De Apple M1-chip aan boord van enkele nieuwe Mac-toestellen ondersteunt externe GPU-behuizingen (eGPU) via Thunderbolt 3, maar niet de grafische versnelling die met zo’n externe kaart komt.
De nieuwe MacBook Air, 13-inch MacBook Pro en Mac Mini hebben sinds vorige week een Apple M1-chip aan boord. De ARM-chip is de eerste die USB 4 ondersteunt en tegelijk gecertificeerd is voor Thunderbolt 3. In theorie kan je hiermee een eGPU aansluiten om je systeem van meer rekenkracht te voorzien, maar de nieuwe Apple M1-chip laat dat maar in beperkte mate toe.
Wie een eGPU-case aansluit, krijgt die te zien in het Thunderbolt-menu op macOS Big Sur. Alle randapparatuur die je via de eGPU aansluit, werkt ook prima. Het enige wat niet werkt, is de extra grafische rekenkracht van de GPU zelf.
GPU-kracht niet beschikbaar
Volgens Wccftech wordt de GPU wel herkend in het Thunderbolt-menu, inclusief de beschikbare snelheid van 40 Gbps via Thunderbolt 3, maar kan je de grafische kracht van de kaart niet gebruiken. In principe wordt je eGPU in dit geval een duur docking station waarbij je enkel de connectiviteit kan gebruiken.
Apple laat weten dat deze keuze bewust is. Het gelooft in de grafische kracht van de Apple M1-chip, een 8-core GPU die vergelijkbaar zou zijn met een Nvidia GeForce GTX 1050 Ti of AMD Radeon RX 560. Dat neemt niet weg dat wie een investering heeft gedaan in een krachtigere eGPU voorlopig best blijft werken op Intel-gebaseerde Mac-toestellen.
Er wordt algemeen verwacht dat Apple volgend jaar een reeks nieuwe ARM-chips gaat aankondigen voor de resterende Mac line-up met mogelijk een krachtigere geïntegreerde GPU zodat een eGPU niet meer nodig is. Afwachten of Apple die verwachtingen kan inlossen.