Verborgen malware: zo herken en vermijd je valse VPN’s

In dit artikel lees je hoe je valse VPN’s kunt herkennen, zodat je ze in de toekomst kunt vermijden.

Een goede online VPN zorgt ervoor dat je veiliger en anoniemer kunt surfen op het web. Helaas zijn er ook veel valse VPN’s in omloop, die juist het tegenovergestelde doen. Met het downloaden van een valse VPN installeer je onbedoeld malware op je apparaat. In dit artikel lees je hoe je valse VPN’s kunt herkennen, zodat je ze in de toekomst kunt vermijden.

De populariteit van online VPN’s neemt sterk toe en dat is zonder twijfel een positieve ontwikkeling. Een VPN zorgt voor encryptie van al je dataverkeer en schermt je IP-adres af. Je online privacy wordt er dus aanzienlijk mee vergroot. Bovendien beschermt een VPN je ook tegen de meeste virussen en malware. Daarmee vormt het een krachtig en effectief middel om je te beschermen tegen cyberdreigingen.

Valse VPN’s

Maar wat nu als de VPN zelf vermomde malware is? Dit is geen hypothetische vraag, want in de praktijk circuleren er veel valse VPN’s online. Voorbeelden zijn ‘SuperVPN’ en ‘Geost’. Deze apps zijn inmiddels ontmaskerd en geëlimineerd, maar er komen gewoon weer andere valse VPN’s voor in de plaats. En dat is slecht nieuws, want valse VPN’s kunnen grote schade aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan diefstal van gevoelige gegevens, zoals wachtwoorden en betaalinformatie. En in het ergste geval kan een cybercrimineel je hele apparaat overnemen. Het is dus van cruciaal belang dat je valse VPN’s tijdig herkent.

Herkennen

Er zijn grofweg twee manieren waarop cybercriminelen slachtoffers met een VPN maken. Ze bootsen een bestaande en gerenommeerde VPN na, zoals GlobalProtect in het geval van Palo Alto. Of ze creëren een nieuwe app, waar ze malware aan toevoegen. Deze nieuwe app brengen ze meestal onder de aandacht door te adverteren met content die mensen stiekem wel interessant vinden. Denk bijvoorbeeld aan pornografisch materiaal of illegale downloads. Om toegang tot de content te krijgen, moet de internetgebruiker eerst een gratis VPN downloaden en installeren.

Valse VPN’s kun je aan een aantal punten herkennen. Ten eerste worden ze niet via de reguliere app stores aangeboden. Op de website waar ze wel worden aangeboden, staan geen contactgegevens van de aanbieder. Er wordt niet vermeld waar het bedrijf gevestigd is en hoelang het bestaat. Ook wordt er niet gerept over het type encryptie waarvan gebruik wordt gemaakt. VPN’s waarvan geen specifieke mobiele app beschikbaar is, kun je ook als twijfelachtig beschouwen.

Vermijden

Om te voorkomen dat je wordt blootgesteld aan valse VPN’s kun je zelf een paar voorzorgsmaatregelen opvolgen. Zo kun je apps het best downloaden via de officiële App Store of Google Play. Rechtstreeks downloaden via een website wordt dus afgeraden. Ook gratis VPN’s laat je bij voorkeur links liggen. Gelukkig zijn betrouwbare premium VPN’s goed betaalbaar. Daarnaast bieden de meeste VPN’s je een gratis proefperiode.

Online aanwezigheid zegt ook veel over de betrouwbaarheid van een VPN. Typ voor je een nieuwe VPN wilt downloaden eerst de naam van de VPN in een zoekmachine in. Controleer hoeveel en wat voor soort resultaten je zoekopdracht oplevert. Gerenommeerde VPN-aanbieders zijn altijd actief op social media. Lees ook beoordelingen van andere gebruikers, liefst op onafhankelijke beoordelingssites. Tot slot is het verstandig om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybercriminaliteit. Een gewaarschuwd mens telt immers altijd voor twee.


Dit is een commerciële bijdrage van NordVPN. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home