Review: Huawei P10 – ook Chinezen maken kwalitatief goede smartphones

De Chinese fabrikant Huawei heeft de afgelopen jaren in een rap tempo marktaandeel weten te veroveren. In eerste instantie met voornamelijk veel goedkope toestellen, maar vanaf de Huawei P6 is een duidelijke stijgende lijn te zien in de mooie high-end toestellen. Het tempo bij Huawei zit er lekker in en nu het de derde plek in de smartphonemarkt stevig in handen heeft, is het tijd voor de volgende stap. Die volgende stap heet de Huawei P10 en werd eind februari in Barcelona gepresenteerd. In deze review kijken we hoe goed deze Chinese fabrikant zijn zaakjes dit jaar voor elkaar heeft.

Techzine was erbij in Barcelona en hoorde aan hoe de Chinezen hun marktaandeel verder willen gaan vergroten. Het mag namelijk duidelijk zijn, ze stoppen niet bij plek 3, ze willen meer. Ze gaan om te beginnen voor de tweede plek die Apple op dit moment inneemt in de smartphonemarkt. Dat zal dit jaar zeker niet gaan lukken, maar volgend jaar kunnen ze daar al een stuk dichterbij zijn.

Om die tweede plek in handen te krijgen heeft het bedrijf goede smartphones nodig, dus je zou kunnen zeggen dat het succes staat of valt met de Huawei P10 als nieuw vlaggenschip. De eerste indruk van het toestel is goed, het ontwerp is opnieuw wat verder gestroomlijnd en zal veel mensen direct aanspreken. Het 5,1 inch scherm beslaat het grootste deel van de voorzijde, om precies te zijn zo’n 71,2 procent. Dat is minder dan bijvoorbeeld bij de Samsung Galaxy S8, waar men heeft gekozen voor een nieuwe schermverhouding en nog dunnere bezels.

Verder zien we dat Huawei de samenwerking met Leica heeft voortgezet, opnieuw is er een dual camera-opstelling aan de achterzijde te vinden. Deze heeft wel een upgrade gekregen, waarover later meer. Een andere opvallende wijziging is de vingerafdrukscanner, Huawei koos er de afgelopen jaren keer op keer voor om die op de achterzijde te plaatsen onder de camera. Bij de Huawei P10 is de vingerafdrukscanner verhuisd naar de voorzijde en zit deze onder het scherm gepositioneerd.

Tot slot zien we dat Huawei zijn vlaggenschip opnieuw voorziet van een scherpe prijs. Waar andere smartphonefabrikanten ervoor kiezen om de toestellen steeds duurder te maken, probeert Huawei de smartphones zo scherp mogelijk te verkopen. Voor 599 euro ben je al de trotse eigenaar van een Huawei P10. Dat is toch 200 euro goedkoper dan bijvoorbeeld het vlaggenschip van Samsung. Dat verschil zien we niet alleen terug bij de losse verkoop, ook de providers rekenen met hun abonnementen minder voor dit toestel. Daarmee heeft de Huawei P10 een unieke positie te pakken, het is namelijk een betaalbaarder vlaggenschip.

Uiterlijk en bouwkwaliteit

Huawei hanteert al jaren een strategie waarbij het zijn toestellen min of meer doorontwikkelt. Een echt grote verandering zien we maar zelden in het ontwerp. Dit jaar is de afwijking wellicht nog het grootst, maar opnieuw zijn er wel herkenbare elementen in het ontwerp ten opzichte van voorgaande vlaggenschepen. Of het model van vorig jaar.

Huawei is er opnieuw goed in geslaagd om de bezels dun te houden, waardoor het scherm niet al te groot aanvoelt. Daarnaast helpt het ook dat het bedrijf in de buurt blijft van het 5 inch formaat. Dat wordt door veel gebruikers als een prettig formaat ervaren. We zien de laatste tijd wel een nieuwe trend, waarbij fabrikanten de schermverhouding gaan aanpassen om het scherm groter te maken. Zo zijn de LG G6 en Samsung Galaxy S8 een stuk hoger gemaakt. Het is nog even afwachten of dat ook een geslaagd idee is. In onze ervaring wennen die nieuwe schermverhoudingen wel snel.

Tot op heden heeft Huawei zich niet aan dat soort experimenten gewaagd. Het kiest vooral vaak voor de normale weg met breed beschikbare onderdelen, de noviteiten en gimmicks laat het aan andere merken over, met uitzondering van de dubbele camera. Op die manier wordt het bedrijf ook niet afhankelijk van moeilijk leverbare onderdelen. Al moeten we hierbij opmerken dat Huawei het belangrijkste onderdeel zelf ontwikkelt en laat produceren, namelijk de SoC, de processor van het toestel. Daardoor is Huawei eigenlijk alleen afhankelijk van externe schermleveranciers, want alle andere onderdelen zijn over het algemeen goed en breed verkrijgbaar.

Als we het ontwerp nader bestuderen dan zien we dat Huawei aan de rechterkant opnieuw de stand-by en volume-knoppen heeft geplaatst. Aan de linkerkant is alleen de lade te vinden voor de simkaart en microSD-kaartslot. Bovenop is een gaatje voor de microfoon te vinden, evenals aan de onderzijde, waar ook nog de USB Type-C aansluiting te vinden is om het toestel op te laden of aan de pc te verbinden en tot slot een speaker is geplaatst.

Aan de achterzijde van het toestel is de dubbele camera te vinden met Leica-technologie en natuurlijk de flitser en laser autofocus. De voorzijde van het toestel bestaat vooral uit scherm met aan de onderzijde de vingerafdrukscanner en aan de bovenzijde de frontcamera.

Bouwkwaliteit

Natuurlijk hebben we het toestel ook onderworpen aan onze standaard trek-, duw-, buig- en smijttesten. De bouwkwaliteit van dit toestel is dik in orde. We hadden ook niet anders verwacht, het komt nog maar zelden voor dat we echt opmerkingen hoeven te maken over de bouwkwaliteit. In de afgelopen jaren hebben alle fabrikanten wel manieren gevonden om stevige smartphones te ontwerpen met een dunne behuizing. De metalen behuizing van de Huawei P10 geeft niet mee en er verschijnen zelfs geen grote vlekken in het scherm wanneer we druk uitoefenen hierop. Ook zitten de knoppen stevig in de behuizing verwerkt en steken de lenzen van de camera’s niet uit, wat allemaal ten goede komt van de bouwkwaliteit.

Hardware en software

De Huawei P10 is een high-end vlaggenschip en dat betekent dat er ook de beste hardware gebruikt moet worden om de gebruiker waar voor zijn geld te bieden. Een probleem waar veel fabrikanten mee kampen dit jaar is het gebrek aan een nieuwe high-end processor. Qualcomm heeft weliswaar de Snapdragon 835 ontwikkeld, maar die is momenteel nog niet beschikbaar. Het gevolg is dat merken als LG en Sony terugvallen op bestaande oudere modellen van Qualcomm, die mindere prestaties bieden. Wat je daar in de praktijk overigens van merkt als gebruiker, is iets waar je over kan twisten.

Huawei heeft hier geen last van, dat bedrijf ontwerpt al jaren zijn eigen chips. Dochteronderneming HiSilicon levert twee keer per jaar nieuwe chips af. Voor de Huawei P10 is de HiSilicon Kirin 960 ontworpen. Dit is een octacore-processor met vier Cortex-A73 rekenkernen met een kloksnelheid van 2,4 GHz en nog eens vier energiezuinige Cortex-A53 rekenkernen met een kloksnelheid van 1,8 GHz. In de chip zit ook nog een Mali-G71 MP8 GPU verwerkt die de grafische prestaties voor zijn rekening neemt. Het toestel beschikt verder over 32GB aan opslagcapaciteit en 4GB aan werkgeheugen. Eventueel is de opslagcapaciteit nog uit te breiden via een microSD-kaartje.

Huawei houdt vast aan zijn strategie omtrent de schermresolutie, ook dit toestel is voorzien van een Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels). Huawei doet niet mee aan de pixelrace en is nog altijd niet overgestapt op QHD. Die extra pixels zijn namelijk alleen relevant voor virtual reality toepassingen, verder zijn ze met het blote oog toch niet te zien. De grote massa is nog lang niet bezig met VR, dus Full HD is voldoende, aldus Huawei.

Een bijkomend voordeel van minder pixels is een in theorie betere accuduur en dat er minder grafische rekenkracht nodig is om spelletjes soepel te draaien op het toestel. Wat dat betreft is de keuze van Huawei zo slecht nog niet. Wel moeten we hier aan toevoegen dat het gekozen scherm zeker niet perfect is, als we het toestel naast enkele andere toestellen leggen valt direct op dat de kleuren minder goed zijn. De kleur wit heeft een beetje een groen/gele waas. Iets wat overigens wel alleen opvalt als je het vergelijkt met andere toestellen.

Aan de achterzijde is zoals eerder vermeld nog steeds de dubbele camera-opstelling van Leica aanwezig. Dit is een 20 megapixel camera gecombineerd met een 12 megapixel camera. De 20 megapixel camera is een monochroom camera en kan alleen grijstinten weergeven, maar hierdoor kunnen foto’s voorzien worden van meer details.

De vingerafdrukscanner van het toestel bevindt zich zoals eerder vermeld onder het scherm en reageert ook lekker snel. De kwaliteit van deze scanner is prima en het toestel is gewoon snel te ontgrendelen. We zien de laatste tijd dat sommige fabrikanten meer mogelijkheden bieden voor het biometrisch ontgrendelen, bijvoorbeeld middels een irisscanner. Zover is Huawei nog niet. Het bedrijf werkt op dit moment alleen met een vingerafdrukscanner.

Software

Als we kijken naar de software, dan zijn er natuurlijk verwachtingen. Zo wil je beschikken over de laatste Android-versie, op dit moment versie 7. Die staat ook op het toestel geïnstalleerd. Verder heeft Huawei natuurlijk zijn eigen skin over Android heen gebouwd. Sinds medio vorig jaar heeft EMUI een flinke upgrade gekregen. Sinds versie 5.0 is de skin een stuk lichter geworden, overbodige functies zijn eruit gehaald en het ziet er ook allemaal wat gelikter uit. Op dit toestel staat versie 5.1 geïnstalleerd, wat betekent dat Huawei ongetwijfeld nog wat foutjes en verbeteringen heeft toegepast, maar we kunnen niets anders dan positief zijn over deze nieuwe versie van EMUI. Voorgaande versies waren nog weleens onstabiel of werkten niet helemaal goed, daar zijn we nu van verlost.

Als we verder kijken op het toestel zien we dat de camera-app een flinke upgrade heeft gekregen. Je kan nu eenvoudig schakelen tussen de verschillende camera-modi, ook kan je de instellingen wijzigen of de ‘professionele’ opties tevoorschijn toveren, waarmee je alles handmatig kunt regelen. Dit kan eenvoudig door naar links, rechts of boven te swipen (vegen) over het scherm.

Het aantal voorgeïnstalleerde apps is gelukkig beperkt gebleven. De complete Google-suite is uiteraard aanwezig, maar op dit toestel zijn bijvoorbeeld geen Microsoft-apps geïnstallerd. Wel worden standaard Booking.com, Facebook, Instagram, Tripadvisor en Todoist meegeleverd. Apps die wat ons betreft achterwege gelaten hadden mogen worden.

Wat we wel een beetje missen op dit toestel zijn de zakelijke features. We hebben goed moeten zoeken om die te kunnen vinden. In het instellingenmenu zit de mogelijkheid om een zogenaamde private space aan te maken, maar de feature zit zover verstopt dat er niet veel gebruik van gemaakt zal worden. Voor de zakelijke markt vertrouwt Huawei volledig op Android for Work, dat op de achtergrond beschikbaar is in combinatie met een MDM-oplossing. Wij hadden graag gezien dat Huawei er zelf ook wat meer moeite voor zou doen.

Camera en accuduur

Natuurlijk hebben we de camera van de Huawei P10 ook uitgeprobeerd en hebben we de nodige testfoto’s gemaakt. Deze zijn hieronder te vinden en daaruit blijkt dat de foto’s die je met de Huawei P10 kan maken zeer goed zijn. Daarmee weet het Chinese merk zich wel in de top van de markt te vestigen. De verschillen tussen de fabrikanten worden elk jaar kleiner en ook op fotografiegebied hebben veel fabrikanten tegenwoordig een degelijke oplossing die voor de meeste gebruikers prima werkt. Natuurlijk is er altijd een winnaar aan te wijzen als je alle foto’s naast elkaar gaat leggen. Bij een dergelijke vergelijking zal Huawei waarschijnlijk niet op de eerste plek belanden, maar slecht is de camera dus zeker niet.

 

Accuduur

Naast de camera hebben we ook nog de accuduur aan een benchmark onderworpen, want als gebruikers iets belangrijk vinden, dan is het niet halverwege de dag met een lege accu te zitten. De afgelopen jaren is er vooral geïnvesteerd in het sneller opladen van accu’s, maar we merken dat fabrikanten ook steeds meer beginnen te kijken hoe ze de accuduur kunnen verlengen. Google helpt hier ook aan mee door Android te verbeteren en apps beter in een soort slaapstand te zetten als ze niet worden gebruikt. Fabrikanten kunnen hier uiteraard ook voor een deel aan bijdragen door de accucapaciteit wat hoger maken. Met een accucapaciteit van 3200 mAh doet Huawei het erg goed en zou het een goede score neer moeten zetten.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur

Met 566 minuten scoort de Huawei P10 gewoon goed. Natuurlijk zijn er toestellen die beter presteren qua accuduur, maar als we kijken naar alle recente vlaggenschepen dan doet dit toestel het erg goed. Toestellen met minder rekenkracht of meer ruimte voor een grotere accu hebben daarentegen wel een langere accuduur. Dat is ook niet zo vreemd.

Prestaties (systeem)

Natuurlijk testen we ook de prestaties van de Huawei P10 om te zien hoe goed die HiSilicon Kirin 960 processor is ten opzichte van de concurrentie. De afgelopen jaren hebben we gezien dat de CPU-prestaties van Huawei-chips altijd enorm goed was, maar het grafisch nog weleens te wensen over liet. Bij de Huawei Mate 9 van vorig jaar had het Chinese bedrijf de grafische prestaties al fors verbeterd. Kijken of ze die lijn hebben doorgetrokken.

Wat direct opvalt in deze benchmark is de hoge score die Huawei weer neer te zetten met dit toestel. Zoals al aangegeven zijn de CPU-prestaties van Huawei altijd erg goed en het complete systeem komt hier eigenlijk goed uit de verf. We kunnen dus makkelijk stellen dat qua systeemprestaties dit toestel tot de top van de markt behoord.

Prestaties (grafisch)

Zoals op de vorige pagina aangetoond zit het met de systeemprestaties wel snor, op deze pagina gaan we kijken of Huawei op grafisch gebied ook een beetje weet te presteren. Dat doen we met behulp van de 3D Mark benchmark.

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Sling Shot

De grafische prestaties van de Huawei P10 zijn dik in orde. De Chinezen doen mee in de hoogste regionen en meer kunnen we niet vragen van een high-end toestel.

Conclusie

Huawei heeft met de Huawei P10 zijn nieuwe vlaggenschip afgeleverd. Alles bij elkaar genomen is het gewoon een goed toestel. Niet uitstekend, want er zijn wel een paar aandachtspuntjes, zaken waar je als potentiële koper rekening mee moet houden. Het eerste puntje is dat de kwaliteit van het beeldscherm niet kan tippen aan die van de vlaggenschepen van bijvoorbeeld Apple of Samsung. Er is gekozen voor een gemiddeld scherm, waarbij de kleurweergave wat te wensen over laat. De prestaties van het toestel zijn zonder meer goed, over zowel de systeem- als de grafische prestaties hebben we geen klachten. De dubbele camera aan de achterzijde produceert prima foto’s, wederom niet de beste in de markt, maar voor 99% van de gebruikers maakt het toestel gewoon goede foto’s.

De software van Huawei is sinds vorig jaar flink op de schop gegaan, de eigen skin is daarmee een stuk beter geworden. De stabiliteit is flink toegenomen en de skin lijkt minder rekenkracht nodig te hebben om soepel te draaien. Wel is het jammer dat Huawei vrijwel geen zakelijke features in dit toestel heeft gestopt.

Het grootste voordeel aan dit toestel is toch wel de prijs. Met 599 euro gaat Huawei gewoon 200 euro onder de concurrentie zitten. Dat is als je het toestel los aanschaft, als je het toestel bij je abonnement neemt kan dat voordeel nog veel verder oplopen, omdat de toestelbundel vaak zo’n 7 tot 10 euro lager is. Doe dat keer 24 maanden en de korting loopt nog wat verder op. Al met al kiest Huawei voor een unieke benadering van de markt en die kan nog weleens zijn vruchten afwerpen.

.pro’s

  • Goede prijs;
  • High-end prestaties;
  • Huawei skin is lekker snel;

.contra’s

  • Geen zakelijke oplossingen;
  • Scherm is beetje geel/groen;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home