HP-rapport: persoonlijke werkervaringen (en AI) cruciaal voor een gezonde werkrelatie

Uit een wereldwijd onderzoek van HP blijkt dat slechts 28 procent van de kenniswerkers wereldwijd een gezonde relatie met werk heeft. Dit is een lichte stijging van 1 procent ten opzichte van 2023, maar het rapport toont aan dat veel werknemers nog steeds moeite hebben om een positieve werkrelatie te ontwikkelen.

Het HP Work Relationship Index 2024, uitgevoerd onder 15.600 respondenten uit 12 landen, legt de focus op de groeiende behoefte aan personalisatie en autonomie in het werk. Daarnaast speelt de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) een steeds belangrijkere rol in het verbeteren van werkervaringen.

Een van de meest opvallende conclusies van het rapport is dat 87 procent van de kenniswerkers bereid zou zijn om een deel van hun salaris op te geven in ruil voor een gepersonaliseerde werkervaring. Werknemers willen meer autonomie over hoe en waar ze werken, en hebben behoefte aan tools die zijn afgestemd op hun persoonlijke werkstijl. Dit betekent bijvoorbeeld de mogelijkheid om werkplekken aan te passen, toegang te hebben tot technologieën die hun werk gemakkelijker maken en de vrijheid om flexibel te werken, zowel op kantoor als thuis.

Vooral in groeimarkten zoals Indonesië, India en Brazilië is de vraag naar personalisatie hoog volgens HP. Meer dan 80 procent van de werknemers in deze landen geeft aan dat maatwerk essentieel is voor hun werktevredenheid. In ontwikkelde economieën zoals de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk is de vraag naar gepersonaliseerde werkervaringen ook sterk, maar iets lager dan in de groeilanden. Dit laat zien dat werknemers wereldwijd steeds meer verwachten dat werkgevers hun werkomgeving aanpassen aan hun individuele behoeften.

AI als sleutelfactor

Artificiële intelligentie blijkt een belangrijke drijfveer te zijn voor het verbeteren van de werkrelatie. In 2024 gebruikte 66 procent van de kenniswerkers AI in hun dagelijks werk, wat een stijging van 28 procent is vergeleken met het jaar ervoor. Artificiële intelligentie wordt ingezet voor uiteenlopende taken zoals vertalingen, productiviteitsbeheer, internetzoekopdrachten en zelfs strategische planning. Voor IT-beslissers is de integratie van AI een nog belangrijkere ontwikkeling. AI helpt hen niet alleen hun werk efficiënter te maken, maar zorgt er ook voor dat ze een sterkere band opbouwen met hun werk.

Werknemers die AI regelmatig gebruiken, rapporteren een betere werk-privébalans en een hogere tevredenheid over hun werk. Daarnaast voelen deze werknemers zich productiever en ervaren ze meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. In tegenstelling tot de vrees dat AI banen zou vervangen, blijkt dat AI juist kansen biedt om werk flexibeler en op maat te maken.

lees ook

5 trends over de toekomst van de werkplek volgens HP Benelux-baas Koen Van Beneden

Rol van leiderschap

Hoewel AI en personalisatie de werkervaring van veel werknemers verbeteren, blijkt leiderschap nog steeds een struikelblok te zijn. Het rapport toont aan dat vertrouwen in leiderschap cruciaal is voor een gezonde werkrelatie. Slechts 64 procent van de werknemers voelt echter dat hun leiders echt om hun welzijn geven, ondanks dat 89 procent van de bedrijfsleiders van mening is dat zij dit wel doen.

Het gebrek aan vertrouwen in menselijke vaardigheden zoals empathie speelt hier een grote rol. Bedrijfsleiders erkennen het belang van empathie en geven aan dat het essentieel is voor de groei, het behoud en het welzijn van werknemers. Toch voelt bijna de helft van de leiders zich niet voldoende toegerust in hun menselijke vaardigheden, wat een kloof veroorzaakt tussen wat werknemers nodig hebben en wat leiders bieden.

Conclusie

Het HP-rapport maakt duidelijk dat de toekomst van werk sterk leunt op gepersonaliseerde werkervaringen, ondersteund door technologieën zoals AI. Werknemers willen meer autonomie en maatwerk in hun dagelijkse werk en hechten veel waarde aan flexibiliteit en de mogelijkheid om hun werkplek aan te passen aan hun behoeften. Bedrijven die deze wensen serieus nemen, kunnen rekenen op meer tevreden en productieve werknemers.

Toch is er nog werk aan de winkel, vooral op het gebied van leiderschap. Bedrijfsleiders moeten hun empathische vaardigheden verbeteren en zich meer richten op de individuele behoeften van hun werknemers. Alleen dan kan de werkrelatie écht verbeteren en kunnen bedrijven het volledige potentieel van hun werknemers benutten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home