Review: D-Link DCS-4603 zakelijke ip-camera

Voor de beveiliging van een bedrijfspand is een ip-camera een onmisbare schakel. Zo’n camera is er in vele prijsklassen. Je kunt met gemak meerdere duizenden euro’s uitgeven, een budget dat niet voor iedereen is weggelegd. Moet je ook nog eens een behoorlijk aantal van dit soort camera’s hebben, dan wordt de prijs per stuk alleen maar belangrijker. Vandaag kijken we dan ook naar een uitermate betaalbaar exemplaar, de D-Link DCS-4603 uit de nieuwe Vigilance-serie, die een adviesprijs heeft van slechts 269,95 euro.

De DCS-4603 is een dome-camera. Je hangt hem dus in de regel aan het plafond, boven het gebied dat je in de gaten wilt houden. Op een muur voelt hij zich echter ook prima thuis. Een voordeel van een dome-camera ten opzichte van een bullet-camera is dat hij een stuk compacter is vormgegeven en dus minder opvalt. Dat geeft in het algemeen wat meer vrijheid qua plaatsing. De camera heeft een diameter van 11 centimeter en is net geen 8 centimeter hoog.

Hét kenmerk van een dome-camera (en de naamgever van dit type) is de doorzichtige koepel waarachter het lenssysteem inclusief de ir-leds schuilgaat. Dit is niet zonder reden gedaan. Naast dat het de lens enigszins beschermt tegen eventuele kwaadwillenden, houdt deze koepel ook rekening met het verstellen van het binnenwerk van de camera. Dat is namelijk vaak mogelijk bij dome-camera’s.

Een dome-camera is daarnaast primair bedoeld voor een relatief lage plaatsing, zeker als je hem binnen gebruikt. De meeste plafonds zijn nu eenmaal zo’n 2-3 meter hoog. Dit houdt in dat de groothoek van dit soort camera’s relatief groot is. De D-Link DCS-4603 die we in deze review bespreken heeft bijvoorbeeld een diagonale groothoek van 108 graden. Hij heeft dus een behoorlijk groot blikveld. Dit, gekoppeld aan het verstellen van de lens, maakt het nagenoeg onmogelijk om de koepel iets anders dan volledig transparant te maken.

D-Link DCS-4603

De DCS-4603 van D-Link is een op papier behoorlijk indrukwekkende camera voor de relatief lage prijs die je ervoor moet betalen. Hij kan beelden in Full HD aan 30 beelden per seconde opnemen met een 3MP-sensor. Dit is een 4:3-sensor die een resolutie ondersteunt van 2048×1536 pixels. Standaard staat hij ingesteld met een 16:9-beeldverhouding. Dan is de maximale resolutie 1920×1080 pixels.

Rondom de sensor is een batterij van 17 ir-leds aangebracht, die moeten zorgen voor een zicht in het donker van tien meter. Uiteraard is er voorzien in een infraroodfilter, dat ervoor zit bij dag, maar wegklapt zodra de ‘nachtstand’ automatisch wordt ingeschakeld. Zo heb je overdag geen last van de ir-stralen van de zon in de weergave. ’s Nachts wil je dit deel van het spectrum gezien het gebruik van ir-leds uiteraard wel kunnen opvangen.

Ten slotte is er nog voorzien in een vergroot dynamisch bereik, handig als er een groot verschil in helderheid is tussen verschillende delen van het beeld. Denk hierbij aan schaduw en fel zonlicht in hetzelfde beeld. Zonder wat D-Link en andere fabrikanten van ip-camera’s wdr noemen (voor wide dynamic range), krijg je dan een enorm onder- of overbelicht plaatje, afhankelijk van waar hij op scherpstelt. Met wdr is dat veel minder het geval.

img_20170105_203609

De DCS-4603 is een camera uit de zakelijke lijn van D-Link. Verwacht hier dus geen draadloze aansluitingsmogelijkheden. Als het gaat om beveiliging, wil je een zo betrouwbaar mogelijke verbinding. Nu is wifi de afgelopen jaren een stuk beter geworden, maar zo stabiel als via een ‘ouderwetse’ utp-kabel is het signaal nog zeker niet.

De RJ45-aansluiting van de DCS-4603 zit zoals gebruikelijk in dit segment niet op het apparaat zelf, maar aan het uiteinde van de kabelboom. Deze kabelboom kun je door een muur of plafond heenleiden, wat de verbinding fysiek nog iets veiliger maakt. Het is een 100Mbit-aansluiting, ruimschoots voldoende voor een ip-camera. Er is daarnaast ook voorzien in PoE. 802.3af wordt ondersteund, dus hij is zowel met PoE- als PoE+-switches te verbinden. Beschik je (in de buurt van waar je de camera wilt plaatsen) niet over een switch die PoE kan leveren, dan kun je gebruikmaken van een standaard 12V/1,5A-adapter. Deze is overigens niet meegeleverd.

Hou er rekening mee dat de DCS-4603 alleen video opneemt, geen audio. Er zit ook geen luidspreker op. Aansluitingen voor het aansluiten van bijvoorbeeld een alarm ontbreken eveneens. Geen verrassing op een relatief goedkope camera zoals de DCS-4603, maar wel goed om te weten voor je overgaat tot aanschaf.

Installatie en beheer

Het installeren van de D-Link DCS-4603 is dankzij de meegeleverde boormal erg eenvoudig. Je hoeft niet aan de slag met een rolmaat om de gaten voor te boren, maar houdt gewoon de aanwijzingen op de papieren mal aan. De schroefjes voor montage zijn netjes meegeleverd, evenals een klein torx-schroevendraaiertje. Voor je bij de bevestigingspunten kunt komen, moet je namelijk eerst de koepel van de camera afhalen.

Een camera demonteren voor je hem op kunt hangen klinkt wellicht als nodeloos ingewikkeld. In het geval van de DCS-4603 is het echter ook meteen handig. Je kunt het binnenwerk van deze camera namelijk verstellen. Om dat te kunnen doen, moet de kap ook van de camera af worden gehaald. Nu kun je alles meteen goed instellen voor je het geheel weer in elkaar zet. Je kunt hem verticaal 60 graden verstellen. Ook als hij niet helemaal recht boven (als je hem aan het plafond hangt) het te bewaken gebied hangt, kun je dat hiermee verhelpen.

img_20170105_203652
Met het bovenste schroefje van de twee die schuin boven elkaar zitten, kun je tot 60 graden kantelen.

Kijken we haar het beheer van de DCS-4603, dan heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden. Je kunt hem instellen en beheren via de webinterface die je via een browser benadert. Hou er hierbij overigens rekening mee dat Google Chrome niet wordt ondersteund. Je kunt hier eigenlijk alles instellen wat je normaal gesproken wil doen bij een ip-camera. De beeldkwaliteit uiteraard, maar ook een verbinding met een netwerklocatie (via SMB of FTP) kun je instellen. Daarnaast kun je in de webinterface gebieden aangeven waarin de bewegingsdetectie actief moet zijn en kun je schema’s instellen. Heb je liever dat de camera continu opneemt of in vaste intervallen, dan kun je dat ook aangeven.

Verder heb je de mogelijkheid om de camera notificatiemails te laten sturen en kun je twee verschillende streamprofielen aanmaken, die het apparaat ook tegelijkertijd uit kan sturen. Wil je voor de ene stream H.264 gebruiken en voor de andere MJPEG, dan kan dat bijvoorbeeld. Als je maar een enkele camera installeert, dan volstaat de webinterface in het algemeen prima. Hou er wel rekening mee dat je hier niet aan kunt geven wat er moet gebeuren als de opslag vol dreigt te raken. Dat moet je dus op de opslaglocatie instellen.

8Je kunt meerdere gebieden instellen waar de camera op moet letten voor beweging.

Een alternatief voor de webinterface is het gebruik van video management software. Hiervoor kun je het Survaillance Station van bijvoorbeeld een Synology- of Qnap-NAS gebruiken. Dit is mogelijk dankzij de ONVIF-ondersteuning van de DCS-4603. ONVIF is een universeel protocol dat ervoor zorgt dat ip-camera’s zichtbaar zijn in het netwerk voor onder andere NAS-apparaten. De videostream kan vervolgens opgenomen worden op de NAS. Je hebt dan niet de volledige functionaliteit van de camera tot je beschikking overigens. Wil je gebruikmaken van bewegingsdetectie als trigger om op te gaan nemen, dan moet je dat bijvoorbeeld eerst in de webinterface van de camera aangeven. Daarna kun je op de NAS aangeven dat de camera alarmopnamen moet maken.

D-Link levert zelf echter ook video management software mee, in de vorm van D-ViewCam. Dit wat gedateerd ogende programma is het meest uitgebreid en de beste keuze als je veel camera’s tegelijk wilt beheren. Je kunt hier namelijk tot 32 camera’s tegelijk mee monitoren en instellen, zonder dat je hiervoor extra licentiekosten moet betalen, iets wat bij NAS-apparaten vaak wel moet na 2 of 4 ‘gratis’ streams. De playback-functionaliteit zit ook meteen geïntegreerd in de software en er is zelfs een post-processing tool aanwezig. Hiermee kun je het beeld achteraf nog wat verfraaien. Verder kun je er meerdere opslaglocaties instellen voor verschillende camera’s of groepen van camera’s. Remote viewing is eveneens in te stellen. Met de ingebouwde verificatietools kun je tot slot nagaan of er is geknoeid met video’s. Uiteraard zijn ook alle mogelijkheden die je in kunt stellen in de webinterface, van de partij in D-ViewCam.

12De D-ViewCam video management software

Een minpunt van D-ViewCam is dat het heel erg sterk focust op de weergave, ook al komt het dus wat gedateerd over. Hierdoor sneeuwen de instellingenpagina’s wat onder. Je zoekt je regelmatig een ongeluk om een bepaalde instelling te vinden. Nu heeft D-Link op de meegeleverde cd weliswaar een handleiding gezet, maar hier had toch wel wat meer aandacht aan besteed mogen worden. Zo is iets op het oog vanzelfsprekends als een ‘Voeg camera toe’-knop niet te vinden op het homescreen. Daarvoor moet je de systeeminstellingen induiken.

Beeldkwaliteit

De mogelijkheden van een ip-camera zijn uiteraard belangrijk, maar het komt er uiteindelijk toch ook op aan hoe goed de opgenomen beelden zijn. Op papier is de gebruikte lens in de D-Link DCS-4603 in ieder geval lekker lichtsterk. Hij heeft een diafragma van f/1.8, waardoor er relatief veel licht op de sensor terechtkomt. Daarnaast is een Full HD-resolutie uiteraard ook welkom. In onze ervaring heb je minimaal deze resolutie nodig om bijvoorbeeld gezichten goed vast te kunnen leggen.

Je kunt in de instellingen zo goed als alle variabelen aanpassen. Mocht je niet tevreden zijn met de standaardinstellingen, dan kun je in ieder geval nog wat sleutelen aan de beeldkwaliteit. We raden je aan om hier ook echt goed naar te kijken nadat je de camera hebt opgehangen. Het zou immers zonde zijn als je niet alles uit je investering haalt.

De standaardinstellingen van de DCS-4603 volstaan bij lange na niet voor de locatie waar wij de camera opgehangen hebben, onder een afdakje. Het dynamisch bereik is pover en de opgeslagen beelden zijn erg gruizig. Als we in de instellingen kijken, zien we dat de bitrate 128 Kbps is. Dan is het niet zo gek dat een Full HD-opname zeer onscherp is. Om eens te kijken wat er maximaal uit de sensor te halen is qua scherpte, zetten we hem op 8 Mbps, de hoogste stand. Dan komt er een veel scherper plaatje uit, al zien we nog steeds wel wat ruis. Het beperkte dynamische bereik kan aangepakt worden door de wide dynamic range van de standaard ‘0’ op te schroeven naar de ‘4’ (wederom de maximale stand). Dan is het geheel een stuk beter belicht, al heeft de camera het bij een groot verschil tussen het donkerste en lichtste deel nog altijd zwaar.

Hieronder zie je enkele beelden die we bij dag hebben opgenomen. Op het tweede beeld is duidelijk te zien dat de camera niet goed raad weet met het zonlicht aan de linkerkant.

daglichtDaglicht, bewolkt

zonlichtDaglicht, zonnig, invallend zonlicht

zonnig-geen-invallend-zonlichtDaglicht, zonnig, geen invallend zonlicht

De maximale instellingen mogen dan veel betere beelden opleveren, er zit ook een keerzijde aan deze medaille. De bestanden die opgeslagen worden, zijn namelijk een stuk groter. Waar ze met standaardinstellingen zo’n 300 kilobyte groot zijn, kan dat oplopen tot zo’n 1,5 MB bij de maximale instellingen. We hebben het dan over filmpjes die niet veel langer zijn dan een seconde of 5-10. Als de camera continu opneemt, wordt dat per dag een serieuze bak aan data. Het kan dus lonen om op zoek te gaan naar de optimale verhouding tussen kwaliteit en capaciteit.

Als we kijken naar de resultaten bij minder goede lichtomstandigheden, dan zijn we daar in het algemeen redelijk goed over te spreken. Er komt wel duidelijk nog wat meer ruis in het plaatje. Dat is op zich begrijpelijk, maar we hebben dit in dit segment toch al beter gezien. Positief is in ieder geval dat D-Link de ruis niet probeert te maskeren met enorm veel compressie, ook niet als je de hiervoor bestemde denoise-functie op maximaal zet. Daar krijg je van die ‘uitgesmeerde’ beelden van, juist zonder detail. Wij hebben dan liever meer ruis, zoals bij de DCS-4603 het geval is. Het licht van de ir-leds wordt vrij goed verspreid en is niet te fel, dus ook dichtbij blijven objecten/personen herkenbaar.

Hieronder zie je een voorbeeld van de kwaliteit bij mindere lichtomstandigheden. Rond de tijd waarop dit beeld is gemaakt, begint het te schemeren en is het al aardig donker onder het afdakje.

schemer

We realiseren ons overigens dat deze camera niet is bedoeld om buiten opgehangen te worden, maar voor het beoordelen van de beeldkwaliteit maakt dat niet uit.

Conclusie

De D-Link DCS-4603 is een prettig betaalbare ip-camera, die voor veel (klein-)zakelijke gebruikers waarschijnlijk zo goed als alles heeft wat je nodig hebt. De beeldkwaliteit is in het algemeen voldoende, maar meer ook niet. Je moet in ieder geval naar de zwaardere instellingen toe, wat ook behoorlijk grote bestanden oplevert.

De DCS-4603 is verder vrij flexibel te beheren en in te zetten. Je kunt ervoor kiezen om het via de webinterface te doen, via video management software is het ook mogelijk. Mocht je hem via ONVIF aan software gaan koppelen, hou er dan rekening mee dat je dan niet alles in de software in kunt stellen. Dan zal je ook de webinterface in moeten. Een minpunt is dat er geen audio-opnames gemaakt kunnen worden. Het ontbreken hiervan is overigens niet ongebruikelijk in dit segment.

Al met al biedt de D-Link DCS-4603 best veel waar voor zijn geld. Het is zeker niet de beste ip-camera die je kan kopen, maar wel degelijk een aanrader voor wie op de kleintjes moet of wil letten en toch een relatief robuuste camera wil.

 

.pro’s

  • Betaalbaar;
  • PoE;
  • Relatief veelzijdig;
  • Beeldkwaliteit kan ermee door.

.contra’s

  • Beeldkwaliteit kan ermee door;
  • Geen audio;
  • D-ViewCam toe aan een update.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home