Logitech Zone Wired Earbuds review: rustige werkdagen doorkomen met kwaliteit op maat

Logitech Zone Wired Earbuds UC

Koptelefoons voor kantoorwerkers zijn in overvloed te vinden: noise cancelling, opvouwbaar, met uitschuifbare microfoon… . Zwicht je daarentegen voor oortjes, dan heb je minder geluk. Het beperkte aanbod zorgt dat de meesten de meegeleverde oortjes van hun smartphone maar gebruiken met een belabberde microfoonkwaliteit. Voor die gefrustreerde markt brengt Logitech nu oortjes uit die goed klinken en een degelijke microfoon hebben.

Oortjes met uitstekende microfoonkwaliteit, dat hebben wij eerder nog niet mogen ervaren.

Het zakelijk aanbod van Logitech werd het afgelopen jaar flink uitgebreid. De verschillende oplossingen spelen in op verschillende aspecten van videovergaderingen in een hybride werkwereld. Zo kunnen werkvergaderingen op kantoor door de Logitech Rally Bar eenvoudig plaatsvinden in grote vergaderruimtes. De fabrikant lanceerde eerder ook een interactief binnen- en buitenscherm dat aangeeft wanneer een vergaderruimte bezet is en waarop je handig snel de ruimte kan boeken. Daar bovenop heb je de talrijke headsets om duidelijker mee te (video)bellen.

Aan dat assortiment voegt Logitech nu ook oortjes toe. Onder de Logitech Zone-noemer lanceert het bedrijf oortjes met draad. Vanaf 1 december zijn die beschikbaar aan 99,99 euro (incl. btw). Een draadloze variant werd door Logitech ook al aangekondigd aan 329 euro (incl. btw). De draadloze variant stond oorspronkelijk gepland voor eind 2021, maar wordt nu in het eerste kwartaal van 2022 verwacht.

Net als bij de andere oplossingen voor videovergaderingen werkt het product perfect samen met Microsoft Teams en Zoom. Ook Google Meet en Webex komen aansluiten bij dat rijtje van communicatieplatformen waar de oortjes voor gecertificeerd zijn.

Teams-primeur

Door de samenwerking met Teams, sleept Logitech overigens een primeur in de wacht. Het is namelijk de eerste keer dat oortjes gecertificeerd worden voor het communicatieplatform. Teams wordt ook binnen onze organisatie als vast communicatiekanaal gebruikt, wat de testsituatie ideaal maakt.

Sluit je de oortjes aan op een toestel waar Teams op geïnstalleerd staat, dan word je ook herinnerd aan die samenwerking. Een informatiescherm deelt je namelijk mee dat de belknop op het bedieningspaneel ook het Teams-platform kan openen. Dat is een klein extra detail, maar heel veel tijd bespaart het je niet.

De belknop bespaart je wel moeite bij het beantwoorden van oproepen. In het midden wordt daarvoor een telefoonhoorn onafgebroken verlicht op het display eens de oortjes zijn aangesloten. Voor de meesten is dat intuïtief genoeg om een oproep te beantwoorden en te beëindigen.

Logitech is duidelijk trots op die samenwerking en brengt voor Teams-gebruikers een paar oortjes op de markt met een Teams-controller. Op deze variant wordt de telefoonhoorn vergezeld van het Teams-logo. Voor de testperiode ontvingen wij de oortjes met een UC-controller. In de eerste week werkte ook die controller perfect samen met Teams en leek het alsof de keuze van het bedieningspaneel dus niet erg belangrijk was. Vanaf de tweede week leek het toch te zijn doorgedrongen dat de oortjes niet beschikte over de Teams-controller. Als gevolg was het niet meer mogelijk om met een klik op de telefoonhoorn een oproep in Teams te beantwoorden of het platform te openen door enkele seconden op de middelste knop te drukken.

Het is niet zeker of deze functies weer terugkeren na een volgende update aan het product. Bedrijven die communiceren via Teams kiezen voor de zekerheid toch maar beter voor de Teams-variant.

Overbelicht

Waarom Logitech ervoor kiest om de telefoonhoorn nog te voorzien van een cirkel aan belichting, is dan weer een minder intuïtieve beslissing. Aan de voorzijde van het bedieningspaneel zijn namelijk maar drie knoppen aangebracht. De telefoonhoorn bevindt zich in het midden dus echt een zoektocht naar deze knop eens je gebeld wordt, komt er sowieso niet aan te pas.

Van onder naar boven bekeken, zien we bovenaan het symbool van een microfoon met een kruisje. Die knop is heel belangrijk in videovergaderingen met meerdere deelnemers. Met meerdere personen tegelijk praten, levert immers alleen een kakafonie aan onverstaanbaar gebabbel op.

Music maestro

Op de onderste knop staat een start- en pauzesymbool. Die knop maakt het voor muziekliefhebbers heel eenvoudig om de muziek te pauzeren wanneer de telefoon rinkelt. Onder deze knop zitten overigens nog meer handige functies verstopt. Zo zorgen twee klikken op de knop ervoor dat het volgende liedje begint te spelen, terwijl bij drie klikken het lied opnieuw van vooraf aan begint. Ideaal wanneer de muziekstreamingdienst Ed Sheeran weer begint te spelen. De keuze om dan voor twee of drie klikken te gaan, laat ik aan jou.

Tot slot heeft Logitech aan de zijkant nog een geluidsregelaar ingebouwd. Dat laat het overschakelen van een meeting naar muziek aangenaam verlopen. Andere muziekliefhebbers zullen kunnen beamen dat het benodigde geluidsniveau voor een videovergadering een pak hoger ligt dan voor muziekdiensten. Door de handige bediening op de oortjes hoor je de volgende keer niet vijf minuten lang een piep in je oren doordat je verrast werd met een enorm luide Sam Smith in je oor.

De oortjes zijn handig aan je laptop te verbinden met een USB-C, USB-A of 3,5 mm jackaansluiting. Werk je net als mij graag met muziek op de achtergrond, maar heeft je laptop geen plaats meer voor nog een USB-apparaat. Dan kan je met de oortjes nog terugvallen op de 3,5mm jackaansluiting. Die aansluiting heeft als minpunt dat je de kabel hiervoor net onder het bedieningspaneel moet losmaken. De handige functies van de controller ontneemt de 3,5mm jackaansluiting je zo.

Oordopjes op maat

Naast het gebruiksgemak is het ook belangrijk te weten of de oortjes comfortabel zitten. Na enkele volledige werkdagen de muziek van mijn favoriete radiozender te knallen over de oortjes, is dat aspect in ieder geval voldoende getest.  

De Zone Earbuds-lijn heeft op vlak van draagcomfort sowieso al een streepje voor door het design. Er worden vier maten oordopjes voorzien in de doos voor een pasvorm op maat en een betere onderdrukking van achtergrondgeluid. De pasvormen lopen van XS tot en met L. Standaard krijg je de oortjes geleverd met de oordopjes in maat M bevestigd. Op die manier kan je netjes vanuit een middenmaat op zoek gaan naar de pasvorm die perfect bij de grootte van jouw gehoorgang aansluit. Het wisselen van de verschillende maten gaat heel eenvoudig.

Het zou leuk zijn geweest als de oortjes even eenvoudig uit het meegeleverde etui waren te halen. Toegegeven, dat een opbergzakje wordt meegeleverd, verdient bonuspunten. Logitech laat alleen wat punten liggen op de manier waarin de oordopjes worden geleverd. Terwijl een vakje werd voorzien voor de USB-A aansluiting en de oortjes, mist een ingebouwd vakje voor de oordopjes. Logitech koos ervoor de pasvormen op een kartonnetje te plaatsen en los in het opbergtasje mee te geven. De meeste gebruikers zullen de niet perfect passende oortjes echter niet meteen weggooien. Kiezen voor een kartonnen display is daarom geen juiste beslissing in onze ogen. De kartonnetjes buigen snel na één of twee keer van maatvorm te wisselen en uiteindelijk blijf je zitten met rubberen oortjes die los in het kleine opbergtasje ronddwalen.  

Nadat de juiste maat is gevonden, zitten de oortjes als gegoten. Na een tijdje vergeet je bijna dat het oortje in je gehoorgang aanwezig is. Dat komt doordat de oortjes niet de neiging hebben om uit te vallen. Ieder half uur is afwisselend tegen het linkse en rechtse oortje duwen, is helemaal niet nodig.

Verborgen mogelijkheden

Een betere geluidskwaliteit zou in essentie zijn weggelegd voor de draadloze oortjes. Dat komt door 12 mm-drivers die in de draadloze oortjes zitten, terwijl de bekabelde het moeten stellen met 6 mm-drivers. In werkelijkheid is de geluidskwaliteit van de bekabelde oortjes prima, zeker aangezien deze oortjes waarschijnlijk niet het bureau zullen verlaten.

De draadloze variant heeft overigens een extra voordeel omdat die kan koppelen met de Logi-app (Android en iOS) om de kwaliteit op jouw smaak af te stemmen. Toch krijgen de bekabelde oortjes ook mogelijkheden. In de kartonnen verpakking waarin de oortjes worden geleverd, is wel in het piepklein een webadres te vinden. Voor het gemak zullen we die link ook hier ineens delen, dan moet niemand zijn leesbril boven vissen: www.logitech.com/tune.

Via deze website is het mogelijk verschillende toestellen van Logitech te beheren, waaronder de oortjes. Voor het beheer is de installatie van een applicatie vereist, die zowel voor Windows als voor macOS beschikbaar is. Hiermee benadrukt Logitech opnieuw dat de bekabelde oortjes echt een plaats op het kantoor hebben.

Muziekliefhebbers raad ik aan in de applicatie de instellingen van de equalizer aan te passen. Zoals vermeld is de geluidskwaliteit prima voor kantoorbezigheden. Personen die verkiezen hun kantooruren door te brengen in de aanwezigheid van achtergrondmuziek, zullen meteen het verschil opmerken als de equalizer naar volume boost wordt gezet. Zangstemmen krijgen hierdoor veel meer diepgang en zijn minder flets gemixt met de achtergrondmuziek. Verder is de applicatie handig om onmiddellijk op de hoogte te zijn van nieuwe updates.

Het minpunt aan de bekabelde oortjes is het gebrek aan actieve noise cancelling. Op drukke kantoren moet het volume al serieus worden opgeschroefd om een presentatie te volgen zonder afgeleid te worden door het gesprek van je collega’s aan de andere kant van het kantoor. Als je op zoek bent naar oortjes die het achtergrondgeluid wegnemen, dan zal je een kijkje moeten nemen bij de draadloze variant. 

Verstopte microfoon moet prestaties niet verbergen  

De review kunnen we natuurlijk niet afsluiten zonder te focussen op de microfoonkwaliteit. De oortjes worden namelijk net voor die toepassing geadverteerd. De stemkwaliteit zou in theorie uiterst goed moeten scoren. Microsoft is namelijk heel streng op de microfoonkwaliteit alvorens het een certificering uitdeelt. Tot nu toe hebben geen enkele oortjes die certificering in de wacht geslepen. 

Logitech heeft zich van zijn beste kant moeten laten zien om toch een degelijke microfoon aan te bieden. Wat opvalt als je de oortjes uit het etui haalt, is dat een microfoon op de draad ontbreekt. Logitech heeft ervoor gekozen de microfoon zo te ontwerpen dat deze in het oortje zelf zit. Om dat klaar te spelen is Logitech tot het uiterste moeten gaan, maar het resultaat is dan ook niet mis.

In meetings zal je nooit meer je zin moeten herhalen omdat de eerste woorden niet goed doorkomen.

Tijdens online meetings vangt de microfoon het geluid perfect op. We gebruiken het woord perfect omdat er de oortjes het geluid ook onmiddellijk opvangen. In meetings zal je nooit meer je zin moeten herhalen omdat de eerste woorden niet goed doorkomen. Bovendien kunnen teamgenoten mij beter verstaan dan met mijn standaard laptopmicrofoon. Tot slot werd de stemkwaliteit nog vergeleken met die van een headset met microfoon en zelfs daar deden de Logitech-oortjes nier voor onder. Volgens de jury, mijn collega, klonk mijn stem een stuk voller en realistischer.    

De microfoon maakt het ook heel geschikt om onderweg te bellen of vergaderen met oortjes. In combinatie met de USB-C aansluiting, houdt niks je nog tegen om te bellen op de trein, bus of in de auto.

Verdiende plaats op het bureau

De Logitech Zone Wired Earbuds zijn perfect voor kantoorwerkers in een hybride werkwereld. Enkel  op overvolle kantoorplekken kunnen de oortjes hun mannetje niet staan. Voor die omgevingen levert de passieve noise cancelling te weinig resultaat op.  

In een rustigere kantooromgeving of een thuiskantoor vormen de oortjes een fantastische aanvulling op het assortiment dat Logitech al op de markt had voor kantoorwerkers. Het verdient een vaste plaats in één van de aansluitingen (USB-A of USB-C) rond je laptop. Door het comfortabele design stoort het niet om heel de dag de oortjes in te hebben. Zowel muziek afspelen als (video)bellen gaan de oortjes goed af. Het bedieningspaneel maakt de overgang tussen deze activiteiten bovendien probleemloos verlopen. Met de bekabelde oortjes speelt Logitech prima in op een vraag van het publiek en dat publiek hebben ze niet teleurgesteld.

Het aankopen van de bekabelde oortjes voor werknemers is een prima investering. De prijs van 99,99 euro (incl. btw) is zeer aantrekkelijk voor een kwalitatieve microfoon. De draadloze duurdere oortjes (329 euro incl. btw) die begin volgend jaar lanceren, zullen hun meerwaarde veel duidelijker moeten bewijzen.

.pro’s

  • Draagcomfort door oortjes op maat van je oorschelp
  • Uitstekende microfoon
  • Handig bedieningspaneel

.contra’s

  • Geen actieve noise cancelling
  • Groot formaat van oortjes maakt het moeilijk op verplaatsing
  • UC-controller biedt minder opties voor Microsoft Teams

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home