Western Digital herstelt SSD’s die blue screen veroorzaken in Windows 11 24H2

ssd kapot windows 11 24h2

Bepaalde SSD’s van Western Digital lokten een blue screen uit in Windows 11 na het installeren van de 24H2-update. De fabrikant pakt het probleem aan met een firmware-update.

Een blue screen of death te zien krijgen na het installeren van de Windows 11 24H2, het bleek eerder de regel dan de uitzondering te zijn. De nieuwste feature-update van Windows 11 kent een woelige uitrol. Meerdere oorzaken zijn mogelijk, maar bepaalde SSD’s van Western Digital bleken zeer vatbaar te zijn voor blue screens.

Dat probleem wordt nu aangepakt door de fabrikant, die een ‘kritieke’ firmwarepatch uitrolt voor de getroffen producten. Op zijn supportpagina lijst Western Digital de SSD’s op die tot nu toe niet welkom waren in Windows 11 24H2:

  • WD_BLACK SN770 NVMe SSD 2TB
  • WD_BLACK SN770M NVMe SSD 2TB
  • WD Blue SN580 NVMe SSD 2TB
  • WD Blue SN5000 NVMe SSD 2TB
  • SanDisk Extreme M.2 NVMe SSD 2TB

Lange lijst

Heb je één van deze SSD’s, dan wacht je best niet te lang met het installeren van de update. Hoewel Microsoft het probleem met de SSD’s niet op de (lange) lijst van gekende problemen met Windows 11 24H2 heeft geplaatst, heeft het toch ingegrepen. De update is gepauzeerd voor apparaten met niet-compatibele onderdelen.

Is je SSD niet het probleem, dan kan Windows 11 24H2 nog ander onheil veroorzaken. Van problemen met de vingerafdrukscanner, de camera-app, Intel-audiodrivers tot apparaten die de update zelfs helemaal niet geïnstalleerd krijgen: Windows 11 24H2 is een zorgenkind voor Microsoft.

Je zou je kunnen afvragen waarom je de update dient te installeren. Windows 11 24H2 introduceert natuurlijk ook nieuwe functies, die we hier voor je opsommen. Voor gebruikers die nog bij versie Windows 11 21H2 of 22H2 zijn blijven hangen, is de update extra relevant, want deze versies worden niet langer meer ondersteund door Microsoft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.