Synology Unified Controller UC3200 review: eenvoudige ontdubbeling

Synology wil zich profileren als meer dan een NAS-bouwer en werpt daarom de UC3200 in de strijd. Dat toestel, een dubbel actieve IP SAN, is een nieuwe categorie voor de Taiwanese fabrikant maar voelt desalniettemin vertrouwd aan. Maakt Synology een goede keuze?

Opslag zit in het DNA van Synology, dat vooral bekend staat als fabrikant van uitstekende NAS’en voor consumenten, prosumers en kmo’s. Voor de iets grotere bedrijven hebben de Taiwanezen al geruime tijd rackservers op de markt die het principe van de DiskStation-NAS’en volgen: de RackStations. Synology bouwt nu voort op die expertise met de UC3200 (6.199 euro inclusief btw): een high-availability opslagserver voor kritieke workloads.

Dubbel zien

De Unified Controller UC3200 is een server door de bril van een dronkaard: het hele ding is ontdubbeld. Twee stroomunits en twee controllers met eigen cpu en RAM werken afzonderlijk van elkaar om applicaties en gebruikers toegang te verschaffen tot de achterliggende opslag.

Alle belangrijke onderdelen van de server zijn dubbel aanwezig.

De controllers zijn gebouwd rond een Intel Xeon D-1521. Dat is een verrassend oude Xeon-chip, die al in 2015 werd geïntroduceerd. Daar staat tegenover dat Intel geen reuzensprongen maakte sinds toen, en deze cpu net als andere Xeons op 14 nm wordt geproduceerd. De chip heeft een TDP van 45 watt en is dus best zuinig naar servernormen.

Toch vinden we de keuze vreemd. De UC3200 moet een cutting edge product van Synology zijn, naar perceptie toe had één van de 2018-modellen van de Xeon-D interessanter geoogd. Verder bevat iedere controller 8 GB aan EEC DDR4 RAM uit de doos, al is dat uitbreidbaar tot 64 GB per module over vier sleuven.

SAS

Langs de opslagkant bevat de UC3200 12 bays voor SAS-schijven en een Btfrs-bestandssysteem. Dat Synology niet voor SATA maar voor SAS kiest, illustreert dat dit toestel wel degelijk een doelgroep met kritieke workloads voor ogen heeft. Geen NAS-schijven zoals WD Reds of Seagate Ironwolfs dus, maar volwaardige serverdrives van bijvoorbeeld de Seagate Exos- of WD Ultrastar-line-up. De maximale capaciteit is afhankelijk van de drives die je kiest, maar raamt Synology op 192 TB met 16 TB-drives. Met SAS-expansiemodule kan je in totaal 36 HDD’s aankoppelen goed voor 576 TB aan ruwe opslag.

De server is uitgerust met twee 1 GbE- en twee 10 GbE-LAN-poorten per controller, link-aggregatie en failover incluis. Het verbruik onder zware werklast ligt rond de 500 watt.

DSM en virtualisatie

De software van dienst is DSM UC, wat een geoptimaliseerde versie van de fantastische DiskStation Manager is die we op andere toestellen van de fabrikant terugvinden. DSM blinkt in vergelijking met andere fabrikanten uit in zijn eenvoud. Wie al eens aan de slag ging met een NAS van Synology, komt een beetje thuis na de initialisatie van de UC3200. DSM UC werd speciaal gebouwd om het beheer van het iSCI-opslagtoestel eenvoudig te maken, zonder al te grote leercurve.

De UC3200 is in eerste instantie een opslagserver die doet wat moet. Het toestel is gecertifieerd voor gebruik met de voornaamste virtualisatiespecialisten, waaronder Citrix, VMware en Windows Server, en is OpenStack-compatibel. In zijn werking verschilt deze server niet zo veel van andere Synology-hardware.

High availability

Echt interessant wordt het pas wanneer we naar de High Availability Manager gaan, want daar schittert dit toestel. De UC3200 is speciaal ontwikkeld om zonder storing te blijven functioneren, zelfs bij hardwarefalen. Om te weten wat dat concreet betekent, moeten we eerst even kijken naar de manier waarop de UC3200 werkt.

Beide controllers zijn zoals gezegd identiek en hebben toegang tot dezelfde opslagpoule. Ze zijn ontwikkeld om elkaars back-up te zijn, maar het is niet zo dat één exemplaar de schaduw is van het andere. De UC3200 is een active-active-server, dus via de software zijn beide controllers niet alleen zichtbaar, maar ook toegankelijk.

Dat betekent dat je in je HDD-poule verschillende volumes kan maken en die kan toevoegen aan verschillende controllers. Maak bijvoorbeeld volume A aan voor een specifiek type workload (bijvoorbeeld back-up) en wijs het toe aan Controller 1, en zet volume B opzij voor andere taken (zoals het draaien van kritieke VM’s) op controller 2.

Werklast verdelen

Beide volumes worden benaderd via hun toegewezen controllers zodat de load over de twee Xeon-chips verdeeld wordt. Dat is interessant voor de levensduur van de chip en thermische optimalisatie van de server. Waarom zou je immers één Xeon permanent op 70 procent laten zwoegen, terwijl je de werklast over twee chips kan spreiden en hen aan 35 procent kan laten kabbelen? Hoeveel werk iedere controller verzet en wat de status ervan is, zie je in één oogopslag via de High Availabity Manager.

Doel van de UC3200 is natuurlijk om hardwarefalen te counteren. Simuleren we dat door één controller uit het toestel te halen, dan zien we zoals gehoopt vrijwel niets. Onze VM’s blijven draaien en opslag blijft toegankelijk. Binnen een handvol seconden heeft de UC3200 de workloads die uitgevoerd werden door de verwijderde controller overgeheveld naar de nieuwe, die nu natuurlijk meer werk moet verzetten.

Snelheid en herstel

In de manager zien we meteen dat één van de controllers offline is, maar de server werkt braaf voort. Het concept verschilt niet zoveel van de high-availability-functies in andere Synology-producten, waarbij je twee apparaten aan elkaar linkt via een heartbeat-verbinding. Dat systeem werkt echter wel met een actieve en een passieve server en is dus minder efficiënt. Bovendien herstelt de UC3200 zoveel sneller en heb je het voordeel van de twee controllers en de opslagpoule binnen éénzelfde toestel.

In dit scenario is het idee dat je de kapotte controller vervangt met een nieuw exemplaar, wat in het geval van hardwarefalen in theorie gratis is, gezien de vijf jaar garantie die Synology biedt. Klik je de nieuwe module in het apparaat, dan zal de software die analyseren en het systeem terug naar zijn oorspronkelijke staat herstellen. Dat duurt iets langer, maar is in principe binnen een handvol minuten geklaard.

Verder ondersteunt de server klassieke beveiligingstechnieken zoals snapshots, met ondersteuning van maximaal 4.096 snapshots op één systeem. Zo raak je in principe geen bestanden kwijt en kan je virtuele machines meteen herstellen.

Service

Synology biedt standaard vijf jaar garantie op het procuct. Dat is meer dan de drie jaar die concurrent Qnap aanbiedt. Bij die NAS-boer kan je intekenen op een formule waarbij vervangonderdelen binnen de 48 uur verzonden worden. Synology werkt aan een vergelijkbare formule met een snelheidsgarantie, maar biedt die momenteel nog niet aan.

“Momenteel moeten klanten ondersteuning aanvragen via de website. Zo kan een Synology-ingenieur het probleem vaststellen en de vervanging van de controller initialiseren”, verduidelijkt Jean-Victor Kingue van Synology aan Techzine. “De vervanging regelt de eindgebruiker vervolgens zelf met zijn reseller.”

Momenteel biedt Synology nog geen responstijdgarantie.

Momenteel biedt Synology dus nog geen responstijdgarantie voor de vervanging van een controller. “We finaliseren momenteel wel samenwerkingen met bedrijven die een snelle onsite-interventie zullen bieden. Als er dan een probleem is zal een partner onsite komen en een defect onderdeel eventueel zelfs meteen vervangen”. Wanneer die dienst in werking treedt, kan Synology nog niet verklappen, behalve dan dat het ‘heel spoedig’ zal zijn.

Eenvoud voorop

De UC3200 is een geavanceerd systeem dat de complexe taak van high availability doodeenvoudig maakt. De eenvoud van DSM maakt het zoals steeds mogelijk om het ding te beheren zonder een doctoraat in de IT-wetenschappen: wie in staat is virtuele machines met VMware of Citrix te configureren, zal doorheen de interface fietsen.

Concurrent Qnap heeft ook een active-active-server in zijn portfolio met een gelijkaardig doel, al moet Qnap wat ons betreft op het vlak van software nog steeds onder doen voor Synology. Qnap gebruikt met de Intel Xeon D-2142IT wel een aanzienlijk modernere chip. Verder hebben ook andere fabrikanten, zoals EMC, gelijkaardige oplossingen.

Waarom zou je een toestel van Synology kiezen, en niet één van een andere fabrikant? De software is voor ons de doorslaggevende factor. DSM is kampioen en maakt het bovendien eenvoudig om andere hardware van Synology in je bedrijf te beheren. Daarom raden we de UC3200 aan voor (grote) bedrijven die nood hebben aan een robuuste opslagserver met high availability, het prijskaartje van 6.199 euro inclusief btw kunnen verantwoorden, maar eenvoud en overzichtelijkheid hoog op het prioriteitenlijstje zetten.

.pro’s

  • DSM UC-software
  • Overzichtelijke configuratie
  • Snelle failover
  • Eenvoudige drive-installatie

.contra’s

  • Verouderde cpu
  • Beperkte unieke toevoegingen
  • (Voorlopig) geen snel servicemodel

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home