimbaar is. Zoals je ook kan zien in de grafieken kunnen alle monitoren eigenlijk wel donkerder worden afgesteld dan de Iiyama, lager dan 108,8cd/m2 krijg je dit model niet. Volgens Iiyama is de helderheid maximaal 350cd/m2, maar uit onze testen bleek dat de monitor een stuk feller is, wij kwamen tot 419,9cd/m2. Let wel, we testen monitoren met de standaardinstellingen, dus wellicht dat je nog iets kunt doen aan deze scores.

Conclusie

Alles bij elkaar heeft Iiyama een zeer nette monitor afgeleverd voor een adviesprijs van 399 euro. Voor dit bedrag krijg je een 27 inch paneel met WQHD-resolutie (2560 x 1440 pixels). Het beeldscherm beschikt over een 10bit IPS-paneel zodat er ondersteuning is voor meer dan een miljard kleuren. Onze tests wijzen uit dat hij prima presteert, zonder echt ergens in uit te blinken.

De menu’s van de monitor zijn verder eenvoudig te bedienen dankzij de knoppen onderop. Ook over de behuizing zijn we erg tevreden. In het verleden gebruikte Iiyama nog weleens zeer goedkoop plastic. Het lijkt met dit model de kwaliteit toch wat opgeschroefd te hebben, zonder meteen het prijskaartje fors te verhogen. Dat is natuurlijk een interessante combinatie. Wij vinden het alles bij elkaar een nette praktische monitor die voor veel bedrijven zeer geschikt is.

.pro’s

  • Prima ontwerp;
  • Eenvoudig en snel menu;
  • Goede prijs;
  • Prima kleurweergave.

.contra’s

  • Minimale helderheid wit aan de hoge kant;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home