Lenovo pakt uit met zakelijke laptops aangedreven door AMD en ARM

Lenovo lanceert verschillende nieuwe toestellen voor de zakelijke markt. De aankondiging valt op omdat Intel er geen hoofdrol in speelt, maar AMD en Qualcomm wel.

Lenovo introduceert in de marge van IFA in Berlijn verschillende nieuwe laptops. In het ThinkPad-portfolio de ThinkPad T14s Gen 6 AMD. Voor de kmo-markt voorziet Lenovo een ThinkBook 16 Gen 7 en Gen 7+. Geen van de drie laptops heeft een Intel-chip aan boord. Dat is belangrijk, aangezien Intel traditioneel domineert in aankondigingen van zakelijke portfolio’s.

ThinkPad T14s

De ThinkPad T14s Gen 6 AMD (beeld bovenaan) heeft, zoals de naam suggereert, een AMD-processor aan boord. De laptops zijn configureerbaar met CPU’s uit het AMD Ryzen AI 300-gamma. Die nieuwste mobiele processors van AMD zijn gebouwd rond de splinternieuwe Zen 5-architectuur.

Verder is de laptop configureerbaar met maximaal 64 GB LPDDR5x-geheugen. Wifi 7 en 5G (optioneel) teke,nen present. AMD integreert verder klassieke USB-A-poorten, alsook USB-C met Thunderbolt 4. HDMI tekent eveneens present.

Het toestel krijgt een 14 inch 16:10-scherm mee en weegt 1,3 kg. Lenovo stelt dat de batterij tot zeventien uur meegaat op één lading.

De Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 AMD zal vanaf november 2024 beschikbaar zijn, met een verwachte startprijs van 2.199 euro (excl. btw).

ThinkBook 16 Gen 7+

De Lenovo ThinkBook 16 Gen 7+ is wordt eveneens aangedreven door AMD. Deze laptop kan je configureren tot en met topmodel AMD Ryzen AI 9 365: een chip met tien rekenkernen en 20 threads, met een boostfrequentie tot 5 GHz. Voor bijkomend grafisch geweld biedt deze laptop plaats aan een AMD Radeon 880M-GPU.

De laptop heeft een 16 inch-scherm met een 3,2K-resolutie, en zou opnieuw zeventien uur kunnen meegaan bij licht werk.

De Lenovo ThinkBook 16 Gen 7+ zal vanaf december 2024 beschikbaar zijn, met een verwachte startprijs van 999 euro (excl. btw).

ThinkBook 16 Gen 7

Tot slot is er de ‘gewone’ ThinkBook 16 Gen 7. Die laptop heeft een ARM-gebaseerde processor uit de Qualcomm-stal aan boord. Lenovo kiest voor de pas aangekondigde Snapdragon X Plus 8-core: een iets lichtere variant uit het Snapdragon X-gamma die met zijn acht kernen nog steeds voldoende pk’s zal hebben om kantoorwerk te ondersteunen.

Die laptop krijgt meteen het Copilot+-label van Microsoft mee, waarmee je weet dat je toegang krijgt tot enkele AI-gimmicks. Dat label is nog tot november exclusief voor Snapdragon-computers, maar de beperkte functies komen vanaf november ook naar compatibele x86-systemen.

Ook deze laptop krijgt een 16 inch-scherm. Wat de batterij betreft, schept Lenovo hoge verwachtingen. Die zou meerdere dagen meegaan.

De Lenovo ThinkBook 16 Gen 7 zal vanaf oktober 2024 beschikbaar zijn, met een verwachte startprijs van 819 euro (excl. btw).

Toch een beetje Intel

Lenovo laat Intel niet helemaal in de koude staan. Het bedrijf kondigt nog de ThinkPad X1 Carbon Gen 13 Aura Edition aan. Aura Edition brengt enkele ietwat vage functies met zich mee die gebruikers op een slimme manier moeten helpen. Zo kan je eenvoudiger bestanden delen, of onthoudt de laptop of je de achtergrond wel of niet wil vervagen.

Het feit dat Lenovo Aura verder in de verf zet met zijn Yoga-laptops gericht op consumenten, illustreert dat de zakelijke meerwaarde vermoedelijk beperkt is. Een prijs of details over de beschikbaarheid van de ThinkPad X1 Aura Edition bij ons kennen we niet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home