Apple verliest patentzaak en moet Qualcomm 31 miljoen dollar betalen

Apple

Apple moet Qualcomm 31 miljoen dollar betalen vanwege inbreuk op een drietal patenten. Vorig jaar startte de chipfabrikant een rechtszaak tegen Apple. De computerreus zou patenten, die betrekking hebben op het opstarten van de iPhone en de levensduur van de batterij, hebben geschonden.

Een jury in San Diego heeft Apple een boete van 1,41 dollar per iPhone opgelegd. Dat komt neer op een totaalbedrag van 31 miljoen dollar aan onbetaalde royalties. Voor Apple is deze boete slechts wisselgeld. Het bedrijf heeft een marktwaarde van 866 miljard dollar, een jaarlijkse omzet van honderden miljarden dollars en rond de 240 miljard dollar aan cash.

Toch is een boete in de vorm van een royaltypercentage per telefoon voor Qualcomm een nieuwe aanval in zijn twee jaar oude juridische strijd met Apple. Het bedrag per iPhone kan namelijk zo worden geïnterpreteerd dat het een deel van het intellectuele eigendom van Qualcomm aangeeft. Het patentlicentiemodel van Qualcomm is gebaseerd op het in rekening brengen van telefoonfabrikanten van een verlaging van de verkoopprijs van de telefoon. Een praktijk die Apple oneerlijk en illegaal acht. De computergigant diende daarom in april 2017 een rechtszaak in die begin april van start gaat.

‘Het is niets anders dan een afleidingsmanoeuvre’

Zo wil Apple via de rechter het naar eigen zeggen illegale bedrijfsmodel van Qualcomm ontmantelen. De chipfabrikant eist volgens Apple zowel octrooien voor licenties à¡ls verkoop van chips aan telefoonfabrikanten. Qualcomm beschuldigt Apple er weer van dat het gebruik maakt van zijn technologie zonder ervoor te betalen.  Apple: “De lopende campagne van Qualcomm voor claims wegens inbreuk op patenten is niets anders dan een afleidingsmanoeuvre. Het gaat om onderzoeken naar hun zakelijke praktijken aan het Amerikaanse federale gerechtshof en de rest van de wereld.”

Don Rosenberg, lid van Qualcomm’s general counsel, denkt daar anders over. De drie patenten vormen slechts een klein deel van een portefeuille met tienduizenden patenten. Hij is verheugd dat rechtbanken wereldwijd de strategie van Apple – om te weigeren te betalen voor het gebruik van Qualcomm’s IP – afwijzen. “De technologieën die door Qualcomm en anderen zijn uitgevonden, hebben Apple in staat gesteld om op de markt te komen en zo snel zo succesvol te worden”, aldus Rosenberg.

Toegang tot Apple software

Eerder dit jaar suggereerde uitgelekte e-mails, dat de jarenlange ruzie tussen Apple en Qualcomm niets van doen zou hebben met schending van patenten. De ruzie zou te wijten zijn aan voor Qualcomm benodigde toegang tot software van Apple. In de mails zoals beschreven door Bloomberg lezen we een uitwisseling tussen Jeff Williams, COO van Apple, en Steve Mollenkopf, CEO van Qualcomm. In de mail vraagt Williams toegang tot software van Apple. De ingenieurs zouden die nodig hebben om de nieuwe iPhones te ontwikkelen. Qualcomm maakte zich zorgen over de beveiliging van de gepatenteerde software. Williams maakte zich daarentegen sterk, dat Apple er alles aan zou doen de ontwikkelaars op een veilige manier af te zonderen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.