Apple heeft maandagavond zijn virtuele WWDC-ontwikkelaarsconferentie afgetrapt met de onthulling van een reeks nieuwe productupdates. Naast het nieuwe macOS 11.0 Big Sur, kregen we ook een eerste blik op iOS 14.
De grootste vernieuwing is ongetwijfeld de uitbreiding van widgets van het Today-scherm naar het homescreen, zodat ze tussen je apps staan. Het is een functie die we al jaren kennen van Android en ook bij iOS-gebruikers hoog op het verlanglijstje stond.
De widgets komen in verschillende formaten en kunnen worden geselecteerd uit een nieuwe widget-galerij. Een leuke toevoeging is de standaard ‘Smart Stack’-widget, die automatisch relevante apps naar boven haalt op basis van het moment van de dag.
iOS 14 bevat ook een nieuwe ‘App Library’, die automatisch apps in groepen en lijsten organiseert. Dankzij die appbibliotheek, die vergelijkbaar is met de app drawer op Android, is het voortaan mogelijk om applicaties op je homescreen te verbergen.
Gebruikers smeken Apple al lang om de mogelijkheid om standaardapps aan te passen en worden daarin eindelijk deels tegemoet gekomen. In iOS 14 is het mogelijk om je favoriete e-mail- en browserapp als standaard in te stellen. Apple ging er verder niet op in, dus de details over hoe het precies werkt, ontbreken nog.
App Clip
Soms heb je maar een klein onderdeel van een applicatie nodig en is het eigenlijk overbodig om de volledige applicatie te installeren. Voor die situaties lanceert Apple ‘App Clips’. Dat zijn kleine en snelle snippets van apps, die als een kaart op je scherm verschijnen en toegang geven tot een specifiek onderdeel van een app, wanneer je het nodig hebt, zonder dat je de hele applicatie hoeft te installeren.
Om toegang te krijgen tot de App Clips introduceert Apple een nieuw QR-codeformaat op basis van zowel een visuele code als NFC om snel toegang te krijgen tot de App Clips. Denk bijvoorbeeld aan een tag om snel toegang te krijgen tot de app van een parking of de digitale klantenkaart van een koffiebar.
De App Clips ondersteunen ‘Sign In With Apple’, zodat je geen account hoeft aan te maken, en kunnen na een eerste gebruik opnieuw worden teruggevonden in de nieuwe App Library.
Andere verbeteringen
Verder introduceert Apple een hele reeks kleinere verbeteringen aan het besturingssysteem en de standaardapps.
- Picture-in-picture video wordt systeemwijd doorgevoerd, zodat video’s over andere apps kunnen worden weergegeven. Dat geltd ook voor FaceTime.
- Siri krijgt een nieuwe weergave die niet je hele scherm overneemt en kan voortaan ook audioberichten sturen.
- Inkomende telefoon- en FaceTime-oproepen nemen voortaan ook niet langer het hele scherm in beslag, maar verschijnen in een pop-up.
- Apple introduceert een nieuwe Translate-app, met bij lancering ondersteuning voor elf talen : Engels, Chinees (Mandarijn), Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Japans, Koreaans, Arabisch, Portugees en Russisch.
- De Berichten-app laat toe om belangrijke contacten bovenaan vast te pinnen en groepsgesprekken ondersteunen threaded conversaties en mention-meldingen voor specifieke personen.
- Apple Maps krijgt aangepaste navigatie voor fietsen, maar de functie lanceert voorlopig slechts in vijf steden in de VS en China. Apple werkt ook samen met BMW en Ford om aangepaste routeplanning voor elektrische voertuigen te voorzien, waarbij rekening wordt gehouden met de batterijlading van je wagen, de weersomstandigheden en compatibele laadpalen.
- CarPlay krijgt ondersteuning voor custom achtergronden en nieuwe app-categorieën voor parkeerapps, elektrische oplaadpalen en fastfood-apps.
- De Home-app introduceert ‘Adaptive Lighting’, waarmee compatibele lampen de kleurtemperatuur automatisch aanpassen doorheen het verloop van de dag. HomeKit-beveiligingscamera’s krijgen ondersteuning voor gezichtsherkenning.
- Safari informeert je op iOS 14 wanneer je opgeslagen wachtwoorden in een datalek zijn verschenen, zodat je ze kan aanpassen.
- Een nieuwe Slaap-modus schakelt do-not-disturb in, dimt je scherm en toont je aankomend alarm in de ochtend.
iPadOS 14
iPadOS 14, de iPad-specifieke versie van iOS die Apple vorig jaar voor het eerst introduceerde, geniet grotendeels van dezelfde nieuwe features, met nog een aantal extra toevoegingen en aanpassingen aan apps om te profiteren van het grotere scherm.
De belangrijkste nieuwigheid in iPadOS 14 is evenwel Universal Search, een nieuwe zoek-engine die kan worden gebruikt om apps op te starten, contacten of documenten snel op te rakelen, of zelfs in apps te zoeken die de functie ondersteunen. De huidige zoekfunctie kon dat reeds voor een groot deel, maar werd nu krachtiger gemaakt en meer in lijn met Spotlight op macOS.
Verder krijgt iPadOS ook betere ondersteuning voor handschrift met de Apple Pencil. Een nieuwe functie ‘Scribble’ herkent handgeschreven tekst in een tekstveld en vertaalt het naar digitale input. Bij lancering werkt deze functie evenwel alleen in het Engels en vereenvoudigd Chinees.
Beschikbaarheid
iOS 14 en iPadOS 14 verschijnen deze herfst voor het grote publiek als gratis update. Ontwikkelaars kunnen er nu al mee aan de slag via het Apple Developer Program. In juli verschijnt ook een publieke béta waar alle geïnteresseerde testers zich voor kunnen aanmelden.
Alle iPhones die werken met iOS 13 (vanaf de iPhone 6S), werken ook met iOS 14. iPadOS 14 is compatibel met de iPad Air 2 (en later), alle iPad Pro’s, iPad 5 (en later) en iPad mini 4 (en later).