Apple lanceert nieuwe MacBook Air met 10 nm-processors

Apple zet nieuwe versies van zijn MacBook Air in de (online) rekken. De toestellen hebben meer opslag, een snellere Intel-cpu en een beter toetsenbord aan boord.

Voor 1.199 euro koop je het instapmodel van de nieuwe Macbook Air van Apple. Dat toestel bouwt voort op de bestaande succesformule maar heeft desalniettemin enkele verbeteringen aan boord. Vooraleerst maakt Apple gebruik van een nieuw toetsenbordmechanisme waarvan je vooral moet onthouden dat het niet het vreselijke butterfly-systeem van de Macbook Pro is. Apple noemt het een ‘magic’-toetsenbord en spreekt van 1 mm aan travel. Dat is aan de lage kant maar we twijfelen er niet aan dat Apple voldoende weerstand heeft ingebouwd om een acceptabele typervaring te garanderen.

10 nm Ice Lake-cpu’s

Verder ververst de Amerikaanse laptopbouwer de binnenkant van zijn toestellen met 10 nm Ice Lake-chips van Intel. Het instapmodel heeft een Intel Core i3-1000G4 aan boord. Dat is een dualcore-chip met hyperthreading, voorzien van een basissnelheid van 1,1 GHz en een boostsnelheid van 3,2 Ghz (voor een enkele kern).

Bij ons kan je verder kiezen voor een versie met Core i5-1035G4. Die heeft vier kernen, acht threads en een basiskloksnelheid van 1,1 GHz gecombineerd met een boostklok van 3,5 GHz. Daarmee schroeft Apple de maximale snelheid iets terug van het theoretische maximum van 3,7 GHz om het chassis voldoende koel te houden. Deze chip maakt de laptop 50 euro duurder.

Dat doet de fabrikant ook met de versie met Core i7-1065G7. Die krijgt in de MacBook een basisklokfrequentie van 1,2 GHz en een boostfrequentie van 3,8 GHz mee, telkens 100 MHz onder het door Intel gespecifieerde maximum. Voor deze chip heeft Apple vermoedelijk aan het variabele TDP gesleuteld. De meerwaarde van de Core i7 lijkt ons niet zo groot, wat de beperkte meerprijs van 80 euro op het Core i5-model meteen verklaart.

Alle chips hebben Intels Iris Plus-graphics aan boord, die net iets meer pk leveren dan standaard HD-graphics maar desalniettemin onderdoen voor wat je op AMD’s APU’s terugvindt, en al zeker voor systemen met een extra gpu aan de binnenkant.

Opslag, geheugen en resolutie

In zijn lichtste configuratie komt de MacBook Air vanaf nu met 256 GB aan opslag. Daarmee verdwijnt de 128 GB-optie. Wil je meer gigabytes onder de motorkap, dan hanteert Apple minder redelijke prijzen dan bij de processors. 512 GB kost je meteen 250 euro extra, 1 TB verhoogt de instapprijs met 500 euro en de nieuwe 2 TB-optie met een hallucinante 1.000 euro. Voor het geheugen kan je kiezen tussen 8 GB LPDDR4 RAM als standaard of 16 GB LPDDR4 RAM voor 250 euro extra.

Lees ook: Apple onthult nieuwe iPad Pro met trackpad-ondersteuning

Verder verandert er niet zo veel aan het populaire toestel. Het 13,3 inch-retinascherm telt een mooie 2.560 x 1.600-pixels, de laptop heeft twee USB C/Thunderbolt-poorten met DisplayPort-ondersteuning aan boord (waarlangs je ook oplaadt) en een hoofdtelefoonaansluiting tekent nog steeds present. In de specificaties lezen we dat deze laptop de 802.11ac-wifistandaard ondersteunt, wat overeenkomt met Wifi 5. Wifi 6 lijkt dus te ontbreken, ook al zijn de ingebouwde Intelcpu’s er wel compatibel mee. Rest ons nog de aanwezigheid van touch ID en een 720p camera te vermelden.

Kleurtjes

De laptop moet 1,29 kg wegen en zou 11u meegaan op één batterijlading. Op zijn dikste punt meet de Air 1,61 cm. Het toestel is beschikbaar in licht en donkergrijs (‘zilver’ en ‘spacegrijs’ voor de fans) en een goudkleur. Je kan het toestel vanaf nu via de webwinkel bestellen. Het fysiek bekijken is geen optie, aangezien alle Apple-winkels gesloten zijn omwille van de coronavirus-pandemie.

Naar onze mening zit de sweetspot voor dit toestel op de basisversie (8 GB geheugen, 256 GB opslag) met Core i5-processor, goed voor 1.249 euro inclusief btw. Daarmee kan de laptop de concurrentie aangaan met de beste ultrabooks voor Windows, waarvan we pas nog een uitgebreide vergelijkende test uitvoerden.

Lees daar meer over in dit stuk: 6 ultrabooks getest: welke moet je hebben?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home