AI-kennis essentieel: 80 procent van ontwikkelaars moet bijscholen tegen 2027

Zit er nog wel een toekomst in een carrière als ontwikkelaar? Generatieve AI evolueert razendsnel en kan de hele industrie op zijn kop zetten.

“Als je 24 maanden vooruit kijkt, is het mogelijk dat de meeste ontwikkelaars niet meer zelf coderen”, voorspelt AWS CEO Matt Garman in Windows Central. AI-modellen worden steeds beter in het schrijven en verbeteren van code. OpenAI bracht onlangs nog verfijningsmogelijkheden uit voor hun GPT-4o-model, speciaal voor ontwikkelaars.

Wie zijn best doet, zal het leren …

Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen kunnen bedrijven niet anders dan AI te omarmen. AI-tools bieden ontwikkelaars vandaag al veel voordelen, en worden gebruikt om repetitieve taken te automatiseren. Dat geeft de productiviteit van ontwikkelaars een flinke boost, al blijkt dat nog niet altijd het geval te zijn. In een volgende fase zal de meeste code gegenereerd zijn door artificiële intelligentie.

Volgens een studie zou 80 procent van de ontwikkelaars zich moeten bijscholen op vlak van AI. Het is niet zo dat ontwikkelaars anders zonder werk komen te zitten, maar ze moeten wel mee kunnen draaien in een modern werkveld. AI vervangt coderen echter nooit volledig, er moet altijd menselijke expertise aan te pas komen.

Weet wel: een ontwikkelaar met kennis van AI heeft ongetwijfeld een streepje voor op iemand zonder. De ‘AI-first mindset’ is dan ook een veel gevraagde competentie bij IT-werkgevers.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.