Review: HP Z2 Mini G3 Workstation

HP introduceert met de HP Z2 Mini G3 een van de meest compacte workstations in de markt. Hiermee vult de fabrikant een zekere behoefte uit de markt naar een compacte, speciaal voor de zakelijke markt ontworpen werkstation. Optisch is het een fraai apparaat om naar te kijken, maar zijn de prestaties van deze ‘mini’ net zo fraai?

Voor wie denkt dat een desktopsysteem oud en achterhaald is, dan kunnen we melden dat de waarheid in de praktijk echt anders is. Feit is dat prachtig gestileerde all-in-one lifestyle pc’s en krachtige ultra portable laptops de desktop steeds meer uit het gezinsleven en uit de kantoorruimtes verdrijven, maar er zijn nog steeds vele gebruikers die beslist niet zonder een desktopsysteem kunnen. We hebben het niet zozeer over de gamers onder ons, maar veel meer over de zakelijke gebruikers.

De HP Z2 Mini G3 Workstation is gericht op zakelijke gebruikers die net een beetje meer snelheid en rekenkracht nodig hebben dan waar een gemiddelde business laptop in voorziet, maar geen ruimte hebben voor (of zin hebben in) een flink (overbemeten) desktop systeem. Dit kan zeker een criterium zijn wanneer er gebruik wordt gemaakt van meer dan een beeldscherm; de werkruimte op een bureau wordt dan al snel door de hardware beperkt. Denk hierbij aan grafisch ontwerpers, architecten en industrieel ontwerpers.

Toch kiezen velen van hen tot op heden nog steeds voor dikke desktops om de dagelijkse taken uit te voeren. Omdat de standaard uitgeleverde systemen enerzijds meer geschikt zijn voor Office-toepassingen of anderzijds juist voor gaming, vallen eerder genoemde ontwerpers vaak tussen wal en schip. Veelal vallen dergelijke gebruikers terug op high-end systemen die op klantwens worden samengesteld en hierdoor zijn deze relatief duur. Bovendien wordt bij veel van deze high-end systemen de (op gaming gerichte) performance veelal niet benut. Hier biedt de HP Z2 Mini G3 Workstation uitkomst.

CAD Power

HP heeft tijdens het ontwerp van de Z2 Mini de CAD-gebruiker als uitgangspunt genomen en heeft het systeem zodanig opgebouwd dat dit systeem juist voor CAD-toepassingen optimaal is getuned. Hierbij heeft HP geen half werk verricht en de Z2 mini is volgens de fabrikant zelfs gecertificeerd voor gebruik van ruim 20 professionele software applicaties. Denk hierbij onder meer aan zware pakketten als AutoCAD, Vectorworks, MicroStation, Inventor, SOLIDWORKS, Solid Edge en Revit.

Nu houden grafisch ontwerpers zelf ook van een mooi design. Noem het een vorm van beroepsdeformatie en HP heeft dit blijkbaar goed begrepen. HP heeft voor het productontwerp de ontwerpers van haar designpartner Studio Libeskind benaderd. We moeten toegeven dat de deze ontwerppartner haar huiswerk uitstekend heeft gedaan; esthetisch is de kleine HP beslist aantrekkelijk om te zien.

Wij ontvangen de HP Z2 Mini G3 voorzien van een Intel Xeon E3-1245 V5 processor met een kloksnelheid van 3,5 GHz, 16GB intern geheugen (maximaal 32GB), een 512 GB SSD (maximaal 1,5 TB), een geïntegreerde Intel HD Graphics P530 chipset voorzien van een NVIDIA Quadro M620 GPU met 2GB geheugen. Af fabriek is de Mini G3 voorgeïnstalleerd met Windows 10 Pro. Niet gering wat de fabrikant in deze kleine behuizing heeft weten te lepelen.

Innovatief ontwerp

De behuizing van de HP Z2 Mini G3 heeft een futuristische vormgeving gekregen en deze zou zo afkomstig geweest kunnen zijn uit een episode van Startrek. De net geen 22 bij 22 centimeter metende behuizing heeft prachtig vormgegeven hoeken waarachter een glanzende binnen-behuizing met verticalen lamellen zichtbaar wordt. Behalve dat dit een prachtig stijlelement in de behuizing vormt, heeft het ook een doel; namelijk voor de koeling van het compacte systeem.

Deze koeling is zodanig ontworpen dat er via de voorste roosters koele lucht wordt aangezogen en door de achterste roosters weer wordt afgevoerd. Hiervoor zijn twee flinke ventilatoren verantwoordelijk. Nu hebben we de HP Z2 Mini G3 in de warme dagen van mei 2017 flink laten werken en zelfs onder langdurige belasting bleef de Mini muisstil. Althans… Nadat we het blauwe labeltje van het bandkabeltje voor de optionele tweede harddisk uit de ventilator hadden gepulkt. Deze heeft zich tijdens het vervoer blijkbaar in de ventilator gewurmd en deze meldt zich al vrij snel onder luid protest.

De behuizing is in een oogwenk zonder gereedschap te openen. Nadat we de onschuldige oorzaak van het lawaai hebben vastgesteld blijkt de Mini werkelijk fluisterstil.

Ontwerp en bouwkwaliteit

De behuizing van de HP Z2 Mini G3 heeft een prachtig ontwerp meegekregen. Deze mag echt gezien worden. DeHP  Z2 Mini G3 is door zijn bouwwijze ook uitstekend en onzichtbaar onder een bureau te bevestigen. Natuurlijk kan deze ook 90 graden worden gekanteld en verticaal op zijn rechter zijkant op het bureau worden neergezet. Of, indien er echt geen ruimte voorhanden is, achterop een monitor worden bevestigd. Hiervoor is een optionele VESA montageoplossing verkrijgbaar.

Aan de linkerzijkant heeft HP op een handige locatie een tweetal USB 3.0 poorten, waarvan er één als snellaadpoort gebruikt kan worden, en een 3,5 mm jackaansluiting voor een hoofdtelefoon of speakersysteem. De rechterzijde heeft HP voorzien van geen enkele aansluiting waardoor deze ook verticaal kan worden geplaatst.

Aan de achterzijde heeft de HP Z2 Mini G3 een slider voor het ontgrendelen van de deksel van de behuizing en een Kensington Lock bevestigingspunt. Deze verhindert ook dat, mits deze is ingestoken, dat de behuizing door onbevoegden kan worden geopend. HP heeft boven de connector voor de 200 Watt netspanningsadapter een status-LED opgenomen voor de interne opslag. Aan de rechter zijde vinden we een RJ45 netwerkaansluiting en wederom twee USB 3.0 poorten. Hiernaast twee USB-C 3.1 poorten en een viertal DisplayPort aansluitingen.

Bij deze DisplayPort-aansluitingen dienen we wel een kanttekening te plaatsen. Veel designers hebben een specifiek merk en model monitor waarmee ze het liefst werken, of geacht worden mee te werken. Deze monitoren zijn doorgaans gekalibreerd, veelal niet goedkoop in aanschaf en hebben een bepaalde fiscale afschrijvingsperiode. Juist voor de bedrijven met een dergelijke install base biedt de HP Z2 Mini G3 – vinden wij – een kleine tekortkoming. We vinden bijvoorbeeld geen DVI of HDMI connector. Wil je de HP Z2 Mini G3 aansluiten op een (4K) monitor zonder USB-C of DisplayPort, dan dient hiervoor een separate verloopstekker aan te worden geschaft. Gezien de lage kosten hiervan lijdt dit minder snel tot een dispuut met de boekhouder, maar we hadden dit liever anders gezien.

Ondanks dat er veel zorg is besteed aan de vormgeving van de behuizing, de muis en het toetsenbord ogen goedkoop en zijn beide zelfs nog voorzien van een heuse USB-kabel. De look en feel verraadt de Chinese herkomst ervan. Nu beseffen we wel dat vele ontwerpers zijn vergroeid met het ‘eigen’ vertrouwde toetsenbord inclusief sneltoetsen en de ergonomisch vormgegeven muis waardoor deze meegeleverde toebehoren in de praktijk in de doos zullen blijven. Maar toch.

Het toetsenbord zelf oogt dan wel goedkoop, in de praktijk voldoet deze eigenlijk prima. De toetshoogte is met 2,5 millimeter relatief hoog en de toetsen hebben een duidelijk drukpunt. Hierdoor werkt het toetsenbord best aangenaam. Helaas heeft HP er niet voor gekozen om er speciale sneltoetsen te integreren. Jammer. De muis is voorzien een scrolwieltje, en dit detail verklapt dat het geen over-stock uit de 90-er jaren betreft. Fijn? Nee. We hebben het geprobeerd, maar deze ligt bij langdurig gebruik echt niet lekker in de hand.

Interne opbouw

Het interne systeem is gelaagd opgebouwd. Vanaf de achterkant gezien is rechts een extra bracket geplaatst voor de montage van een tweede 2,5 inch harddisk of SSD. Deze bracket is met een enkele schroef uitneembaar. Hierna kan de kleine koeler worden gedemonteerd waarna de gebruiker toegang krijgt tot de Samsung SM951 SSD. Hierna is het een kwestie van nog drie extra schroeven (voorzien van veren zodat de processor niet wordt beschadigd) en ook de flinke koeler is met een simpele handeling uitneembaar. Nu zijn tevens de twee geheugenbanken toegankelijk voor upgrade doeleinden. Knap stukje werk. De behuizing is namelijk nog geen zes centimeter hoog.

Benchmarks (systeem)

De flinke 200W externe voeding verklapt ons al dat we hier niet zomaar met een design-desktop te maken hebben. De HP Z2 Mini G3 zal dus ook wel bovengemiddeld presteren. Hewlett-Packard heeft ervoor gekozen een Intel Xeon E3-1245 V5 Skylake-quadcore processor met een kloksnelheid van 3,5 GHz te integreren. Deze heeft vrijwel dezelfde performance als de duurdere Intel Core i7 4770k processor @ 4,40 GHz.

Deze Xeon E3-1245 V5 heeft vier cores en is voorzien van HyperThreading dat bij het gebruik van grafische applicaties toegevoegde waarde biedt. In de praktijk werkt de HP Z2 Mini G3 vlot. Deze winst wordt deels behaald door de snelle SSD van Samsung. Dit betekent dat zowel het opstarten als het ophalen en wegschrijven van grotere (grafische) bestanden relatief snel verloopt. De schijftest benchmark geeft een hele nette waarde van 621,6 MB/s.

Wanneer we de benchmark scores vergelijken dan zien we dat de performance slechts marginaal afwijkt van een systeem met een i7-processor. Dit is enerzijds niet echt een hele grote verrassing, want beide processors maken immers gebruik van dezelfde architectuur. Overall presteert de kleine HP gewoon voorbeeldig.

Benchmarks (grafisch)

Ondanks de goede systeemprestaties biedt de HP Z2 Mini G3 weinig toegevoegde waarde voor de gamers onder u. HP heeft er wel voor gekozen om de NVIDIA Quadro M620 chipset te implementeren, maar deze is niet zodanig krachtig om er lekker mee te gamen. De benchmarkwaarden onderstrepen dit.

[overzicht: 3DMark – Fire Strike Extreme] 1474

Conclusie

De HP Z2 Mini G3 Workstation is een prachtig en potent krachtpatsertje. Ondanks de Xeon processor en de NVIDIA Quadro Pro chipset is het geen pc met high-end gaming aspiraties. Het is veel meer een zakelijk getunede desktop-pc. In de performance en het toepassingsgebied zien we grote paralellen met de portable Zbook workstations. Gericht op design, zowel voor het oog als voor het doel waarvoor deze Mini is ontwikkeld; CAD-toepassingen. De werking bij dergelijke toepassingen is vlot en bovenal fluisterstil.

De configuratie van de HP Z2 Mini G3 is, evenals de prijs van ruim 1800 Euro, aan de stevige kant. Wilt u bovendien de maximale capaciteit van de HP Z2 Mini g3 benutten, dan is een DisplayPort compatible (4K) monitor wel een must. HP levert hiervoor de sublieme HP Z27s IPS UHD-Monitor, maar deze neemt met een prijskaartje van een kleine 1100 Euro eveneens een stevige hap uit het investeringsbudget. En dan wordt het prijsverschil met de flexibeler inzetbare Zbook-range weer een heel stuk kleiner.

.pro’s

  • Snelle werking
  • Hardware configuratie
  • Optiek
  • Eenvoud

.contra’s

  • Geen gaming power
  • Goedkope bekabelde toebehoren
  • Erg stevige prijs

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home