Review: HP LaserJet Pro MFP M227fdw multifunctional – handig hulpje in de kantoorhuishouding

Als je een kantoor in gaat richten, dan kom je onherroepelijk een keertje op de vraag uit welke printer of printers er moet(en) komen. Ook als je een kleine zelfstandige bent, is dit een keuze die je moet maken. HP stuurde ons de LaserJet Pro MFP M227fdw op, een zwart-wit multifunctional (printen, scannen, faxen) gericht op gebruik in kleine werkgroepen (tot vijf personen). We hebben hier uiteraard eens wat beter naar gekeken. 

Het eerste wat opvalt aan de LaserJet Pro MFP M227fdw is dat hij zeer bescheiden afmetingen heeft. Hij is zo rond de 40 centimeter breed en diep en net iets meer dan 30 centimeter hoog. Hij is daarnaast wit, evenals vrijwel alle nieuwe zakelijke machines die HP de afgelopen jaren aangekondigd heeft. Naar eigen zeggen is dit gedaan, omdat dit fraaier staat in een kantooromgeving. Wij zijn geneigd om het daar mee eens te zijn, al zouden we dit niet snel een doorslaggevende rol willen laten spelen in de afweging welke printer het meest geschikt is.

De M227fdw is zoals al aangegeven een zwart-wit-machine. Iedere aanbieder van printers en multifunctionals heeft naast een lijn kleurenmachines ook een lijn waarmee je alleen maar een zwart-wit af kunt drukken. Heel veel zaken die je afdrukt in een kantooromgeving, hoeven helemaal niet voorzien te zijn van kleur. Als je even snel een tekst wilt nalezen en eventueel van commentaar wilt voorzien, dan hoeft het briefhoofd echt niet per se in kleur weergegeven te worden bijvoorbeeld. Ook als je een printer gebruikt voor het afdrukken van documenten voor archiveringsdoeleinden, is kleur in veel gevallen ook helemaal niet nodig.

Een groot voordeel van een zwart-wit-printer zoals de LaserJet Pro MFP M227fdw is in eerste instantie dat je de operationele kosten kan drukken. Je hoeft nooit kleurencartridges te bestellen voor dit type machine. Er hoeft ook geen stroom verbruikt te worden om de kleurentoner uit de cartridges op de imaging drum te krijgen, dus op dat punt is er ook sprake van een besparing. Het ontbreken van de drie kleurencartridges zorgt er uiteraard ook voor dat dit apparaat zo klein gemaakt kan worden. Tot slot is een zwart-wit-machine in potentie sneller klaar om af te drukken (er hoeven minder onderdelen in gereedheid gebracht te worden) en ligt de afdruk dus sneller in de uitvoerlade. Zoals we verderop zullen zien, is de MFP M227fdw ook zeker niet sloom te noemen.

De HP LaserJet Pro MFP M227fdw heeft op het moment van schrijven een adviesprijs van 289 euro, vrij gangbaar voor een apparaat in deze klasse.

Uiterlijke kenmerken en installatie

De HP LaserJet Pro MFP M227fdw beschikt over alle gangbare aansluitingen die je verwacht op een zakelijke machine. Je kunt verbinding maken met de printer via usb, maar het is ook mogelijk om hem op te nemen in het netwerk. Dat laatste kan bekabeld en draadloos. Mocht je nog regelmatig faxen, dan zijn daarvoor ook de gebruikelijke RJ11-aansluitingen aangebracht, inclusief een doorlusaansluiting voor een telefoon, zodat je geen aansluiting op hoeft te offeren. Zaken zoals AirPrint, Google Cloud Print en uiteraard HP’s eigen ePrint worden ondersteund.

Wil je niet dat iedere printopdracht meteen start en dus in de uitvoerlade ligt voordat de persoon die de afdruk gemaakt heeft er is, dan kun je gebruikmaken van de geïntegreerde nfc-chip. De afdruk start dan pas op het moment dat de juiste persoon deze middels nfc ontgrendelt. Wil je bijvoorbeeld bezoekers wel toegang geven tot de printer, maar niet tot het netwerk (iets wat gezien de veiligheid het overwegen waard is), dan kun je Wi-Fi Direct gebruiken. Er wordt dan verbinding gemaakt met de printer zonder tussenkomst van een router en dus ook zonder dat iemand het netwerk op moet. Via de usb-aansluiting aan de voorzijde kun je ook nog rechtstreeks van een aangesloten opslagmedium afdrukken en er naartoe scannen. Standaard zijn zowel de usb-aansluiting als de nfc-module ingeschakeld voor gebruik.

De papierlade biedt ruimte aan 250 vellen A4-papier, wat op zich niet zo heel veel is maar voor een apparaat in dit segment acceptabel. Gezien zijn formaat is het best bijzonder dat het papier niet buiten de behuizing steekt nadat je het in de lade hebt gelegd. Sterker nog, je kunt de klep zelfs weer dichtdoen, waarmee het papier echt in de machine ligt. Dat is zeker niet standaard in in dit segment. Via het raampje in de klep kun je in de gaten houden wanneer je het bij moet vullen.

Als je de klep opent, zie je naast de ruimte voor de 250 vellen ook nog een handmatige invoerlade met ruimte voor 10 vellen. De MFP M227fdw is bedacht op papier van 60 tot 105 gram per vierkante meter. In lade 1 passen de volgende formaten: A4, A5, A6, B5 (JIS). De automatische documentinvoer (adf) voor de scanner, bovenop de machine, heeft een capaciteit van 35 pagina’s.

De LaserJet Pro MFP M227fdw is voorzien van een 2,7-inch groot bedieningspaneel, inclusief touch. Hiermee kun je vrijwel alle alledaagse handeling uitvoeren die je met een dergelijke machine doet. In het algemeen werkt dit paneel erg prettig. Tijdens de eerste installatie wordt je overigens meteen gevraagd in welke omgeving je hem gaat gebruiken: ga je hem zelf beheren of wordt hij onderdeel van een groter geheel en wordt hij beheerd door een it-afdeling? Best handig om dit in dit stadium al aan te kunnen geven.

Verder heeft HP ook de nodige aandacht besteed aan de installatieprocedure, om deze zo eenvoudig mogelijk te maken. Dit lukt visueel uitstekend wat ons betreft. Je weet bij elke stap precies wat er gaande is en er wordt automatisch gezocht naar de machine op het netwerk. Het is alleen jammer dat in ons netwerk de installatie op deze manier niet via het netwerk voltooid kan worden. We krijgen zowel bij een bekabelde als een draadloze verbinding een foutmelding te zien, ook al vindt de software de printer wel in ons netwerk. Zodra we de machine via usb op onze pc aansluiten, is de installatie in een vloek en een zucht geregeld. De exacte oorzaak hebben we niet kunnen achterhalen, maar het lijkt op een compatibiliteitsissue te zijn tussen printer en router.

Mogelijkheden en prestaties

De HP LaserJet Pro MFP M227fdw is in vele opzichten een rechttoe-rechtaan zwart-wit multifunctional. Je moet dan ook geen wonderen verwachten van de mogelijkheden. Qua beveiliging is het goed om te zien dat je de poorten van de machine in en uit kunt schakelen, zoals we hierboven ook al even aanhaalden. Verder zal voor de veelscanner de mogelijkheid tot het rechtstreeks scannen naar e-mail positief zijn. Ook scannen naar een netwerkmap is van de partij. Dubbelzijdig scannen is niet mogelijk, maar dat is niet gek gezien het segment waarin hij wordt gepositioneerd. Wel wordt er een OCR-programma meegeleverd, waarmee je gescande documenten onder andere om kunt zetten in doorzoekbare pdf’s. Hou er wel rekening mee dat HP de installatie van dit programma standaard heeft aangevinkt. Wil je dit niet, dan moet je het vinkje weghalen. Wij zien liever dat er standaard wordt gekozen voor een opt-in in dit soort gevallen, niet voor een opt-out.

Volgens de specificaties op de website van HP moet de LaserJet Pro MFP M227fdw beschikken over een duplex-unit. Een dergelijke unit is nodig om het papier om te kunnen draaien en dus automatisch dubbelzijdig af te kunnen drukken. Niet iedere driver die beschikbaar is voor deze machine biedt deze mogelijkheid echter standaard, wat voor wat verwarring zorgt.

Verder vallen met name de webservices nog op. De bekendste hiervan is het al eerder genoemde ePrint. Schakel je dit in, dan krijgt de printer een eigen e-mailadres. Je kunt hier mails heen sturen met attachments (Office-documenten, pdf’s, jpg’s en tif’s), die dan worden afgedrukt door de printer. Dat is handig als er regelmatig mensen langskomen die wat moeten afdrukken, maar niets te zoeken hebben op je netwerk. Bijkomend voordeel is dat er geen drivers geïnstalleerd hoeven te worden. Verder is het mogelijk om vanaf specifieke apps af te drukken op de MFP M227fdw. Zeker in combinatie met Wi-Fi Direct kan dit handig zijn.

Prestaties

Op het gebied van de prestaties valt op dat de HP LaserJet Pro MFP M227fdw een verrassend snelle machine is. 4 pagina’s zijn er in 10 seconden uit, terwijl de slaapstand niet meer dan 3 seconden toevoegt aan deze tijd. Dubbelzijdig drukt de MFP M227fdw ook zeker niet langzaam af. Dat is zonder meer knap en iets wat zelfs veel duurdere, eerder geteste machines niet halen. Dit heeft er voor een deel mee te maken dat er minder onderdelen bij het afdrukken betrokken zijn, omdat we hier te maken hebben met een zwart-wit-printer. Daarnaast zal ook de gebruikte toner meespelen. Enkele jaren geleden heeft HP (samen met Canon) een nieuw soort toner ontwikkeld, dat een beduidend lagere smelttemperatuur heeft. Dit zorgt niet alleen voor een lager stroomverbruik, maar ook voor snellere afdruktijden, omdat hij minder lang op hoeft te warmen.

Benchmark: Afdrukken 4 pagina's tekst in idle-modus

Benchmark: Afdrukken 4 pagina's tekst vanuit diepste slaapstand

Benchmark: Afdrukken 10 pagina's duplex

De adf is overduidelijk niet het snelste onderdeel van de MFP M227fdw. We moeten bijna een minuut wachten voordat er 8 pagina’s doorheen getrokken zijn. Vergeleken met andere apparaten in dit segment, is dit overigens een heel gangbare score. Voor echt rappe adf’s moet je toch een paar treetjes hoger in de markt zijn.

Benchmark: Scannen via ADF 8 pagina's gemengd

Kijken we naar de prijs per pagina, dan is die vergeleken met die van eerder geteste machines niet bepaald laag. Althans, als we hem baseren op wat een standaard zwarte cartridge kost bij 123inkt.nl. We komen dan op 3,5 cent per afdruk. Je kunt dit nog wel een stuk naar beneden krijgen overigens, door voor de cartridges met hoge capaciteit te gaan. Dan komt de prijs per pagina uit op 2,4 cent. We nemen bij alle printers en multifunctionals die we testen echter altijd de standaard cartridge om onze prijs per pagina op te baseren, dus die prijs hebben we in de grafiek opgenomen.

Benchmark: Prijs per pagina zwart-wit

Op de afdrukkwaliteit is niets aan te merken. De tekst ziet er gestoken scherp uit, dus zonder rafelrandjes aan de zijkanten. Dat is eigenlijk altijd wel het geval bij laserprinters. Vaak zit het verschil in de zwarting van de tekst. Die is bij deze HP uitstekend, dus diepzwart.

Conclusie

We zijn op vrijwel alle vlakken overtuigd door de HP LaserJet Pro MFP M227fdw, al moet je je wel vooraf realiseren dat dit een zwart-wit-printer is en dat je er qua beheermogelijkheden geen wonderen van moet verwachten. Voor kleine werkgroepen is het echter zeker afdoende, met de nfc-module als aardige extra.

De MFP M227fdw valt op vanwege zijn uitstekende afdruksnelheid en prettig bruikbare bedieningspaneel. Ook het feit dat het papier ook echt volledig in de machine past en de klep daarna dicht kan, is een prettige bijkomstigheid. Scan je veel en is het belangrijk dat dit ook snel gebeurt, dan is dit niet de beste machine voor je. Voor af en toe eens een stapeltje originele inscannen is hij wel geschikt, mits je bereid bent om die enkele keer dat je hem gebruikt even geduld te hebben.

Kijken we naar de minpunten, dan is dat eigenlijk alleen de relatief hoge prijs per pagina, in ieder geval als je kijkt naar de standaardcartridges. Op zich is dat nog te overzien, omdat de MFP M227fdw een machine is die je in het algemeen inzet in omgevingen waar niet enorm veel afgedrukt gaat worden (hij is bedacht op 250-2500 afdrukken per maand). Het had wat ons betreft echter toch wel iets lager mogen zijn.

.pro’s

 • Klein van stuk;
 • Snel (en stil);
 • Goed bedieningspaneel;
 • Voldoende mogelijkheden.

.contra’s

 • Relatief hoge afdrukkosten.


.pro’s

 • Klein van stuk;
 • Snel (en stil);
 • Goed bedieningspaneel;
 • Voldoende mogelijkheden.

.contra’s

 • Relatief hoge afdrukkosten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home