iPads in Europa ondersteunen vanaf vandaag externe appwinkels en browsers

Wie naar iPadOS 18 updatet, vanaf vandaag beschikbaar, kan voortaan externe app-winkels en internetbrowsers installeren in Europa.

Apple laat weten dat alle iPad-modellen die in aanmerking komen voor een update naar iPadOS 18, toegang krijgen tot externe appwinkels. In april besliste de Europese Commissie dat niet alleen iOS (iPhone) maar ook iPadOS (iPad) een core platform service is. Concreet moet Apple zijn teugels minder strak houden en externe appwinkels toelaten, alsook internetbrowsers.

Apple heeft sinds april zes maanden de tijd gekregen om alles in orde te krijgen. De grote update naar iPadOS 18 is ineens een goed startpunt. Ondersteunt je iPad niet meer deze update? Dan heb je helaas pech en kom je niet in aanmerking voor de extra flexibiliteit die Apple moet geven onder drukt van de Europese Commissie.

Elke externe appwinkel moet wel eerst door Apple worden goedgekeurd om te voorkomen dat er veiligheidsproblemen optreden. Ontwikkelaars die iets verkopen via zo’n externe appwinkel, moet een Core Technology Fee betalen aan Apple. In dat laatste opende Europa een onderzoek in maart om te zien of dat de nieuwe wet overtreedt. Wordt vervolgd…

Apple is het al langer niet eens met de nieuwe digitale regels van Europa en laat dit merken. Zo hoeven we voorlopig niet op Apple Intelligence te rekenen, het AI-model dat (in bèta) met de nieuwe iPhone 16 en iPhone 16 Pro wordt gelanceerd en in een update komt naar eerdere modellen. Ook Apple Visual Intelligence, waarmee je de wereld kan ontdekken via je camera, komt niet naar Europa.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home