BIOS-update voor vernietigende Intel-processorbug beschikbaar

MSI en Asus lanceren als eerste moederbordfabrikanten een broodnodige BIOS-update. Die moet voorkomen dat krachtige Intel Raptor Lake-chips er na verloop van tijd fysiek de brui aan geven.

Asus en MSI lanceren een BIOS-update die eigenaars van Raptor Lake- en Raptor Lake Refresh-processors moet beschermen voor een vervelende bug. Het gaat om de update die Intel eind vorige maand aankondigde. De patch moet voorkomen dat processors van de dertiende en veertiende generatie van Intel met een TDP van meer dan 65 watt er de brui aan geven.

De Intel-chips kampen met een bug gerelateerd aan de interne voltages. Te hoge voltages kunnen ervoor zorgen dat bepaalde interne componenten van vatbare CPU’s na verloop van tijd degraderen, met crashes tot gevolg. Eens de degradatie heeft plaatsgevonden, is de chip rijp voor de vuilbak: de schade is fysiek en kan niet met software hersteld worden.

De BIOS-update zal bestaande problemen dus niet verhelpen, maar wel voorkomen dat voorlopig intacte chips ten onder gaan. Wie wel problemen ondervindt, kan beroep doen op een verlengde garantietermijn.

Beschikbaar als bèta

Asus lanceert de update als bèta via het ROG-forum. MSI deelt de update via de ondersteuningspagina’s van compatibele moederborden:

Doorgaans zijn BIOS-updates te kritiek om als bèta te installeren, maar gezien de keerzijde kan je het in dit geval naar onze mening wel riskeren. Zeker wie een Raptor Lake Core i9 heeft, onderneemt best onmiddellijk actie. Intel claimt dat de patch geen negatieve impact zal hebben op de prestaties.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home