WhatsApp laat je de keuze om gebruiksvoorwaarden te weigeren

WhatsApp mobiel

De berichtenapp belooft op vraag van de Europese Commissie om meer duidelijkheid te scheppen rond de soms verwarrende gebruiksvoorwaarden.

De Europese Commissie kondigt in een persbericht aan een overeenkomst te hebben gesloten met WhatsApp rond de gebruiksvoorwaarden voor Europese gebruikers. WhatsApp zou de belofte hebben gemaakt om geen data van gebruikers te delen met externe applicaties of binnen het ecosysteem van moederbedrijf Meta. Daarnaast zal de berichtenapp duidelijker communiceren over aanpassingen aan de voorwaarden.

Concreet houdt dit in dat WhatsApp je duidelijker zal moeten uitleggen wat ze veranderen en hoe dit je rechten als gebruikers beïnvloedt. Ga je daar niet mee akkoord, dan moet WhatsApp je de optie bieden om de gebruiksvoorwaarden te wijzigen en zal WhatsApp je na verwerping ook geen terugkerende kennisgeving mogen sturen. Heeft het weigeren van de gebruiksvoorwaarden enige impact op het functioneren van de app, dan moet dat uiteraard ook duidelijk vermeld staan.

De Europese Commissie is tevreden met de uitkomst van de gesprekken, getuigt Belgisch politicus Didier Reynders. “Ik verwelkom de toezeggingen van WhatsApp om zijn praktijken aan te passen aan de EU-regels, gebruikers actief te informeren over wijzigingen in hun contract en hun keuzes te respecteren in plaats van ze elke keer dat ze de app openen te vragen. Consumenten hebben het recht om te begrijpen waar ze mee instemmen en wat die keuze concreet inhoudt, zodat ze kunnen beslissen of ze het platform willen blijven gebruiken”, zegt Reynders.

Geleerd uit fouten

Om te begrijpen waarom deze aanpassingen van belang zijn voor Europa, nemen je even terug naar januari 2021. WhatsApp zaaide toen onbedoeld verwarring door alle gebruikers een notificatie te sturen over aanpassingen aan het privacybeleid. Iedereen moest akkoord gaan om zijn of haar data te delen met Facebook, op straffe van het niet meer kunnen gebruiken van de app als je de wijzigingen niet voor een bepaalde datum wilde aanvaarden.

De melding deed heel wat gebruikers overstappen naar Signal of Telegram en uiteindelijk kwam WhatsApp ook terug op zijn tellen. De berichtenapp verklaarde dat de wijzigingen enkel van toepassing waren op zakelijke gebruikers en niet van tel waren binnen de Europese Unie, waar het ook helemaal niet conform de GDPR-wetgeving zou geweest zijn.

lees ook

Kan je binnenkort nieuwsbrieven sturen met WhatsApp?

De warrige communicatie levert WhatsApp toch een klacht op van de Europese consumentenorganisatie BEUC. In de zomer van 2022 startte Reynders de gesprekken op om meer duidelijkheid van WhatsApp te verschaffen.

Gele kaart

BEUC is ook maar matig tevreden met de uitkomst. De organisatie is teleurgesteld dat WhatsApp slechts een ‘gele kaart’ heeft gekregen van de Commissie:

“Meer transparantie en gemakkelijke opties om beleidswijzigingen in de toekomst af te wijzen zijn gewoon niet genoeg. Helaas geven de autoriteiten met deze zwakke reactie een zeer verontrustend signaal af door te accepteren dat een techgigant als WhatsApp consumentenrechten kan schenden en vervolgens wegkomt met slechts een belofte om het in de toekomst beter te doen”, luidt de reactie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.