Review: Dell XPS 13 2-in-1 convertible laptop (K7DWW)

Tijdens de CES 2017 kondigt Dell haar XPS 13 2-in-1 convertible laptop aan. Op het eerste gezicht is deze optisch vrijwel identiek aan de populaire XPS 13 ultrabook laptop. Deze nieuwe 2-in-1 variant is geen vervanging van de populaire ultrabook, maar is een nuttige aanvulling op het assortiment en prijstechnisch is de convertible slechts een paar tientjes duurder; dus allemaal aan de convertible deze zomer?

De Dell XPS 13 is een optisch zeer fraai vormgegeven 2-in-1 laptop. De diepgrijze CNC-gefreesde aluminium behuizing met zwarte accenten geven de XPS een chique uitstraling en hiermee onderscheidt de Dell zich van de vele klonen die de markt vandaag de dag overspoelen. Het scharnier is afwijkend van de ‘normale’ XPS laptop en hiermee verraad de K7DWW dat het een convertible laptop betreft. De palmrest van de laptop is, net als de laptopvariant van echt koolstofvezel. Koolstofvezel verschilt in eerste plaats van ‘print’ in de stevigheid, maar ook optisch is het echte spul veel mooier. Je ziet afhankelijk van de lichtinval namelijk zowel horizontale en verticale weefstructuren. Prachtig, maar niet goedkoop. De behuizing meet 30,4 bij 19,9 centimeter en is op het dikste punt 13,7mm dik en op het dunste punt 8 mm. Hiermee behoort de Dell tot een van de meest compacte ultraportable convertibles die momenteel verkrijgbaar zijn. Het gewicht is met 1,24 kg niet echt een vedergewicht, maar desondanks is het geen straf om de XPS dagelijks mee op pad te nemen.

De Dell XPS 13 wordt geleverd in verschillende configuraties. Deze start met een Intel Core i5 processor, 4GB werkgeheugen, een 128GB SSD, een Full-HD scherm en Windows 10 Home Edition. De hoogst verkrijgbare configuratie is op basis van een Intel Core i7 processor, 8GB werkgeheugen, een 512GB PCIE SSD, QHD+ scherm en Windows 100 Home Edition. Prijzen variëren van 1.399 Euro tot 1.899 Euro voor de meest complete hardware configuratie. Alle configuraties worden standaard geleverd met 1 jaar on-site garantie en is naar wens uit te breiden naar vier jaar.

Ter test ontvangen wij de D7DWW, een 13-inch schermvariant met een Full-HD resolutie van 1920×1080 beeldpunten, een geïntegreerd Intel HD Graphics 615 grafisch subsysteem, een Intel Core i7-7Y75 processor, 8GB RAM, 256GB SSD en Windows 10 Home Edition. De adviesverkooprijs van het door ons geteste systeem is net geen zestienhonderd euro. Voor deze prijs wordt Microsoft Office (30 dagen trial licentie) en McAfee Live Safe (12 maanden) meegeleverd.

Zoals eerder vermeld kun je bij Dell kiezen voor een maximale garantie van vier jaar. Bij zakelijk en intensief gebruik lijkt ons dit een waardevolle mogelijkheid. Ook kan een aanvullende verzekering voor een jaar worden afgesloten. Deze dekt zelfs schade veroorzaakt door koffie, cola of champagne. Goed om te weten. Bovendien kun je uit verschillende Microsoft Office-licenties kiezen, een volwaardige licentie van McAfee antivirus software aanschaffen, een Dropbox Pro account en bijvoorbeeld een Adobe Creative Cloud licentie van achthonderd euro voor de duur van 12 maanden. Dell prijst ook Windows 10 Professional aan, maar de optie is (nog) niet aan te vinken. Optioneel levert Dell een TB16 Thunderbolt Dock en een PN556W actieve pen voor de XPS mee.

Op het gebied van connectiviteit heeft de XPS 13 voldoende in huis. Aan de linkerkant een USB-C poort / netadapter aansluiting en ondersteuning voor DisplayPort. Hiernaast een hoofdtelefoonaansluiting, een indicator voor de acculading en een speaker voor het linker geluidskanaal.

Aan de rechterkant heeft de XPS een Noble-beveiligingsslot, een USB-C poort voor netspanningsadapter en ondersteunt naast DisplayPort tevens Thunderbolt 3. Hiernaast heeft Dell een micro-SD kaartslot en een rechterspeaker in de behuizing opgenomen. Draadloos communiceert de Dell XPS via Bluetooth 4.2 en Wi-Fi 802.11ac. Als extra accessoire levert Dell bovendien een adapter mee van USB-C naar USB-A. Zodoende kunnen we onze normale USB randapparatuur en USB opslagmedia gewoon met de XPS 13 blijven gebruiken.

Ontwerp en bouwkwaliteit

Ondanks de fraai vormgegeven behuizing maakt de Dell XPS 13 een robuuste indruk op ons en dit is niet bij elke ultraportable laptop het geval. In gesloten toestand blijkt de behuizing enorm stijf. Tijdens de torsietest vervormt de behuizing slechts minimaal. In geopende toestand geeft de behuizing iets aan stijfheid toe, maar niet veel. Ook het scherm geeft iets mee, maar belangrijker, het beeldscherm toont tijdens de torsietest nergens witte vlekken of randen. Ook bij puntbelasting op de deksel of bodem van de behuizing veert het aluminium slechts minimaal in. De scharnieren van de XPS zijn zeer solide uitgevoerd en hebben voldoende frictie om het scherm in elke gewenste stand te positioneren.

De touchpad is ruim, heeft een relatief ondiep drukpunt waardoor het selecteren en slepen van bestanden snel en precies werkt. Naast de Touchpad heeft Dell een vingerafdrukscanner in de rechter palmrest opgenomen. Wij ervaren deze locatie in de praktijk als de meest fijne locatie voor een dergelijke scanner. Het toetsenbord is van normaal formaat en is voorzien van een backlit waardoor de toetsen in het donker subtiel oplichten. Ten opzichte van de laptop-variant heeft de 2-in-1 versie met 1,3mm een iets kortere toetshoogte. Desondanks gaat dit niet ten koste van de feedback; het drukpunt is duidelijk voelbaar en hiermee werkt het toetsenbord bij het typen van langere documenten heerlijk ontspannen.

Tijdens gebruik in tablet-mode wordt het toetsenbord netjes uitgeschakeld en indien het toetsenbord als voet wordt gebruikt behoeden de twee kleine rubbertjes boven het toetsenbord het oppervlak voor krassen en dienen tevens als anti-slip voetjes. De touchscreen werkt zowel met een actieve pen als met de vingers. Het on-screen toetsenbord (in tabletmodus) werkt vlot en prettig. Zelfs wanneer we sneller typen hoeven we nooit veel kracht op het scherm uit te oefenen en spellen we een woord verkeerd, dan ligt dit niet aan de Dell. Het scherm zelf wordt voldoende beschermd door een kunststof frame die de eerste klappen vanaf de zijkant opvangt. Aan de bovenzijde van het beeldscherm steekt de rand iets uit. Dit is geen pasvorm issue, maar een hele doeltreffende manier om het Gorilla-glas te beschermen tegen krassen indien deze in tablet modus op het beeldscherm wordt gelegd. Keurig Dell!

Gebruiksgemak en accuduur

In gebruik ervaren we de Dell XPS 13 als comfortabele en praktische convertible. Ja, hij is met zijn een-en-een-kwart kilogram redelijk zwaar om heb langdurig als tablet in de hand te gebruiken. Maar dit is een compromis dat je met elke convertible moet nemen.

In tabletmodus voelt het prettig om de XPS bij de scharnieren vast te houden. Door de afschuining ligt hij lekker in de hand. Helaas valt de handpalm net over de ingebouwde camera met vetvlekken als gevolg. De scherpe randen van de behuizing blijken in de praktijk heel erg mee te vallen. Dit komt mede door de getrapte vormgeving aan de binnenzijde bij de scharnieren.

De powerbutton had wat ons betreft iets minder klein mogen zijn. Het is telkens weer een gepriegel om de XPS in te schakelen. Eenmaal ingedrukt duurt het even dat de Dell is opgestart en blijft het scherm een paar seconden zwart. Of langer zwart als de button niet met voldoende kracht is ingedrukt; we missen een duidelijk drukpunt voor de juiste feedback.

Eenmaal ingeschakeld kun je er tot zeventien uur aaneengesloten mee werken. Hiervoor zorgt de 4-cel lithium-Ion accu met een capaciteit van 46W/uur. Dat zijn in de praktijk twee werkdagen van effectief zeven en een half uur bij het gebruik van normale kantoorapplicaties! Deze lange accuduur wordt ook in de benchmarks onderstreept.

Opnamekwaliteit

De ingebouwde HD-camera is van uitstekende resolutie (720p) en wordt ondersteund door Windows Hello. Helaas valt de levendigheid en lichtgevoeligheid van de camera wat tegen. Bij slechte lichtcondities wordt het plaatje al snel korrelig. De camera is bovendien onder het scherm geplaatst en hiermee schiet de camera een plaatje van onderaf gezien. Afgezien van de mogelijke ‘accentuering van vrouwelijke vormen’ vinden we het lastig skypen met een camera in deze positie; we zijn telkens met onze ogen aan het ‘zoeken’ naar de camera om oogcontact te maken. En hoe we het ook proberen, het lukt ons niet; de camera heeft meer oog voor de onderkin en (inhoud van) de neusgaten. Niet heel erg charmant moeten we bekennen.

Verder zijn de video opnames van goede kwaliteit, verlopen vloeiend en nergens ontdekken we een hapering. Wanneer we een video opnemen dan ‘mute’ de microfoon het geluid zo af en toe. Naar mate de opname vordert ervaren we dit in mindere mate, maar telkens in de eerste seconden van een nieuwe opname treedt dit hinderlijke fenomeen op. Ondanks er twee microfoons in de behuizing zijn opgenomen zijn de opnames in mono. De verstaanbaarheid van de opnames is over de Dell speakertjes overigens perfect! Hier heeft de fabrikant geen high-end audiospecialist nodig om de boel toch goed te laten klinken.

Het klepjesmysterie

En dan is er nog het ‘raadsel van het klepje’. We zijn er nog niet helemaal over uit waarvoor het klepje onderop de bodem van de behuizing is bedoeld. Het is magnetisch en wanneer we hem oplichten vinden we hier serie en servicenummers. En een extra schroefje. Deze hebben we natuurlijk direct losgedraaid, maar het geeft geen toegang tot een upgrade-slot. Tja. Waarvoor is deze dan wel?

Nu hebben we wel eens begrepen dat een beetje flirten op de werkvloer de productiviteit verhoogt en ja, nu wordt het ons duidelijk. Het is vast een ‘date’-klepje; flirten en een beetje extra. Gratis van Dell. Je kunt hier immers prachtig een klein papiertje in wegstoppen met een liefdesboodschap aan je collega. Of baas. Of… afijn je snapt het wel. Toch fijn dat de meneren en mevrouwen van Dell een beetje (ont)spanning in ons productieve werkleven mogelijk maken. Af-fabriek. Je hoeft er bij de bestelling zelfs geen ‘flirt’ optie voor aan te vinken.

Benchmarks (systeem)

Het full-HD scherm is haarscherp en de kleuren zijn levendig. Omdat het scherm is voorzien van een glanzende glasplaat heeft de tablet, net als de meeste tablets, last van reflecties. De kijkhoek is onder alle omstandigheden prima afleesbaar en zelfs bij werken in de buitenlucht heeft het scherm een voldoende opbrengst om mee te kunnen werken. Wel in de schaduw. Bij inval van zonlicht is de het scherm niet krachtig genoeg om mee te werken. Daar kan de door de fabrikant toegepaste anti-reflectiecoating niet heel veel aan veranderen. Jammer.

Wat ons in positieve zin opvalt is dat de Dell onder elke omstandigheid heel stil zijn werk doet. De XPS heeft namelijk een fan-loze passieve koeling. Heerlijk. Waarom kiezen niet meer fabrikanten voor deze oplossing?

Zoals de benchmarks aangeven presteert de Dell XPS heel aardig, maar de scores blijven wat achter in vergelijking tot de ultraportable klasse waarin de compacte Dell zich positioneert. Zo zullen meerdere kantoorapplicaties tegelijkertijd prima draaien en zelfs Adobe Design Suites zullen op de XPS kunnen weliswaar worden gedraaid, maar verwacht geen wonderen. Voor het echt zware werk is de XPS 13 niet geschikt.

Benchmarks (grafisch)

Een ultraportable laptop en zelfs een convertible zijn met de embedded video-oplossingen geen laptops die warm zullen lopen voor gaming. Hiervoor zijn dergelijke machines ook niet bedoeld. Misschien dat er wel een spel mee kan worden gespeeld, maar dan zullen de framerates tegenvallen.

Natuurlijk is de Dell XPS wel geschikt om er Full-HD films op te streamen. Mits de overige infrastructuur hierop is afgestemd. Kinderen mee naar kantoor? De Dell en een paar Pixar-klassiekers geven u zeeën van tijd om in rust te werken. Zonder uw Dell, dat dan weer wel. Volgens de fabrikant heeft de accu zelfs zo’n hoge capaciteit dat er tot wel tien uur Netflix kan worden gestreamd.

Conclusie

We hebben de nieuwe Dell XPS 13 ervaren als een mooie en bovendien hele fijne 2-in-1 laptop. Alles werkt licht, ontspannen en bovendien zeer comfortabel. Het beeldscherm tovert een scherp, levendig plaatje en presteert hier op een beter niveau dan menig concurrent. De XPS heeft voldoende aansluitingen en Dell levert bovendien ook nog een adapter mee. Wil je desondanks nog meer, of kies je graag voor een aanvullende verzekering, dan verzorgt de fabrikant dit gewoon; vink alles aan wat je belangrijk vindt aan en de fabrikant levert de XPS vervolgens keurig bij je thuis af.

Prijs? Evenals de behuizing: stevig. En juist deze laatste eigenschap is bij het gebruik als tablet van niet te onderschatten waarde. De prestaties zijn voor een dergelijke convertible prima, voldoende voor de gemiddelde consument of werknemer.Wij zouden het vreemd vinden als er niet ergens of bij iemand een vonkje overspringt…

.pro’s

  • Scherm;
  • Bouwwijze;
  • Design;
  • Stil;

.contra’s

  • Camera;
  • Gewicht;
  • Geen kassakoopje;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home