‘Combinatie edge, AI en private 5G-netwerken wordt troef voor bedrijven’

Dit jaar zien we hoe 5G enerzijds en slimmere edge-toepassingen anderzijds samenkomen in één ecosysteem. Bedrijven die die evolutie in de gaten houden, kunnen volgens Deloitte heel wat nieuwe mogelijkheden implementeren.

De race voor 5G is volop aan de gang, al zijn de toepassingen in België vooralsnog beperkt. Daar komt stilaan verandering in. “5G bestaat uit twee componenten”, vertelt Tim Paridaens, Internet of Things leader bij Deloitte België, naar aanleiding van het jaarlijkse Technology, Media en Telecommunications-voorspellingsrapport aan Techzine. “Enerzijds zijn er de antennes. Daar staat ook bij ons al wel heel wat infrastructuur op z’n plaats. Anderzijds zijn er de backbone-systemen. De meeste 5G-implementaties vandaag werken op een 4G-backbone.”

In de Antwerpse haven draait er al wel een 5G-proefproject met antennes en core. “Daar kunnen we best trots op zijn”, aldus Paridaens. “De keuze voor de haven is best logisch, vanwege het waardepotentieel binnen de industrie. BIPT heeft vanwege het industriële karakter van het het havengebied testlicenties toegestaan.”

Private netwerken

Tegen het einde van 2020 verwacht Deloitte dat er wereldwijd meer dan 100 bedrijven hun eigen 5G-netwerk zullen uitrollen. Vier factoren overtuigen industriële sites om voor 5G te kiezen. Een hogere dichtheid maakt het eerst en vooral mogelijk om veel meer toestellen op een kleine oppervlakte te verbinden dan met 4G. Vervolgens maakt een lagere latency, in theorie tot 1 ms, het netwerk responsiever. Zo kunnen bijvoorbeeld geconnecteerde machines veel sneller reageren wanneer dat nodig is. Via netwerkslicing kan je het netwerk dan weer opdelen om zo de overbelasting van kritieke delen te vermijden. Tot slot is er de betrouwbaarheid. Paridaens: “Wat betrouwbaarheid betreft spreken we van de zes negens: het netwerk heeft een uptime van 99,9999 procent.”

In Duitsland, Frankrijk en Nederland wordt er al gewerkt aan private industriële 5G-netwerken, bij ons blijft het voorlopig bij de Antwerpse haven. Vaak worden dergelijke netwerken gebouwd in samenwerking met operatoren. Zoals we eerder al schreven, wachten de operatoren daar op politieke beslissingen. “Dat er geen regering is en het spectrum nog niet geveild werd, is zeker een factor in de tragere uitrol in ons land”, aldus Paridaens. Het gaat echter de goede kant op. Zo zijn er wegen om de veiling heen, onderzoekt Vlaanderen of het actie kan ondernemen en zullen tijdelijke 5G-licenties na tests verlengd worden. Ook bij ons beloven de private netwerken dus belangrijk te worden.

AI en de maakindustrie

5G is echter niet de enige technologie die momentum krijgt. Deloitte voorspelt dat 5G-netwerken gecombineerd met edge-computing, en dan specifiek AI-capaciteiten, samen een ecosysteem zullen vormen. “We zien al heel wat PoC’s rond AI bij ons”, weet Paridaens. “De grootste focus ligt bij AI in de edge. Neurale processors, zoals de exemplaren in je smartphone, worden steeds meer ingebouwd in andere toestellen.” Hij vermoedt dat dergelijke sensoren binnen drie tot vijf jaar alomtegenwoordig zijn. “Er zijn veel mogelijkheden, zeker in de maakindustrie, waar België toch sterk staat.”

Paridaens verwacht dat de slimme edge-netwerken en private 5G-netwerken zich in de toekomst tot een enkel ecosysteem zullen ontwikkelen, waarop grote bedrijven hun infrastructuur kunnen bouwen. Hij denkt dan in eerste instantie aan grote fabrieken, zoals raffinaderijen, of toepassingen binnen de gezondheidszorg. De verregaande sturing van toestellen, mogelijk gemaakt door de nieuwe technologieën, wordt binnenkort essentieel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home