HP Elitebook 755 G5 review: racen met Ryzen

HP’s Elitebook 755 heeft een AMD Ryzen-processor aan boord en dat is een goede zaak. De prestaties van de laptop illustreren nog maar eens dat AMD opnieuw een te duchten concurrent van Intel is.

De 15,6 inch Elitebook 755 G5 is een zakelijke laptop gebouwd op maat van de Belgische werknemer. Meer dan in de ons omringende landen houdt die van iets grotere laptops en zweert hij vooral bij het numerieke toetsenbord. Dat wordt dezer dagen een zeldzaamheid, zelfs op iets grotere notebooks, maar HP voorziet het wel in dit exemplaar.

Bouwkwaliteit

Toetsenbord en touchpad van deze uit de kluiten gewassen Elitebook zijn van de bovenste plank: de feedback op de toetsen is uitstekend en de responsieve touchpad voelt robuust aan. Dat deze laptop deels gericht is op de iets oudere garde, bewijst de aanwezigheid van een trackpoint, voor wie dat verkiest boven een touchpad.

Het 1080p IPS-scherm heeft verder een perfecte kijkhoek. De bezels zijn niet van de smalste, maar deze laptop behoort niet tot het high-end spectrum, dus dat is geen ramp. Op batterij wordt de helderheid van het scherm wel beperkt tot een povere 109 nits, wat de zichtbaarheid niet ten goede komt. Over het algemeen had het display wel een stuk helderder gemogen.

Verder vinden we een responsieve vingerafdruksensor terug op het chassis. Aan de linkerzijde zit één USB-A-poort en een smartcard-lezer. Rechts schuilt een tweede USB-A-poort, samen met HDMI, Ethernet, een enkele USB-C-poort, een 3,5mm-aansluiting voor geluid en een slot voor een simkaart. Dat laatste vinden we een absolute meerwaarde voor wie veel onderweg is.

AMD-hardware

HP zet met zijn Elitebooks in op bouwkwaliteit en dat is bij deze laptop niet anders. Interessanter dan de buitenkant, waar we eigenlijk niet veel op kunnen aanmerken, is de binnenkant. Waar Elitebooks (en het gros van de professionele laptops van zowat alle fabrikanten) doorgaans met Intel-hardware komen, wordt dit toestel aangedreven door AMD Ryzen. Dat heeft twee onmiddellijke voordelen: langs de ene kant worstelt Intel met de beschikbaarheid van zijn cpu’s waardoor er een tekort is, langs de andere kant biedt Ryzen in theorie meer rekenkracht voor minder geld. Dat kan in een zakelijke context, waar aanbestedingen schering en inslag zijn, een flinke meerwaarde zijn.

De Ryzen 5 pro 2500U die het kloppend hart vormt van de laptop is een quadcorechip met multithreading. De basiskloksnelheid bedraagt 2 GHz, met een theoretische maximale boostsnelheid van 3,6 GHz. De specificaties lenen zich tot een vergelijking met de Intel Core i7-8650U, met evenveel cores en threads, een basisklok van 1,9 GHz en een turbokloksnelheid van maximaal 4,2 GHz. De processor heeft grafische capaciteiten aan boord met de AMD Radeon Vega 8-graphics. Die chip is gebaseerd op de Vega-architectuur, die AMD ook in zijn grafische kaarten gebruikt.

Prestaties onder de loep

Tijdens onze benchmarktests lijkt aanvankelijk Intel er iets beter uit te komen. In Cinebench scoort de Ryzen 5 Pro 2500U minder goed dan de Intel Core i7 -8650U in de Surface Laptop 2 van Microsoft en de Elitebook x360 van HP zelf. De hogere boostsnelheid van Intels chip lijkt hier de doorslag te geven. Cinebench is echter een artificiële test die heel veel zegt over de capaciteiten van de processor zelf, maar niet veel over de implicatie daarvan in dagelijks gebruik in een laptop.

 

 

Daarvoor hebben we meer aan PCMark 8 en PC Mark 10. Die schetsen toch een ander beeld. We vergelijken opnieuw met de Surface Laptop en de Elitebook x360: de drie systemen hebben 8 GB RAM aan boord en zijn in theorie wat hardware betreft aan elkaar gewaagd. De Surface Laptop en de Elitebook 755 hebben een 256 GB SSD-aan boord, de Elitebook x360 krijgt een sneller exemplaar met 515 GB mee,

De uitkomst schept een genuanceerder beeld. PCMark 8 duidt de Elitebook 755 aan als de betere laptop. Die intussen iets oudere productiviteitstest geeft ons een mooi beeld van de prestaties bij niet perfect geoptimaliseerde applicaties en de Ryzen-laptop doet het onbetwistbaar een stuk beter over de hele lijn.

 

 

Het modernere PCMark 10 vertelt nog een ander verhaal. Hier zien we dat niet de gekozen chip, maar de implementatie van de fabrikant de grootste rol speelt. De Ryzen aan boord van onze EliteBook 755 doet het immers een stuk beter dan de Core i7 in de Surface Laptop. Die slanke ultrabook heeft minder thermische marge dan de grote EliteBook 755, die veel eenvoudiger blijf weet met de hitte die een hoge werklast genereert. De Elitebook x360 met Core i7 is beter gekoeld dan de Surface Laptop en daar steekt de Core i7 de Ryzen 5 opnieuw voorbij. We zien hier ook de impact van de snellere SSD.

 

 

We kunnen stellen dat op het vlak van productiviteit de Intel Core i7-8650U an sich een iets krachtigere chip is. Daar staat tegenover dat we hier een dure premium-chip van Intel vergelijken met een midrange-exemplaar van AMD. Heel groot is het verschil niet, waardoor AMD op het vlak van prijs-kwaliteit kampioen is.

Bespreken we de grafische kwaliteiten, dan is er geen discussie. Intels UHD 620-graphics scoren in eender welke vormfactor minder goed dan de Vega-cores van de AMD-chip. 3D Mark toont een erg significant verschil in het voordeel van AMD.

 

 

Ook Intel-chips kunnen natuurlijk overweg met hogeresolutieschermen en beide chips zijn niet krachtig genoeg om degelijk mee te gamen, waardoor het verschil in de praktijk niet heel relevant is.

Autonomie

Een historische zwakte van AMD is stroomverbruik en dat vertaalde zich destijds in een slechtere autonomie voor laptops met AMD binnenin. De Ryzen 5 Pro 2500U heeft een TDP van 15 watt, net als de Intel-chip, wat in theorie een goed teken is.

We zien die gelijkenissen gelukkig ook terug tijdens onze tests. De autonomie van de Elitebook 755 en de Elitebook x360 met z’n Intel-chip zijn min of meer identiek bij licht gebruik. De Surface Laptop doet het iets beter. Bij zwaar gebruik halen de Intel-laptops de bovenhand: ze gaan ongeveer een uurtje langer mee. De resultaten spreken overigens niet alleen over de chip: andere factoren zoals schermformaat en resolutie spelen ook een belangrijke rol.

 

 

We hadden op zich iets meer verwacht van de Elitebook 755. HP heeft ruimte in het grote chassis om een stevigere batterij te voorzien. We kunnen niet echt spreken van een negatieve impact van Ryzen op de autonomie, maar zijn hier wel teleurgesteld in de batterijkeuze van HP. Daar staat tegenover dat meer batterijcapaciteit ook voor een zwaardere laptop zorgt, al denken we dat iemand die vandaag een 15,6 inchtoestel wil draagbaarheid niet noodzakelijk als prioriteit ziet.

Scherp geprijsd

In conclusie is de HP Elitebook 755 G5 een goede professionele laptop gericht op een niche. Wie een groot scherm en een numeriek klavier wil, vindt hier een uitstekend toestel. Is dat niet essentieel, dan is er weinig meerwaarde te vinden in de iets loggere vormfactor. Autonomie had een bijkomend pluspunt kunnen zijn, maar is dat niet.

Dat er binnenin een Ryzen-cpu zit, zal voor de doorsnee werknemer geen verschil maken. De chip is meer dan capabel genoeg. Gekoppeld aan de prijs zien we de AMD-hardware binnenin niet als een compromis, maar als een absoluut pluspunt. Deze laptop gaat immers over de toonbank voor ongeveer 1.270 euro inclusief BTW. Dat is gezien de prestaties absoluut scherp.

.pro’s

  • Bouwkwaliteit
  • Numeriek klavier
  • Prestaties
  • Prijs

.contra’s

  • Autonomie
  • Schermranden
  • Schermhelderheid

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home