Lifi is een alternatief voor Wifi, waarbij draadloze connectiviteit via licht loopt. De technologie kan snellere verbindingen faciliteren en is voortaan gestandaardiseerd als 802.11bb.
Wifi voorziet draadloze connectiviteit via radiogolven, Lifi doet hetzelfde maar dan via licht. De technologie heeft als groot voordeel dat er hogere snelheden mogelijk zijn. Het gebruikte licht zit in het infraroodspectrum, zodat mensen het niet kunnen zien. Connectiviteit via een lichtverbinding kan bijvoorbeeld snelle en betrouwbare verbindingen zonder kabel op kantoor verzorgen.
Voor het zover is, moest iedereen wel overeenkomen hoe Lifi precies zou werken. Het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) heeft daarom een standaard gefinaliseerd: 802.11bb. Met die standaard kunnen fabrikanten nu aan de slag gaan om Lifi-routers en ontvangers te bouwen.
Alternatief voor kabels
Je kan Lifi het best zien als een alternatief voor een ethernetkabel, niet voor Wifi. Om te werken, mag er immers geen obstructie zijn tussen zender en ontvanger die het licht blokkeert. Lifi zou wel geïnstalleerd kunnen worden in het plafond van een kantoor, waar de snelle verbinding met computers op de bureaus wel gegarandeerd is zonder dat er kabels nodig zijn. Lifi werkt uiteraard niet door muren of andere obstakels.
Dat heeft ook een klein bijkomstig voordeel: het is niet mogelijk voor een hacker om stiekem van achter de hoek in te breken op een Lifi-netwerk.
Lifi zal ongetwijfeld verschillende toepassingen kennen, al zullen die vooral tot niches beperkt blijven. De radiogolven van Wifi zijn veel flexibeler en bieden voor de meeste gevallen een voldoende kwalitatieve verbinden.