Microsoft experimenteert met nieuw startmenu in Windows 10

Windows 10 pictogrammen

Microsoft experimenteert met een nieuw startmenu voor Windows 10, dat minder nadruk legt op de Live Tiles. Bedoeling is om het geheel visueel meer gestroomlijnd te maken, tegenover de chaotische kleurencombinatie van nu.

De nieuwe ideeën voor het startmenu werden volgens The Verge onthuld in een podcast van Windows Insider. Microsoft wil het kleurgebruik in de tegelinterface van het startmenu terugdringen om het eenvoudiger en overzichtelijker te maken.

De Live Tiles werden in Windows 8 geïntroduceerd en bleven ook in Windows 10 een prominent onderdeel van het startmenu. De kleurrijke geanimeerde tegels zijn geïnspireerd op Windows Phone, en zijn ook in Windows al enkele jaren niet meer weg te denken, al heeft Microsoft ze wel laten vallen in het startmenu van Windows 10X, dat speciaal voor apparaten met twee schermen is ontwikkeld.

Vaarwel tegels?

Op de desktopinterface gaan de tegels, ondanks het nieuwe design, nergens naartoe, zo verzekert Brandon LeBlanc, senior program manager bij het Windows Insider-team. “Live Tiles gaan niet weg, we hebben niets dergelijks aangekondigd. Degenen die genieten van hun Live Tiles zullen dit kunnen blijven doen.”

Volgens bronnen van The Verge zou er evenwel nog geen definitieve beslissing zijn gemaakt over de toekomst van de Live Tiles. Het nieuwe design waarmee wordt geëxperimenteerd lijkt de tegels alleszins net minder prominent te maken. Bovendien is de ondersteuning door ontwikkelaars eerder beperkt en ondersteunen zelfs de ingebouwde Windows 10-apps niet alllemaal de volledige functionaliteit van de Live Tiles.

Het lijkt erop dat de reacties op het startmenu in Windows 10X wel eens een grote rol kunnen spelen voor de toekomst van Live Tiles. Het startmenu in Windows 10X bevat geen tegels, maar laat toe om veelgebruikte applicaties vast te zetten en biedt een lijst met recent geopende documenten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home