Acer Chromebook Spin 713 review: klaar voor de bedrijfsvloer

Premium Chromebook

Acer Chromebook Spin 713

Een Chromebook associeer je meestal met budgetlaptops die massaal in scholen worden uitgerold. Volgens Acer verdient een Chromebook ook een plaats op de bedrijfsvloer. Met de Acer Chromebook Spin 713 staat voor ons een compleet pakket dat weet te overtuigen, op voorwaarde dat je Chrome OS omarmt.

Wie Chromebook zegt, zegt Chrome OS. Het lichtgewicht besturingssysteem vult een gat in de educatiemarkt en forceert Microsoft om zelf binnenkort Windows 10X te lanceren als concurrent. In de VS is Chrome OS met voorsprong marktleider in de educatiemarkt, terwijl Europa stilaan ook Chromebooks omarmt in scholen.

Bedrijven en Chromebooks, dat is een heel ander verhaal. Google pusht heel sterk het Chrome Enterprise-verhaal, maar het merendeel van de bedrijven blijft op een klassieke pc werken met Windows. De Acer Chromebook Spin 713 (725 euro excl. btw) doet alvast een poging met een premium toestel dat ver boven de gemiddelde Chromebook uitstijgt. Zijn die extra’s genoeg om te overtuigen?

Stevig en mooi design

Aan de buitenkant weet Acer ons te verrassen met een aluminium behuizing (MLT-STD 810G gecertificeerd) en een strak ontwerp dat op elke werkvloer zijn plaats heeft. Het opvallend kleurrijke Chrome-logo maakt plaats voor een subtiele grijstint. Acer heeft een slimme selectie van poorten toegevoegd aan de Chromebook Spin 713: 2x USB-C, 1x USB-A, 1x HDMI, 1x microSD en een hoofdtelefoonaansluiting. Alles wat je verwacht nodig te hebben op kantoor of in een vergaderruimte voor een presentatie zit erin.

Acer Chromebook Spin 713

Het 360 gradenscharnier betekent dat je de Acer Chromebook Spin 713 prima kan gebruiken als tablet of in presentatiemodus bij een klant. Het scharnier voelt stevig aan en Chrome OS werkt in tabletmode een beetje zoals een klassieke Android-tablet met een iets andere lay-out.

De schermranden links, rechts en boven zijn niet flinterdun, maar kunnen nog net door de beugel. De dikke band onderaan praten we minder goed de dag van vandaag. Het maakt de voetafdruk van de laptop onnodig hoog. Enig voordeel is dat je een groter touchpad krijgt waarbij vooral in de hoogte extra ruimte is. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Het toetsenbord is verlicht, maar weet ons qua typgevoel niet te imponeren. De toetsen hebben maar een beperkte diepte, wat niet iedereen aangenaam vindt.

Productief scherm

Om de productiviteit te verhogen, kiest Acer zoals steeds meer laptopfabrikanten voor een 3:2-schermverhouding. Hiermee krijg je meer werkruimte in de hoogte vergeleken met de traditionele 16:9-verhouding. Het enige nadeel is dat je bij films en series een kleine zwarte band boven- en onderaan krijgt, maar wat ons betreft is het dat meer dan waard.

Het 13,5 inch aanraakscherm ziet er heel scherp uit en heeft een resolutie van 2.256 x 1.504 pixels. Wat nog het meeste opvalt is de hoge helderheid: 445 cd/m². Van alle Chromebooks die we op de redactie hebben ontvangen, is dit het hoogste dat we ooit hebben gemeten. De Google Pixelbook Go, ook een premiumtoestel, haalt 374 cd/m² terwijl de Asus Chromebook Flip C436 maar 292 cd/m² haalt. Ideaal om tussendoor buiten te werken, ook al moet je zien bij zonlicht of het reflectieve scherm niet in de weg staat van een aangename ervaring.

Acer Chromebook Spin 713

Het grote aanraakscherm wordt beschermd door Corning Gorilla Glass om krasvorming te beperken. Voorkomen is onmogelijk, zand blijft de grootste vijand, maar je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je bv met je horloge tegen het scherm tikt of met je pen er toevallig op schrijft.

In onze schermtest meten we een sRGB kleurenbereik van 80 procent, wat lager is dan we initieel hadden verwacht na een paar dagen op het toestel te werken. Vergeleken met andere Chromebooks scoort de Acer Chromebook Spin 713 eerder gemiddeld. Creative professionals zien onmiddellijk die beperking, maar de kans is groot in elke andere professionele context dat 80 procent dekking ruim genoeg is voor een aangename kijkervaring.

Snelle prestaties

De Acer Chromebook Spin 713 kan je configureren met vier Intel-chips: Pentium Gold 6405U, Core i3-10110U, Core i5-10210U en Core i7-10510U. Ons testmodel heeft een Intel Core i5 aan boord, wat ruim voldoende is om Chrome OS vlot te draaien. We horen op haast geen enkel moment de ventilator in actie tijdens dagdagelijkse taken zoals e-mails sturen, videobellen, foto’s bekijken, Word-documenten bewerken en gewoon surfen. Pas wanneer je een 3D-spel uit de Google Play Store installeert, merk je dat de Intel-chip harder moet werken.

Gecombineerd met 128 GB flash-opslag en 8 GB RAM kan je de laptop op geen enkele fout betrappen. Als extreme test hebben we 25 tabbladen geopend waaronder verschillende YouTube-tabbladen die video afspelen, maar niets brengt deze laptop van de wijs.

Acer Chromebook Spin 713

Het grootste nadeel, zeker vandaag met iedereen die thuiswerkt, is de bijzonder slechte webcam. De 720p camerasensor laat onmiddellijk een slechte indruk na. We hebben tijdens verschillende interviews de opmerking gekregen dat ons beeld slecht was. We lachten het telkens weg met als excuus een wispelturige internetverbinding, maar de waarheid is dat de webcam niet op niveau is met vaak een korrelig en wazig beeld. Gelukkig presteert de microfoon zelf degelijk, al ontbreekt noice cancelling.  

Conclusie

Wat betreft batterijduur kunnen we niet de klassieke batterijtesten doen zoals op Windows 10-laptops omwille van andere benchmarks en methodes. Dan maar op de klassieke manier testen met de laptop op de schoot gedurende enkele werkdagen. De Acer Chromebook Spin 713 presteert bovengemiddeld door het vlot acht tot negen werkuren vol te houden met klassieke taken als e-mailen, typen in een Word-document en tussendoor wat videobellen.

Over de hele lijn valt er weinig op te merken aan deze Chromebook. Alle belangrijkste vakjes worden afgevinkt met de snelle prestaties en het 3:2-scherm met flexibel scharnier als belangrijkste troeven. Alles wat we naar de Acer Chromebook Spin 713 gooien wordt probleemloos verteert zonder één hapering.

Wie een Chromebook op kantoor nodig heeft, moet zeker een kijkje nemen naar dit toestel. Of je Chrome OS moet uitrollen op de bedrijfsvloer, is voer voor een andere discussie. Wie binnen het Google ecosysteem werkt en Google Workspace vandaag al gebruikt, heeft geen excuus om het op zijn minst eens te proberen. Anderen die binnen de Microsoft 365-bubbel opereren, zullen meer overtuigingskracht nodig hebben.

Specificaties Acer Chromebook Spin 713 (CP713-2W-56C5, 725 euro excl. btw): Intel Core i5-10210U, 128 GB SSD (NVMe), 8 GB RAM, 13,5 inch aanraakscherm (2.256 x 1.504 pixels), Chrome OS

.pro’s

  • Productieve 3:2-schermverhouding
  • Krachtige prestaties
  • Uitstekende batterijduur
  • Helder en mooi scherm

.contra’s

  • Slechte webcam
  • Vlak toetsenbord

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home