Nieuwe HP EliteBook X biedt supersnelle RAM-tandem met AMD Ryzen Pro

De HP EliteBook X G1a lanceert met een AMD Ryzen Pro die supersnelle RAM ondersteunt tot 8000 Mbps over LPDDR5x. De ideale voedingsbodem voor AI-toepassingen.

In navolging van de nieuwe Copilot+-pc’s met een AMD-chip binnen de OmniBook line-up, is er nu de HP EliteBook X G1a met een AMD Ryzen Pro op de fonkelnieuwe Zen 5-architectuur.

De nieuwe AMD-chips brengen heel wat verbeteringen met zich mee. Ze worden gebakken op de 4 nm-productieband van TSMC. Net als vorige Ryzen-chips voor de laptop hebben deze chips een NPU aan boord die gespecialiseerd is in AI-workloads. Waar die vorige NPU nog een echt lichtgewicht was, rondt dit exemplaar de kaap van de 55 TOPS (tera operations per second).

Het grote nieuws van deze chip is echter het bliksemsnelle 8000 Mbps RAM-geheugen. De HP EliteBook X G1a kan je configureren tot 64 GB (LPDDR5x). Een dubbele ventilator moet de 40 watt TDP van het totaalpakket koel houden.

Het 14 inchscherm (16:10-ratio) kan je configureren met een LCD- of OLED-paneel. Aan connectiviteit geen gebrek: 2x USB-C (40 Gbps), 1x USB-C (10 Gbps), 1x USB-A (10 Gbps), 1x HDMI (v2.1) en een hoofdtelefoonaansluiting.

Boven het scherm is er ruimte voor een 5 megapixel webcam. In de doos zit een USB-C-lader die 100 watt aan laadvermogen kan leveren. Dat is nodig om de grote 74,5 Wh-batterij snel op te laden.

De HP EliteBook X G1a is vanaf december beschikbaar. De prijs wordt pas dichter tegen de lanceringsdatum bekend gemaakt.

Nieuwe ARM-opties

De HP EliteBook Ultra G1q die sinds deze zomer beschikbaar is in de eerste golf van Copilot+-pc’s met een Qualcomm ARM-chips, krijgt een nieuwe variant. Voortaan kan je voor een Qualcomm Snapdragon X Plus-chip kiezen, een goedkoper alternatief voor de X Elite-chip.

Lees zeker onze uitgebreide analyse over hoe deze Qualcomm ARM-chips zich verhouden met de traditionele x86-chips van Intel en AMD en wat het verschil is tussen de Plus- en Elite-chips.

Wat ons betreft kies je hier beter voor de Qualcomm Snapdragon X Plus-chip. Het prestatieverschil merk je amper, en je steekt gemiddeld 300 tot 400 euro in je broekzak.

De nieuwe HP EliteBook Ultra G1q8 is binnenkort beschikbaar als alternatieve configuratie. Een adviesprijs is nog niet bekend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home