Review: SanDisk Connect 32GB

Van SanDisk, tegenwoordig onderdeel van Western Digital, ontvangen we de compacte en onopvallende SanDisk Connect. Uiterlijk doet de Connect nog wel het meest denken aan een flinke USB-stick. Ondanks zijn niet erg sexy looks blijkt deze SanDisk Connect wel revolutionair in datastorage en dataoverdracht. Wilt u weten waarom? Lees dan vooral verder.

Techniek wordt dagelijks kleiner en betaalbaarder zodat er interessante nieuwe oplossingen ontstaan die hiermee zelfs voor het grote publiek toegankelijk zijn. De SanDisk Connect is zo’n interessante nieuwe oplossing. De SanDisk Connect betreft namelijk een complete storage en back-up oplossing; een oplossing die een decennia geleden nog maar net in een mini ATX behuizing kon worden gelepeld.

Met de SanDisk Connect biedt de fabrikant het gemak van een persoonlijke en draadloze opslag in de vorm van een USB-stick voorzien van een accu, processor, een 802.11n Wi-Fi interface en flash-geheugen. Laat de looks van deze licht opgeblazen USB stick je dus niet voor de gek houden.

Functionaliteit

En hoe het werkt? Kinderlijk eenvoudig. Het opslaan van data op de Connect is als bij het gebruik van een conventionele USB-stick. Het enige verschil is dat deze na het ontkoppelen met de pc een wifi-verbinding kan opbouwen, zelfs wanneer de Connect bijvoorbeeld in de binnenzak is gestoken. Zeg een soort cloud-opslag, al weet je als gebruiker wel precies waar de data is opgeslagen en wie erbij kan komen.

Via de SanDisk-app is het mogelijk om een back-up van foto’s en filmpjes van telefoon of tablet op de SanDisk Connect op te slaan. Hierna kunnen de bestanden automatisch van de telefoon of tablet worden verwijderd zodat er snel en eenvoudig ruimte kan worden vrijgemaakt. De SanDisk Connect kan ook als opslag device voor reserve kopieën van deze mediabestanden gebruikt worden.

Een simpele druk op de bescheiden powerswitch is voldoende om stick te activeren en een minuscule indicatie LED in de bovendeksel licht op. Nu kan er via het Wi-Fi instellingsmenu van de pc, of mobile device een ad-hoc verbinding met de stick worden gemaakt.

Op het moment dat er een wifi-connectie met een pc, smartphone of tablet tot stand is gekomen, kan de data op de SanDisk Connect worden benaderd. Via smartphone of tablet is hiervoor de SanDisk Connect Drive-app beschikbaar. Met een pc kan de data via de webbrowser worden benaderd via de URL www.sandisk.com/myconnect.

De functionaliteit van app en pc zijn verschillend. Via de pc kunnen de bestanden uitsluitend worden gedownload en de settings van de stick worden aangepast. Alle reorganisatie van bestanden kan worden gedaan wanneer de Connect in een USB-poort van de pc is gestoken, dus net als bij een conventionele USB-stick. Bij de apps voor de mobile devices is een functionaliteit toegevoegd om eenvoudig foto’s en filmpjes te back-uppen.

Security

Ongeacht het doel van gebruik adviseren we om bij een eerste gebruik via de pc een wifi-connectie op te zetten en direct via de web interface naar de instellingen van de Connect te gaan en hier het gewenste wifi-kanaal, WEP2-encryptie, wachtwoord en een power save timer in te stellen. Hierna is het veilig om data op de stick te zetten.

Ook al is er geen encryptie of wachtwoord ingesteld, de gegevens op de stick zijn relatief veilig want de SanDisk Connect heeft default geen eigen internetverbinding (deze is middels de SanDisk Connect Drive app wel te maken). De kans dat deze dus door onbekenden wordt benaderd is relatief klein. Via een ad-hoc connectie kunnen er binnen een straal van 45 meter maximaal drie gebruikers toegang tot de informatie krijgen.

En wanneer er niemand bij de informatie mag komen dan kan de Connect met een simpele druk op de knop weer worden uitgeschakeld. Valt de stick in verkeerde handen en is er geen beveiliging ingesteld, dan liggen alle bestanden – net als bij een normale USB-stick – dus letterlijk op straat.

Doelgroep

Ondanks dat de fabrikant zich primair richt op de consumentenmarkt, zien wij hier slechts een beperkte toepassing. We zien de SanDisk Connect als handige oplossing voor het onderweg streamen van highres films naar de mobiele telefoon of tablet (maximaal 2 Mbps), maar met de onbeperkte databundels van tegenwoordig lijkt de toegevoegde waarde van de Connect op dit vlak beperkt. De back-up en storage mogelijkheid is interessant voor de consument, maar hiervoor zijn ook andere oplossingen van SanDisk, zoals publieke clouddiensten beschikbaar. Vaak zijn deze ook nog eens gratis.

Zakelijk gebruik
Binnen het bedrijfsleven zien we daarentegen wel een nuttige invulling. Niet zozeer voor de netwerkbeheerder die met de Connect over de afdelingen loopt om een patch of update op de werkplek te installeren. Dit gebeurt immers automatisch met een scriptje. We denken eerder aan verkopers, communicatieadviseurs, PR managers, zakelijk adviseurs en journalisten die dagelijks gewapend met een tablet of notebook onderweg zijn. Alle belangrijke informatie en wapenfeiten veilig opgeslagen op de SanDisk Connect. De pc is dan slechts een hulpmiddel en op elk moment vervangbaar, waarna de gegevens direct weer beschikbaar zijn.

Voor ons journalisten is het de ultieme oplossing voor onze dagelijkse bezigheden. Hardware reviewers kunnen alle benchmark pakketten opslaan op de Connect om deze later eenvoudig te installeren op meerdere reviewmachines tegelijk zonder deze fysiek met het netwerk te verbinden. Wel zo snel en veilig. Deze oplossing lijkt bovendien een zegen voor bijvoorbeeld schrijvers of onderzoeksjournalisten die bepaalde informatie liever niet via de internetkanalen willen opslaan of delen.

Spiedende (r)overheden
Dit heeft niet in de minste plaats te maken met de onlangs door de eerste kamer al aangenomen ‘Sleepwet’, waarmee de overheidsdiensten ongelimiteerd internet data, (telefoon) gesprekken en camerabeelden mogen aftappen. Voor de privacy van de burger een niet al te prettig vooruitzicht, maar voor het bedrijfsleven en de journalistiek mogelijk desastreus. Dank u dus SanDisk. Nu kunnen we eindelijk informatie opslaan of met elkaar delen zonder dat dit online door ‘bevoegde’ maar ongewenste ogen kan worden bespied.

Eindoordeel

Tijdens onze reviewperiode hebben we de meerwaarde ervaren van de SanDisk Connect. De 32 gigabyte is voldoende voor het opslaan en het delen van grotere bestanden en mediafiles. De Connect is goedkoop, klein en eenvoudig in het gebruik, dus voor iedereen interessant. Omdat je als gebruiker precies weet wie wanneer bij welke data kan, geeft de SanDisk Connect je bovendien een veilig gevoel.

Als incidentele schrijver van romans wordt ikzelf helemaal warm van deze SanDisk Connect. Dit is namelijk spy-stuff van de bovenste plank. Het ideale instrument om als informant of spion anoniem data over te dragen. Plant de stick ergens anoniem op een publieke locatie en zorg dat de informatie binnen de batterijduur in de omgeving wireless wordt opgehaald. Nadien is de accu leeg en het device niet meer traceerbaar. Ik hoef niet lang na te denken en er ontstaan al heel snel mooie ideeën voor een spannend nieuw verhaal.

Kanttekeningen
Er zijn wel een paar beperkingen in het gebruik van de Connect. Er kan slechts een een-weg verbinding via wifi worden opgezet. De Connect ondersteunt geen DLNA-protocol, dus het bekijken van films vanaf de stick op de telefoon of tablet kan uitsluitend via de SanDisk-app.

We zouden een dergelijke stick ook graag gebruiken om direct bestanden van onze SD-kaart van onze digitale camera naar toe te kopiëren. Of mediabestanden direct via het DLNA protocol te streamen naar een afspeel device.

Voor gebruik in een zakelijke omgeving kunnen er met het gebruik van de SanDisk Connect security issues ontstaan. De gegevens die via deze Connect in de bedrijfsomgeving terechtkomen gaan immers geheel langs de firewalls en andere afvangsystemen. Iedereen die achteloos content met een dergelijke stick meeneemt kan met een geïnfecteerd bestand mogelijk een digitale chaos aanrichten. Geheel onbewust gaan we daar van uit. De veiligheid valt of staat met de virusdefinities van de bewuste cliënt die verbinding met deze stick maakt.

Zoals bij alle technologische innovaties brengt gemak dus ook risico’s met zich mee. Hier zijn zeker binnen bedrijfsomgevingen nog enige hordes te nemen verwachten we.

We kunnen ons dus voorstellen dat sommige netwerkbeheerders ’s nachts zwetend wakker worden na een enge droom waarin de SanDisk Connect de hoofdrol heeft. Vanuit een veiligheidsoogpunt zal het waarschijnlijk niet lang duren alvorens het door IT-beheerders wordt verboden om dergelijke devices via het bedrijfsnetwerk te benaderen.

Ook zouden we ons kunnen indenken dat veiligheids- en inlichtingendiensten ook met enige scepsis naar dergelijke nieuwe ontwikkelingen kijken. Hier valt namelijk niets aan te monitoren of af te luisteren. Top tip: koop de SanDisk Connect snel zolang het nog kan.

Conclusie

We juichen alle nieuwe storage en back-up oplossingen toe. Zeker wanneer deze ons leven gemakkelijker maken en SanDisk is hier de laatste tijd heel bedreven in. De SanDisk Connect is compacte, eenvoudige en zeer gunstig geprijsde persoonlijke alternatief voor de cloud.

Door de mogelijkheid van WEP2-encryptie en wachtwoordbeveiliging is deze Connect bovendien een veiligere oplossing dan de conventionele USB-stick. De door ons geteste Connect met 32Gb is geschikt voor gebruik met iOS, Android, Windows en macOS. De Connect is in de retail verkrijgbaar voor ongeveer 35 Euro. De garantietermijn bedraagt 2 jaar.

.pro’s

  • Gemak
  • Prijs
  • Grootte
  • Softwarepakket

.contra’s

  • Mogelijk security issues in bedrijfsomgevingen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home