Microsoft stopt Windows 7-ondersteuning: alles wat je moet weten

windows 7

De kroniek van een aangekondigde dood: Windows 7 is niet meer. Wie het OS gebruikt, krijgt morgen voor de laatste keer updates. Vanaf dan worden lekken niet meer gedicht en is het niet meer verantwoord om het besturingssysteem te gebruiken.

Zoals van het moment van lancering aangekondigd, rolt Microsoft morgen voor de allerlaatste keer updates uit voor Windows 7. Vanaf dan stopt de officiële ondersteuning van het besturingssysteem en gaat het op pensioen.

Windows 7 leverde tien jaar trouw dienst en was zo populair dat mensen en bedrijven zich tot vandaag vastklampen aan het OS. Volgens de recentste cijfers van NetMarketShare draait wereldwijd nog meer dan 26 procent van alle systemen op het verouderde besturingssysteem. Vorige maand bleek uit eigen onderzoek dat maar liefst 81,4 procent van de Belgische bedrijven nog wel ergens een Windows 7-computer heeft draaien.

Ongedichte lekken

Verantwoord is dat binnenkort niet meer. Het einde van de ondersteuning betekent het einde van de beveiligingsupdates. Die updates, die met regelmaat van de klok binnenrolden, bestonden niet voor niets. In code die zo complex is als een besturingssysteem worden constant nieuwe lekken ontdekt door hackers. Die achterpoortjes worden gedicht, vaak nog voor een hacker ze kan openen. Onderzoek van Microsoft zelf toonde al aan dat wie zijn systeem up-to-date houdt, vaak immuun is voor zelfs zero-daylekken.

Het einde van de ondersteuning betekent het einde van de beveiligingsupdates.

Gebruik je nog Windows 7? Dan ben je er eigenlijk al te laat bij. Zodra de updatetoevoer stopt, beginnen de ongedichte lekken te verschijnen. Je kan er vanop aan dat hackers staan aan te schuiven om die te misbruiken. Vergeet daarbij niet dat iedereen een doelwit is, en al zeker kleine bedrijven en particulieren. Net daar is de bijkomende bescherming vaak beperkter en iedereen heeft wel data die onmisbaar is. Denk persoonlijk bijvoorbeeld aan foto’s, en zakelijk aan een database met klantgegevens, bestellingen of de boekhouding.

We schreven het afgelopen jaar al uitgebreid over het einde van de Windows 7-ondersteuning. Nu het zover is, zetten we de belangrijkste info nog eens op een rijtje.

Gratis upgraden of tegen betaling blijven gebruiken

Eerst het goede nieuws: gratis upgraden naar Windows 10 blijft mogelijk. Via een omweg kan je een Windows 7-licentie gratis en legaal omzetten naar een Windows 10-licentie. De techniek werkt voor particulieren en professionele systemen, al zouden we om zeker te zijn de truc niet gebruiken in iets grotere bedrijven.

Hier lees je meer: Gratis upgraden van Windows 7 naar Windows 10 blijft mogelijk

Gratis upgraden naar Windows 10 blijft mogelijk .

Wil je om de één of andere reden niet upgraden, dan kan je Windows 7 blijven gebruiken. Zowel kmo’s als grote bedrijven kunnen intekenen op het Extended Security Update-programma, waarbij je tegen betaling nog even ondersteuning van Microsoft kan afkopen. Is ook dat geen optie, dan zijn er een aantal best practices waarmee je het risico kan beperken (al raden we dat niet aan).

In dit stuk behandelen we alle opties: 4 manieren om Windows 7 te blijven gebruiken na einde ondersteuning

Geen compatibiliteitsproblemen

Moet je nog upgraden, maar plan je dat wel zo snel mogelijk te doen? Lees dan zeker even na wat de belangrijkste voorwaarden en verschillen zijn. Zo houdt Microsoft er een ander updatestramien op na en verschilt natuurlijk de interface (al zal die voor de meeste gebruikers heel vertrouwd overkomen). Compatibiliteit is in principe geen probleem. Loop je toch tegen een beperking aan, dan helpt Microsoft je zelfs gratis uit de nood.

In dit stuk bekijken we in detail waarom update zo belangrijk is: Waarom je wél moet upgraden van Windows 7

En hier lees je wat je vooraf moet weten: Einde Windows 7: wat je moet weten voor je upgradet naar Windows 10

GDPR

Of de achterblijvers snel zullen migreren, is nog maar de vraag. Ook Windows XP, dat al ongeveer zes jaar op pensioen is, blijft immers in gebruik. Vorig jaar zagen we dat 32 procent van de bedrijven nog minstens één systeem met het stokoude OS heeft draaien. Vaak gaat het om speciale toestellen, zoals bijvoorbeeld medische scanmachines die niet zomaar te upgraden zijn.

Het is onverantwoord om Windows 7 nog lang te gebruiken.

Behoudens dergelijke specifieke uitzonderingen is er in ieder geval geen reden meer om aan Windows 7 vast te klampen. Het is onverantwoord om het besturingssysteem nog lang te gebruiken en kan bovendien nare gevolgen hebben. Word je het slachtoffer van een hacker en raken er persoonsgegevens aangetast, dan wordt het heel moeilijk om hard te maken dat je conform de GDPR de nodige beveiligingsmaatregelen hebt getroffen.

Dat gezegd zijnde willen we ook geen paniek zaaien. De updates van 14 januari 2020 zijn de laatste, maar dat wil niet zeggen dat je systeem op 15 januari een gatenkaas wordt. Laat dat echter geen vrijgeleide zijn om pas actie te ondernemen wanneer de volgende WannaCry of Petya in het wild verschijnt en je bedrijf lamlegt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.