Intel: laptopchips zeker niet vatbaar voor voltagebug

Intel geeft na intern onderzoek mee dat zijn laptopchips van de dertiende en veertiende generatie niet vatbaar zijn voor dezelfde stabiliteitsproblemen als de desktopchips. Daarover bestond twijfel na bevindingen van ontwikkelaars.

Laptopchips van de dertiende en veertiende generatie van Intel zijn niet vatbaar voor dezelfde bug als sommige desktop-CPU’s. Dat verklaart Intel na intern onderzoek. Intel heeft altijd ontkend dat er een probleem was met de laptopchips, maar kon dat statement moeilijk hard maken. Zeker na verontrustende vaststellingen van een ontwikkelaar, leek de situatie onduidelijk.

Nu is Intel formeel: mobiele CPU’s van de dertiende en veertiende generatie zijn niet kwetsbaar voor de zogenaamde Vmin Shift-instabiliteit. Dat weet The Verge op gezag van een woordvoerder. Ook heel wat desktopchips zouden gevrijwaard blijven. Xeon-processors zijn niet getroffen, Core i3-CPU’s evenmin. Voor Core i5 is de situatie anders: indien die chips deel uitmaken van de ‘K’-familie, kunnen ze op termijn vanzelf stukgaan.

Update

Intel benadrukt dat de nieuwe Core Ultra-CPU’s gebaseerd zijn op een nieuwe architectuur, en bijgevolg ook immuun zijn voor de bug. Heb je een Intel Core i7 of i9, of een K-processor, van de dertiende of veertiende generatie, dan onderneem je best actie.

Intel heeft intussen een BIOS-update voorzien die de instabiliteit in principe moet voorkomen. Heb je toch al problemen, dan kan je gebruik maken van de verlengde garantietermijn die Intel biedt op de chips. Dat is nodig: een getroffen processor is fysiek onherstelbaar beschadigd en kan niet gerepareerd worden met een update.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home