Windows 11 krijgt optie voor aanpasbare schermhelderheid

Windows 11

Microsoft test een functie om automatisch de schermhelderheid in Windows 11 aan te passen bij lichte of donkere elementen op het scherm.

Aanpasbare schermhelderheid is niet nieuw, het zit in elke smartphone en helpt je om je scherm te lezen in donkere en lichte omstandigheden. Dankzij een lichtsensor weet het toestel of het de schermhelderheid omhoog of omlaag moet. Sommige high-end laptops en monitoren ondersteunen het vandaag al en implementeren hun eigen systeem.

Microsoft wil die sensoren niet bundelen in één algemeen instellingenmenu binnen Windows 11. Althans, vandaag nog niet. Als eerste test binnen Windows 11 build 23424 kunnen Windows Insiders (bètatesters) een functie testen dat het scherm automatisch dimt wanneer er donkere zaken op het scherm worden getoond (bv. in ‘Donkere modus’). Een eerste voorzichtige stap in de juiste richting.

Windows 11 schermhelderheid

Elke Windows 11-versie krijgt de functie om uit te testen, ook desktop-pc’s. Daar win je niet aan batterijduur zoals bij een laptop, maar een lager verbruik is altijd een goede zaak.

Wie als bètatester aan de slag is en de continue aanpassingen van de helderheid beu is, kan de functie uitschakelen. Je kan er ook voor kiezen om de aanpasbare schermhelderheid enkel in te schakelen wanneer je op de batterij van je laptop werkt.

lees ook

Vanaf 28 maart zijn Windows-updates een stuk kleiner

Deze ontwikkeling in combinatie met een lichtsensor in alle toekomstige laptops kan de batterijduur een flinke boost geven. Aangezien de functie eerst wordt uitgerold naar Windows Insiders, verzamelt Microsoft feedback voordat alle Windows 11-gebruikers met de functie aan de slag kunnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home