Review: Teufel Concept C 2.1 speakerset

Voor wie denkt dat het tijdperk van de subwoofer en satellieten voorbij is, kunnen we melden dat niets minder waar is. Er is nog steeds een schare groep fans die bewust kiest voor een satellietsysteem. Voor hen biedt Teufel de Concept C, een 2.1 systeem voor een prijs van net geen 300 Euro.

Teufel kent haar oorsprong in Duitsland en is opgericht in 1979 in Berlijn. Sinds jaren fabriceert ze slimme producten met een prima kwaliteit voor een zeer aantrekkelijke prijs. Mede om deze reden vinden ondertussen vele Nederlanders hun weg naar ‘die Heimat des Teufels’. Wanneer we de Concept C kritisch beoordelen, kunnen we niet anders concluderen dan dat Teufel geen half werk heeft verricht. Elk onderdeel heeft een degelijke look-en-feel. Nergens krijgen we het idee dat de fabrikant op kwaliteit heeft beknibbelt.

 concept-c-backpanel  concept-c-bottom

Aan de achterzijde van de Concept C vinden we een netspanningsaansluiting, powerswitch en een tweetal klemblokjes voor de meegeleverde satellieten. Het aansluitblok oogt misschien wat minder exclusief, maar het voldoet in de praktijk prima. Tevens heeft de subwoofer een volumeregeling die met een kleine schroevendraaier is in te regelen. Verder heeft de geluidskaart een viertal aansluitingen, namelijk een USB in, AUX in, microfoon in en een hoofdtelefoon aansluiting. Deze laatste drie in 3,5 mm Jack formaat. Naast de zogenaamde service connector ontdekken we twee controle LED’s. De een voor stand-by en de ander voor de input selectie. Deze laatste licht rood op wanneer de subwoofer is verbonden via USB, groen wanneer deze is verbonden via de AUX ingang en blauw wanneer deze is verbonden via Bluetooth. Tot slot vinden we links bovenaan een bescheiden druktoets om te kunnen pairen met een Bluetooth bron.

concept-c-satellites

De compacte satellietjes hebben een eigentijdse uitstraling. De kunststof behuizing loopt taps toe, waardoor de satellieten een meer speelse vorm krijgen. Het rooster voor de speakers is van geperforeerd metaal en loopt vanaf de bovenzijde door tot en met de onderzijde. Dit betekent dat de speakers niet alleen rechtop kunnen worden gezet, maar tevens op de zijkant kunnen worden gelegd zonder dat dit ten koste gaat van de symmetrie en optiek.

concept-c-sat-back

Achter het metalen rooster gaat een tweeweg systeem schuil. Een 6 centimeter woofer en een dome tweeter verzorgen het mid-laag en het hoog. Hiervoor had Teufel ook een goedkopere full-range oplossing kunnen kiezen, maar desondanks kiezen ze voor een kostbaarder tweeweg systeem. Netjes dus. Door de kleine gaatjes van het rooster glinsteren twee chromen randen. Doorgaans gruwen we hiervan, maar in dit geval is het net subtiel genoeg om niet kitscherig over te komen. Eigenlijk vinden we het design best mooi. Aan de achterzijde van de satelliet vinden we wederom een klemblokje voor de speakerkabel, een schroefgat voor bevestiging aan een muursteun en een ‘slot’ voor bevestiging aan een schroef in de muur. Keurig.

Bluetooth

Op de behuizing van de subwoofer pronkt een Bluetooth en een apt X logo. Dit betekent niets minder dan dat het Bluetooth (4.0) protocol muziek in cd-kwaliteit kan overdragen. Hiernaast heeft de subwoofer tevens een Bluetooth remote. Deze lijkt een beetje op een ijshockey-puck. In eerste instantie laten we de puck in de doos achter, maar wat blijkt; we hebben de puck nodig voor het aanschakelen en het pairen met een audio device.

concept-c-rem-vol concept-c-remm-batt

De remote is reeds vanuit de fabriek met de subwoofer gekoppeld. Wanneer we een lichte druk op het grote duivels-rode logo uitoefenen, schakelt de subwoofer met een zachte klik aan waarna de witte ring aan de zijkant van de puck kortstondig rood oplicht. Wanneer we aan de deksel (de volumeregeling) van de puck draaien, gloeit de ring wederom rood op. Aan de zijkant zit kleine rechthoekige button. Deze hebben we nodig voor het pairen met een Bluetooth audio device en als input selector.

Als Bluetooth audio device gebruiken wij een iMac en iTunes. Het pairen van een audio device werkt in onze beleving wat omslachtig. We dienen namelijk eerst op de kleine toets van de puck te duwen. Hiermee wordt de Bluetooth pairing modus aangeschakeld waarna de LED aan de achterzijde van de subwoofer blauw oplicht.

Hierna drukken we op de kleine ronde button achter op de subwoofer. Nu wordt de Concept C vindbaar voor een Bluetooth audio device; in ons geval de iMac. Om met de Concept C te kunnen pairen schakelen we over naar de Bluetooth instellingen van de MacOS (Systeemvoorkeuren -> Bluetooth) en koppelen de iMac met de in de lijst getoonde ‘Concept C 200 NG’. De Concept C is nu klaar voor gebruik.

Nu is de Teufel, bijvoorbeeld, vanuit iTunes of vanuit de taakbalk van MacOS te selecteren als Bluetoothspeaker. Wanneer we de toets aan de zijkant van de puck kortstondig indrukken, dan wisselt de Concept C van ingang. Dit is handig wanneer er meerdere audio devices zijn aangesloten via de USB en/of aux ingang van de Concept C. Hoe handig is dit?

systeemvoorkeuren-bluetooth

Klank

De klank van de Concept C is dynamisch en dik. Het laag is bijzonder krachtig en wordt beneden de 40Hz relatief stijl weg gefilterd. Hierdoor vervormt de subwoofer niet bij hogere volumes en gaat de reflexpoort ook niet zuchten; een ongewenst effect dat bij hogere volumes kan optreden.

Het stereobeeld van de Concept C is zeer acceptabel. De satellieten geven het middenlaag en hoog prima weer. Nergens hebben we het idee dat we heel veel missen in de muziek. Het geheel klinkt vooral heel levendig. Schroef je het volume van de subwoofer op tot het maximum, dan ontstaat er een klankmatig gat tussen de sub en de satellieten. Bovendien wordt het geluid dan ook snel drukkend en vermoeiend. Juist bij een gering volume van de subwoofer worden hier op de redactie bij muziekweergave de beste resultaten bereikt.

De speakers kunnen relatief hard, maar worden beperkt door het volume van aangeboden signaal. Via USB geluidskaart kan er wel harder worden ingestuurd. Dit heeft echter tot gevolg dat de Teufel het ingangssignaal comprimeert om het ‘clippen’ aan de ingang te voorkomen. Dit veroorzaakt in het minst gunstige geval een onrustig en zuchtend geluid uit de satellieten. Niet te hard insturen is het devies.

Al met al prima resultaten voor een 2.1 set van een paar honderd Euro.

Conclusie

De Teufel Concept C geeft veel ‘boem’ voor een paar centen. De kwaliteit van afwerking, uitstraling en klank zijn echter een stuk hoogwaardiger dan de prijs doet vermoeden. Natuurlijk zijn er oplossingen die compacter en functioneler zijn dan een logge subwoofer met satellieten, maar deze kennen vaak beperkingen in de stereobeleving en het toepassingsgebied.

Als pc-speaker, waar de Concept C primair voor lijkt bedoeld, biedt de Concept C interessante voordelen, namelijk de diverse manieren om de unit te verbinden met een audio device en de draadloze remote. Hierdoor is het gebruik van de Concept C niet enkel gelimiteerd tot pc speaker, maar kan deze tevens worden gebruikt als muzieksysteem voor smartphone, game console of televisie.

De Teufel Concept C is veelzijdig en flexibel. Meer dan een notebook en de Concept C heb je eigenlijk niet nodig. Juist hierom vinden we deze oplossing uitermate geschikt voor de, zeg, wispelturige en vaak verkassende student. Prijs is ook een argument, want studeren is anno 2016 al duur genoeg. Nu blijft er tenslotte geld over voor een paar kratjes bier.

Feitelijk biedt Teufel je de juiste formule voor een succesvolle studententijd. Nu is het wel aan jezelf om je populair te maken bij je huisgenoten zodat je tot in de late uurtjes – met goed gezelschap – kunt knallen op je studentenkamer. Maar wat te doen met de huisbaas en de buren? Tja, bereid je maar vast voor op een ‘helse’ relatie.

.pro’s

  • Prijs
  • Volwassen klank
  • Functionaliteit
  • Nette afwerking

.contra’s

  • Bluetooth verbinden wat omslachtig

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home