Intel lanceert snelste laptopprocessors ter wereld

A photo shows the wafer of Intel's new 10th Gen Intel Core H-series processor. Intel Corporation released the new processor family on on April 2, 2020. (Credit: Intel Corporation)

Intel breidt zijn line-up van tiende generatie-cpu’s uit met vijf nieuwe chips. Het topcomponent heeft een boostfrequentie van 5,3 GHz, wat ongezien is voor een laptopchip.

Intel lanceert vijf nieuwe laptopprocessors. Het gaat om chips in de Core i5, Core i7 en Core i9-reeksen. De processors vallen onder het Comet Lake-portfolio en behoren dus tot de tiende generatie, maar worden wel op een 14 nm-proces gebakken. De chips in kwestie krijgen het ‘H’-label mee, wat impliceert dat het om cpu’s met een 45 watt-TDP gaat, gebouwd voor mobiele workstations en gaminglaptops.

Core i9

De nieuwe reeks wordt aangevoerd door de Core i9-10980HK. Uit de doos heeft deze cpu een kloksnelheid van 2,4 GHz over acht rekenkernen en 16 threads. Dankzij de turboboosttechnologie kan één van de kernen opschalen tot maximaal 5,3 GHz. Dat is een record voor een niet overklokte laptopchip. In theorie kan je de chip nog hoger klokken aangezien het om een ‘K’-model gaat. Dat impliceert dat de cpu ontgrendeld is en dus overklokt kan worden. In de praktijk en je daar in een laptop niet zoveel mee, aangezien het aan de fabrikant is om kloksnelheid en temperatuur af te stemmen op de koelcapaciteiten van het chassis.

Core i7 en Core i5

Onder de Core i7-vlak lanceert Intel drie nieuwe chips. De Core i7-10875H is de bescheiden versie van de Core i9. De chip heeft evenveel kernen en threads, maar is met 2,3 GHz en 5,1 GHz net iets lager geklokt. Verder lanceert Intel de Core i7-10850H en Core i7-10750H. Die cpu’s hebben zes rekenkernen en twaalf threads, krijgen een respectievelijke basiskloksnelheid van 2,7 GHz en 2,6 GHz mee, met turbo’s van 5,1 GHz en 5 GHz.

Tot komt Intel nog met een enkele Core i5 Comet Lake H-processor. De Core i5-10400H doet het met een traditionele combinatie van vier kernen en acht threads. De basiskloksnelheid bedraagt 2,6 GHz met een turboboostfrequentie van 4,6 GHz, wat natuurlijk nog steeds erg hoog is voor een laptopchip.

Bedenkingen

Hoe revolutionair deze componenten zijn, valt af te wachten. Intel claimt dat ze tot hun recht komen in behuizingen van 2 cm dik, wat best een knappe prestatie zou zijn. Dat de fabrikant meer dan 5 GHz uit een design gebaseerd op het oude 14 nm-proces kan persen, is zonder meer knap al zijn er enkele risico’s aan verbonden. Het cijfer oogt impressionant, maar vergeet niet dat de turboboostfrequentie maar op één van de kernen gehaald wordt en niet alle acht.

Als de chip te veel warmte genereert voor het laptopchassis, dan is die frequentie bovendien niet lang houdbaar. Met een ontoereikend hittemanagement kan de krachtpatser zo al snel terugvallen naar de basisfrequentie van 2,4 GHz, wat een stuk minder impressionant is.

Optane maar geen PCIe 4.0

De kans bestaat dat de Core i7-chips met zes rekenkernen de interessantste cpu’s van het aanbod zijn. De hogere basiskloksnelheid gecombineerd met de meer beperkte warmteproductie die twee kernen minder in theorie met zich meebrengen, kunnen in de praktijk voor een hogere frequentie per kern zorgen. Bovendien is zes kernen en twaalf threads meer dan voldoende voor het gros van de applicaties, zeker als daar een hogere kloksnelheid mee gepaard gaat.

Intel voorziet de chips verder van ingebouwde Wifi 6-connectiviteit en ondersteunt de eigen Optane-opslag. Die snelle opslag is interessant voor gaminglaptops en workstations, al zou de ondersteuning van PCIe 4.0 in dat opzicht een groter publiek aanspreken volgens ons. Die blijft vooralsnog uit.

We zijn benieuwd naar de prestaties in het wild. Intel claimt straffe cijfers zoals 54 procent betere prestaties vergeleken met een chip van de zevende generatie tijdens gaming, maar dat cjifer zegt niets aangezien een gpu veel belangrijker is voor gamingprestaties en daarover rept de fabrikant met geen woord.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home