Review: Asus ZenScreen MB16AC – compacte mobiele USB-monitor

Van Asus ontvingen wij de Asus ZenScreen MB16AC, een nieuwe compacte USB-monitor. Een product dat we nog niet eerder op de testbank hebben gehad, maar zeker voor zakelijke gebruikers wel degelijk interessant kan zijn. Deze monitor met een schermdiagonaal van 15,6 inch en Full HD-resolutie is namelijk bedacht op gebruik onderweg. 

Het product dat we vandaag reviewen is dus gericht op een specifieke doelgroep. Denk hierbij aan accountmanagers of projectmanagers, die veel onderweg zijn en ook regelmatig presentaties moeten geven. De Asus ZenScreen MB16AC heeft zoals gezegd een 15,6 inch beeldscherm. Dat is fors groter dan het scherm van de gemiddelde tablet en ook nog een flink stapje groter dan bijvoorbeeld de 12.9 inch iPad Pro.

Een dergelijk formaat brengt natuurlijk wel een risico met zich mee en dat is dat hij te groot wordt om nog prettig mee te nemen. Bij de MB16AC valt dit echter zonder meer mee. De bezels zijn lekker dun gehouden en het gewicht is met 780 gram ook niet enorm. Dit maakt de monitor licht genoeg om eenvoudig met je mee te nemen. Asus is er daarnaast ook in geslaagd om de monitor zeer dun te houden.

De monitor is onder andere zeer dun vanwege het ontbreken van een accu. Je sluit de monitor namelijk via de meegeleverde USB-kabel (Type-A naar Type-C aan op een laptop. Vervolgens gaan zowel beeld als stroomvoorziening via deze enkele aansluiting. Om de Asus ZenScreen MB16AC neer te zetten wordt gebruik gemaakt van een smart cover, zoals we die kennen van Apple’s iPads. Deze is eenvoudig om te vouwen en door de magneten die erin verwerkt zijn blijft de monitor mooi staan.

 

De Asus ZenScreen MB16AC heeft een adviesprijs meegekregen van 289 euro.

Bediening en features

Features

Asus heeft het scherm ook van de nodige features voorzien. Iets wat ontbreekt en je misschien wel zou verwacht op zo’n mobiel scherm is een touchlaag. Wat er wel op zit is een blauwlicht filter. Deze is in te schakelen in verschillende standen: hoe meer blauwlicht je filtert, des te beter is het voor je ogen. Asus heeft zogenaamde Flicker-free technologie toegepast, waardoor het scherm minder trilt. Uniek is dit overigens niet, dit zit tegenwoordig in vrijwel elke monitor.

Ook is er een oriëntatiesensor aanwezig, waardoor het scherm automatisch een kwartslag draait als je de monitor op zijn kant zet. Hiervoor moet je overigens wel de Asus DisplayWidget software hebben geïnstalleerd, anders werkt deze feature niet. Het automatisch draaien is overigens wel bijzonder handig als je bijvoorbeeld hele lange Excel-sheets moet tonen. De monitor werkt dus prima in zowel portret als landschapsmodus.

 

Prestaties

Uiteraard hebben we ook de prestaties van de Asus ZenScreen MB16AC monitor doorgemeten. Aangezien het gaat om een mobiele monitor waarbij de mobiliteit ongetwijfeld voorrang heeft gekregen in het ontwikkelproces, hebben we niet al te hoge verwachtingen. We laten ons gewoon verrassen. Als eerste kijken we naar de ondersteuning voor AdobeRGB.

Een score van 51 procent is niet best, daarin kunnen we kort zijn.

Het kleurbereik van deze monitor is sowieso niet heel groot. We hebben ook sinds lange tijd weer eens een monitor die niet de 100 procent sRGB weet te halen.

Natuurlijk moet je wel alles in verhouding zien. Dit scherm is nooit ontwikkeld met als doel hier grafische toepassingen mee te doen of bijvoorbeeld op te gamen. Dit scherm is puur en alleen bedoeld voor administratieve handelingen en presentaties. Op basis van deze eerste resultaten kunnen we daarbij benadrukken dat het moet gaan om inhoudelijke presentaties en niet om visuele presentaties, want dat kan op dit scherm nog weleens anders overkomen dan in de werkelijkheid.

Als we naar het constrast kijken, dan hebben we eigenlijk weinig te klagen: 820:1 is een prima score.

Tot slot nog even de helderheid van het scherm. Deze is beperkt, wat wil zeggen dat het scherm niet heel helder kan worden ingesteld. Dit is waarschijnlijk een bewuste keuze van Asus omdat de monitor vaak aan een laptop zal worden gekoppeld en dat zorgt voor een extra aanslag op de accu van de laptop. Door de helderheid niet te hoog te maken blijft dit enigszins binnen de perken.

Alles bij elkaar is dit kwalitatief niet het meest hoogwaardige scherm dat we ooit hebben getest, maar het stelt ook zeker niet teleur. Dit scherm moet je echt zien in het licht van de toepassingen waarvoor het is bedoeld. Een accurate weergave van de kleuren hoort daar niet bij. Daar is het simpelweg niet op gericht.

Conclusie

De Asus ZenScreen MB16AC is een monitor met een specifiek gebruiksdoel, namelijk mobiel gebruik. Je moet deze mobiele USB-monitor dus niet kopen om op kantoor te zetten als primaire monitor. Je kunt hem heel snel aansluiten en in gebruik nemen. Dat maakt hem bijvoorbeeld geschikt om mee te nemen naar afspraken en te gebruiken voor presentaties. Eigenlijk overal waar toelichting nodig is. Je bent hiermee niet afhankelijk van de apparatuur die de klant zelf heeft staan in zijn vergaderruimte, je brengt gewoon zelf alles mee. Het schermformaat is 15,6 inch. Daarmee kun je prima een presentatie geven voor een handjevol mensen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de leesbaarheid. Voor dat gebruik kunnen we de Asus ZenScreen MB16AC ook zeker aanraden.

Bij visuele toepassingen valt dit scherm echt door de mand. Daarvoor is de kleurweergave te beperkt. Dat zal de meeste mensen ook wel duidelijk zijn, zeker gezien het prijskaartje van 289 euro en de focus op mobiliteit. Mobiel is het scherm namelijk wel, de monitor is niet dikker dan een gemiddelde smartphone en weegt slechts 780 gram. De grootste concurrent voor dit product is waarschijnlijk de tablet. Die kun je alleen niet vinden in dit formaat. Een 12,9-inch iPad Pro komt enigszins in de buurt, maar die is ook meteen zo’n vier keer duurder.

 

.pro’s

  • Mobiel groot beeldscherm (15,6 inch);
  • Slechts 780 gram;

.contra’s

  • Beeldkwaliteit laat te wensen over;
  • Geen touchscreen;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home