Review: EnGenius EnMesh mesh wifi-systeem

Naar aanleiding van eerdere reviews van mesh-systemen die we hier op Techzine hebben gepubliceerd, kregen we de vraag vanuit Alcadis, de distributeur die onder andere EnGenius in Nederland in de markt zet, of we ook eens naar EnMesh wilden kijken. Aangezien we graag een zo compleet mogelijk beeld van de markt hebben, doen we dat uiteraard graag. Weet deze dual-band mesh-oplossing ons te overtuigen? Je leest het in deze review.

EnGenius EnMesh wordt geleverd in een verpakking zonder al te veel fratsen, iets wat je niet van alle multi-room wifi-producten kunt zeggen. De EMR3000-KIT zoals de volledige productcode luidt, bestaat uit drie modules. Voor de meeste huizen zal dit naar alle waarschijnlijkheid volstaan als het gaat om het totale bereik van het signaal. Bandbreedte is in theorie in ieder geval een ander verhaal, maar daar komen we verderop nog even op terug als we naar de praktijkervaringen kijken.

Drie op een rij

De modules zelf zijn alle gelijk en je kunt ze allemaal ophangen met de meegeleverde schroeven en pluggen. Het maakt dus niets uit welke je eerst pakt en gebruikt als router. Wel staat duidelijk aangegeven welke van de twee poorten je moet gebruiken voor de WAN-aansluiting. Uiteraard heb je per systeem maar één WAN-aansluiting nodig, dus de WAN-aansluiting op de satellieten vervalt. Die kun je nog wel gewoon als LAN-aansluiting inzetten. Je houdt dus in totaal vijf LAN-aansluitingen over: twee op elk van de twee satellieten en eentje op de router. Als je in de buurt van je router veel bekabeld aangesloten apparatuur hebt, dan kan het zijn dat je er nog een switch bij moet zetten.

Op alle drie de modules is verder nog een USB-aansluiting aangebracht. Je kunt deze gebruiken om een opslagmedium op aan te sluiten. De inhoud daarvan kun je dan delen met je netwerk. Let wel, SAMBA staat standaard uit, dat moet je even handmatig inschakelen. Ook kun je hier instellingen doorvoeren voor de opnames die gemaakt worden met de MeshCam. De Neutron AP MeshCam is een combinatie van ip-camera en access point en kun je aan EnMesh koppelen. Best een slimme combinatie, al kun je je afvragen of de beste locatie voor een camera ook de beste locatie voor een access point is (en andersom).

Riep iemand Huddle?

De vormgeving van de modules is verder redelijk neutraal. Niet iedereen zal gecharmeerd zijn van de glossy afwerking van het plastic wellicht, de modules zijn zo beperkt qua formaat dat ze sowieso niet enorm opvallen. Het ledje is ook discreet in een rand weggewerkt (en kan worden uitgeschakeld, maar dat terzijde).

Als je de mesh-markt al wat langer volgt, is het alleen wel duidelijk dat we hier te maken hebben met een bekend gezicht, namelijk dat van de Sitecom Huddle. Er zijn wat verschillen te zien in hoe de aansluitingen in de behuizing verwerkt zijn, maar het algemene design is hetzelfde. Het feit dat Huddle na veel vijven en zessen ergens in maart 2017 is geannuleerd door Sitecom (wat tevens het einde betekende van de hele netwerkbusiness van dat bedrijf) en dat de aankondiging van EnMesh op 4 april 2017 was, doet vermoeden dat EnGenius handig gebruikgemaakt heeft van het bestaande design.

Het is geen geheim dat er veel minder routerfabrieken zijn dan merken die ze uitbrengen. Wij hebben in de jaren dat we de routermarkt volgen en routers testen al zo vaak modellen gezien van verschillende fabrikanten die overduidelijk onderliggend identiek waren. Zeker als je bedenkt dat Sitecom er toch mee gestopt was, is het alleen maar slim van EnGenius, mits ons vermoeden klopt uiteraard. Waarom zou je het wiel zelf uitvinden als er al een design klaarligt?

Wat nu eigenlijk waar op lijkt, doet er uiteindelijk ook niet zoveel toe. Feit is dat je EnMesh op dit moment kunt kopen, iets wat nooit is gelukt bij Huddle. De adviesprijs voor de set van drie is 259 euro. Daarmee zit het een tientje boven de 249 euro die TP-Link op het moment voor het Deco M5-systeem vraagt. Dat is dan ook meteen de voornaamste concurrent.

Dual-band, dus geen dedicated backhaul

Kijken we naar de technische specificaties van EnGenius EnMesh, dan is het eerste wat opvalt dat we hier te maken hebben met een dual-band-product. Je hoeft dus geen prestaties te verwachten die je met de Orbi– en Orbi Pro-systemen van Netgear en Zyxel Multy X haalt. Die beschikken over een extra 5GHz-radio specifiek bedoeld voor de verbinding tussen de modules. EnMesh moet het evenals bijvoorbeeld het Deco M5-systeem van TP-Link doen met twee radio’s.

Systemen zoals Netgear Orbi zijn veel krachtiger dan EnMesh of Deco M5.

Dit betekent dat de radio die zorgt voor de verbinding tussen modules onderling ook gebruikt wordt om clients aan te sluiten. Je krijgt dan het ‘repeaterprobleem’: een radio moet zenden en ontvangen tegelijk en heeft voor de client dus doorgaans niet veel meer dan de helft van de bandbreedte beschikbaar die in totaal mogelijk is. Positioneer je een module op een plek waar een signaal van 200 Mbps aankomt, dan blijft daar niet meer dan zo’n 100 Mbps van over als het doorgezet is naar een client.

Op zich hoeft het ontbreken van een derde radio geen halszaak te zijn. Uiteindelijk is het wat ons betreft veel belangrijker om overal in huis een stabiele verbinding te hebben, niet zozeer de snelst mogelijke. Het is echter wel iets om je van bewust te zijn als je een set zoals deze aanschaft. Je gaat per satelliet onherroepelijk bandbreedte inleveren. De signaalsterkte heeft daar verder niets mee te maken, dus dat wordt wel telkens maximaal versterkt.

Niet het nieuwste

Intern is de EnGenius EnMesh duidelijk anders dan we tot nu toe zagen. De chips zijn wat ouder dan bijvoorbeeld in de TP-Link Deco M5. Waar we tot nu toe de IPQ4019 als de facto standaard CPU hebben gezien in mesh-producten, draait EnMesh nog op een QCA9557. Wel beschikt het product van EnGenius over een separate chip voor 5 GHz, de QCA9882. Bij de Deco M5 verzorgt de IPQ4019 beide frequenties. Als het gaat om flash, zien we bij EnMesh 32 MB, terwijl het werkgeheugen 128 MB bedraagt. Ter vergelijking, Deco M5 heeft evenveel flashgeheugen, maar dubbel de hoeveelheid RAM. Evenals alle andere mesh-apparaten tot nu toe (die zonder uitzondering vanuit een app worden geïnstalleerd), is er ook een Bluetooth-aansluiting aanwezig. Dit voor de initiële verbinding tussen smartphone/tablet en router.

Installatie en mogelijkheden

De installatie van EnGenius EnMesh is niet veel anders dan bij alle andere mesh-systemen die we tot nu toe getest hebben. Je installeert de app en wordt stap voor stap door de procedure heen geleid. Dit gaat in het algemeen soepel, al moet je af en toe even wachten natuurlijk. Wel zouden we graag hebben dat er tijdens de installatie meteen een controle wordt gedaan of er nieuwe firmware is voor het systeem. Dat scheelt weer wat zoeken. Het account dat je tijdens de installatie aan moet maken, is overigens een lokaal account. Je logt hiermee niet in via de cloud. Wil je van buiten je netwerk toegang tot de instellingen van EnMesh, dan moet je in dit scherm ook de DNS of het publieke IP-adres van je netwerk invullen.

De app zit verder best goed in elkaar. Echt veel tijd is er niet besteed aan uiterlijk vertoon, maar dat is uiteindelijk ook helemaal niet zo belangrijk. Het homescreen is lekker duidelijk en geeft meteen de meest relevante informatie, inclusief een snelheidstest van je netwerk. Deze test maakt geen onderscheid tussen de verschillende verbindingen; naar buiten toe en tussen de modules. Bij de Zyxel Multy X krijg je deze informatie wel meteen te zien.

Wil je per apparaat weten hoeveel bandbreedte er beschikbaar is, dan moet je een paar laagjes dieper gaan in de app. Wel zit er een speciale ‘Diagnose’-sectie in de app, die alle informatie geeft over het systeem als geheel.

Ook webinterface

Bij EnGenius is men meteen zo slim geweest om niet alles van een app af te laten hangen. Via het menu van de app kun je naar de geavanceerde instellingen, iets wat in de Nederlandstalige versie van de app ‘geadvanceerd’ wordt genoemd, een van de vele taalfoutjes in de app. Hier kun je enkele zaken nog wat fijnmaziger instellen. Zo kun je er met ‘Force 5 GHz’ in de wifi -sectie aangeven dat clients op die frequentie aangesloten moeten worden als ze deze ondersteunen.

Ook client isolation kun je hier instellen. Handig als je een systeem zoals dit in een winkel of horecagelegenheid in wilt zetten bijvoorbeeld. De aangesloten clients kunnen elkaar dan niet ‘zien’, wat het weer wat veiliger maakt voor klanten om verbinding te maken. Thuis zouden we deze instelling niet meteen aanraden, omdat je smartphone dan bijvoorbeeld je wifi-speaker niet kan bedienen. Wil je gasten thuis veilig het internet op hebben, dan kun je beter het Gastnetwerk inschakelen. Dit kan overigens ook gewoon in de app.

Prestaties

Om eens te kijken hoe goed het EnGenius EnMesh-systeem bevalt op het gebied van prestaties, hebben we onze standaardtests uitgevoerd. Dat wil zeggen dat we de routermodule op de begane grond plaatsen, de eerste satelliet op de eerste verdieping en de tweede op de tweede verdieping. De tests voeren we uit op de eerste en de tweede verdieping. We zetten een verbinding op via iperf/jperf en laten de tests vervolgens 60 seconden lopen. In de laptop die we gebruiken voor deze test zit een Intel Wireless-AC 7260 wifi-adapter. Dit is een adapter met twee antenne-aansluitingen, dus een maximale bandbreedte op 5 GHz van 867 Mbps. Dat maakt voor EnMesh niets uit als het gaat om de maximale prestaties, want dit is een AC1200-systeem (dus met 867 Mbps als maximale bandbreedte op 5 GHz).

Resultaten

Voor we testen hoe het systeem als geheel presteert, kijken we eerst wat een enkele module kan. Op de eerste verdieping, recht boven de routermodule, zien we een goede 320 Mbps als resultaat. Op de tweede verdieping is het niet mogelijk om een verbinding op te zetten. De laptop kan het signaal nog net ‘zien’, maar een werkende verbinding is te veel gevraagd.

Uiteindelijk koop je EnMesh als systeem, dus de prestaties van een enkele module zijn niet zo relevant, behalve dan dat ze een indicatie kunnen geven van de kracht van de afzonderlijke onderdelen. Het wordt al interessanter als we er een module bijplaatsen. We zien dan duidelijk dat de laptop verbinding maakt met die tweede module. Op de eerste verdieping hebben we een bandbreedte van 160 Mbps als resultaat, op de tweede eentje van 70 Mbps. Dit houdt in dat onze testlaptop in beide gevallen verbinding maakt met de tweede module. In het tweede geval (op de tweede verdieping) is dit ook wat je wil, in het eerste niet. Bij de eerste test hebben we immers gezien dat op die plaats de eerste module een beter resultaat oplevert.

Zetten we er nog een derde module bij en we doen de test op de tweede verdieping nogmaals, dan zien we daar ook duidelijk dat er verbinding gemaakt wordt met deze derde module. We krijgen 45 Mbps als resultaat.

Kan slimmer

Het repeaterprobleem waar we het eerder over hadden, is bij het EnMesh-systeem duidelijk zichtbaar. Leg je verbinding met de tweede module, dan gaat er al een forse hap uit de prestaties, na de derde module blijft er logischerwijs nog minder van over. Dat is nu eenmaal het gevolg van meshing met twee radio’s. Toch kan het wel iets slimmer.

Allereerst zou onze client op de eerste verdieping eigenlijk nog verbonden moeten worden met de routermodule. Die levert simpelweg een beduidend beter resultaat op: 320 vs. 160 Mbps. Met andere woorden, het lijkt erop dat de zogeheten thresholds bij de selectie van welke module er gebruikt wordt, iets slimmer ingeregeld kunnen worden. Hetzelfde zie je overigens ook bij de test met drie modules. Waarom zou je verbinding maken met de derde module? Via de tweede haal je een beter resultaat. Dit is bij de Deco M5 van TP-Link beter geregeld. Of dit komt door het gebruik van nieuwere componenten in de TP-Link, is lastig te zeggen. Het kunnen ook de instellingen zijn van de fabrikant.

Hieronder zie je in tabelvorm de prestaties van EnMesh en Deco M5:

Praktijktest EnGenius EnMesh TP-Link Deco M5
Eerste verdieping, downstream, 1 module 320 Mbit/s 220 Mbit/s
Tweede verdieping, downstream, 2 modules Geen verbinding 8 Mbit/s
Eerste verdieping, downstream, 2 modules 160 Mbit/s 220 Mbit/s
Tweede verdieping, downstream, 2 modules 70 Mbit/s 90 Mbit/s
Tweede verdieping, downstream, 3 modules 45 Mbit/s 110 Mbit/s

De Deco M5 presteert minder goed als je kijkt naar brute prestaties, maar heeft een beter bereik en lijkt slimmer met de repeaterproblematiek om te gaan. Hierdoor zijn de prestaties beter als er meer modules ingezet worden.

Conclusie

Met EnGenius EnMesh haal je een wifi-systeem in huis dat relatief onopvallend geplaatst kan worden. Het is niet groot, er lopen relatief weinig kabels heen en de verlichting is zeer beperkt. De installatie verloopt soepel en de app in combinatie met de webinterface levert ruimschoots voldoende instellingsmogelijkheden op voor de gemiddelde gebruiker.

Kijken we naar de prestaties, dan zijn de beperkingen van een dual-band mesh-oplossing duidelijk zichtbaar. Je hebt in onze testopstelling met twee modules gemiddeld meer bandbreedte dan met drie. Dat is uiteindelijk niet wat je zou verwachten, maar wel logisch. De tweede en derde module moeten op een en dezelfde radio tegelijkertijd zenden en ontvangen. Onder de streep blijft er overigens ook met drie modules een uitstekend bruikbare bandbreedte over. De Deco M5 weet overigens wel beduidend betere prestaties neer te zetten. Daarnaast kan de verdeling van clients over de modules wat slimmer wat ons betreft.

.pro’s

  • Compact;
  • Eenvoudige installatie;
  • Inclusief webinterface;
  • Prestaties voldoende.

.contra’s

  • Dual-band;
  • Prestaties kunnen beter.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home