WordPad verdwenen uit Windows 11? Zo haal je het terug

wordpad windows

Windows 11 24H2 luidde het definitieve einde in voor WordPad. Via deze truc kan je de tekstbewerker toch nog blijven gebruiken.

Zoals eerder aangekondigd, heeft Microsoft WordPad verwijderd uit Windows. De vorige week uitgerolde Windows 11 24H2-update verwijdt WordPad onherroepelijk van je apparaat, want je kan de tekstbewerker niet opnieuw installeren. Toch is WordPad nog niet helemaal dood en begraven: Windows Latest ontdekte een truc om WordPad ook na installatie te kunnen gebruiken.

  • WordPad in Windows 11 24H2

    Maak voor je de update doorvoert een back-up van de WordPad-bestanden. Zoek WordPad via Verkenner met het commando C:\Program Files\Windows NT\Accessories. Bewaar de volgende mappen en bestanden:

    • en-US
    • nl-NL
    • wordpad
    • dll

    Na het installeren van de Windows 11 24H2-update, voeg je deze bestanden opnieuw toe aan Windows. WordPad zal niet te vinden zijn via een zoekopdracht of in het Start-menu verschijnen, maar je kan het wel vastmaken aan je taakbalk en/of een desktopshortcut maken. Het is cruciaal om een back-up van WordPad te maken voor je Windows updatet, want nadien zal je geen herkansing meer krijgen.

    wordpad

Ander en beter

WordPad is een tekstbewerker voor eenvoudige tekstbestanden, al heeft het programma zijn beste tijd wellicht wel gehad. De reden dat Microsoft besloten heeft WordPad uit Windows te halen, is omdat er andere en betere alternatieven bestaan. Microsoft prijst Word aan voor het bewerken van documenten met rijkelijke opmaakmogelijkheden. Wie gewoon wat wil neerkribbelen, kan in OneNote terecht.

De Windows 11 24H2-update is sinds 1 oktober beschikbaar en is de grote Windows-update voor dit jaar. Microsoft rolt de update gefaseerd uit dus mogelijk is de update nog niet naar je apparaat gekomen. Daar hoef je je niet benadeeld voor te voelen, want Windows 11 24H2 maakte al snel brokken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.