Google lanceert drie nieuwe Pixel 9-smartphones: van M tot XL

pixel 9

De nieuwe Pixel-toestellen zijn vandaag officieel gelanceerd door Google. De reeks telt drie modellen: Pixel 9, Pixel 9 Pro en Pixel 9 Pro XL.

Sinds vorig jaar zijn de Google Pixel-smartphones officieel te koop in België. Google kondigt vandaag de nieuwste modellen in de reeks aan. Anders dan gewoonlijk telt het de Pixel 9-reeks drie modellen. Naast het gebruikelijke instapmodel en een Pro-variant; voegt Google dit jaar met de Pixel 9 Pro XL een extra smaakje toe.

lees ook

Google Pixel 8a review: toptoestel in lastige positie

Pixel 9

De Pixel 9 is een compact toestel met een schermdiagonaal van 6,3 inch: een klein beetje groter dan de Pixel 8. Het scherm telt 1080 x 2424 pixels en haalt volgens Google een piekhelderheid tot 2.700 nits.

De 4.700 mAh-batterij kan met gebruik van de Extreme batterijbesparingsmodus worden uitgerekt tot 100 uur op één oplaadbeurt. De laadcapaciteit maakt een sprong naar 45 W. Dat is nog steeds niet razendsnel, maar toch een stuk sneller dan de Pixel 8. Draadloos laden wordt ondersteund.

Fotografie is al sinds de eerste generaties een uitgangbord van de Pixel-telefoons. De Pixel 9 beschikt over twee camera’s: een 50 MP hoofdcamera en een 48 MP breedhoeklens. Aan de voorzijde zit een 10,5 MP-lens.

Alle drie de Pixel 9-telefoons worden aangestuurd door een huisgemaakte Tensor G4-processor. De chips van Google zijn in het vlaggensegment doorgaans geen snelheidsduivels, maar wel capabel en betrouwbaar. Een ingebouwde Titan M2-beveiligingschip zorgt voor on-device beveiliging.

Extra large

Het instapmodel en de Pro-versie liggen dit jaar dicht bij elkaar. De schermgrootte is quasi identiek, al telt de Pixel 9 Pro een pak meer pixels (1.280 x 2.856). De Pro-versie krijgt ook een extra camera: een 48 MP telelens met 5x optische zoombereik en tot 30x digitaal zoomen aan hoge resolutie. De frontcamera wordt opgekrikt tot 42 MP. Verder zien we dezelfde batterij en oplaadcapaciteit en processor terug.

De nieuwe toevoeging aan de Pixel-lijn is de Pixel Pro XL. Met een schermdiagonaal van 6,7 inch lijkt dit toestel de opvolger van de Pixel 8 Pro te zijn. Een groter scherm betekent plaats voor meer pixels (1.344 x 2.992) en de maximale helderheid bedraagt 3.000 nits. Wat nog XL is aan dit toestel, is de 5.060 mAh batterij, die aan dezelfde snelheid oplaadt.

De camera’s en de processor van de Pixel 9 Pro XL zijn identiek aan de Pixel 9 Pro. De Pro-versies worden voorzien van 16 GB RAM en tot 1 TB opslag, het instapmodel is begrensd op 12 GB RAM en 256 GB opslag.

Nog geen Android 15, wel Gemini

Het voor Google belangrijkste aspect hebben we nog niet besproken: de aanwezigheid van Gemini. De AI-assistent zal alomtegenwoordig zijn op je toestel voor het bewerken van beelden, het vertalen van tekst of het schrijven van berichten. Voor de lancering van de nieuwe Pixel-toestellen kondigt Google nieuwe Gemini-functies aan.

Gemini Live maakt het mogelijk om stemgesprekken te hebben met de AI-assistent op je telefoon. Dit kan je zien als de reïncarnatie van Google Assistent, helemaal naar de achtergrond verwezen door Google. In de Pixel Studio krijg je toegang tot de Image 3-beeldgenerator en Pixel Screenshots helpt je zoeken naar screenshots met belangrijke info op je telefoon.

De Pixel 9-toestellen zullen straks ook de eerste smartphones zijn met Android 15. Bij de lancering komen ze nog met Android 14. Google is de laatste hand aan het leggen aan de nieuwe versie en de upgrade zou niet lang meer op zich mogen laten wachten. De Pixel 9-toestellen zullen zeven software-upgrades en zeven jaar beveiligingsupdates krijgen, waarvan er één dus al zal worden opgebruikt door Android 15.

Prijzen en beschikbaarheid

De Pixel 9 en Pixel 9 Pro XL zullen als eerste te koop zijn vanaf 2 september. De Pixel 9 Pro volgt enkele weken laten op 9 september. Prijzen starten voor de Pixel 9 op 899 euro voor 128 GB opslag en 999 euro voor 256 GB.

De Pixel 9 Pro kost 1.099 euro voor 1.099 euro voor 128 GB, 1.199 euro voor 256 GB en 1.329 euro voor 512 GB. Het duurdere XL-model start op 1.199 euro en kost 1689 euro als je de maximale opslag van 1 TB wilt. Alle prijzen zijn inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home