Outlook, Word en OneNote crashen: zo los je het op

microsoft outlook windows

Enkele Microsoft Office-applicaties waaronder Outlook, Word en OneNote kunnen crashen op onverwachte momenten. Microsoft deelt een oplossing voor het probleem.

Microsoft bevestigde op 15 augustus problemen met Outlook, Word en OneNote. De applicaties kunnen crashen tijdens het opstarten of tijdens eenvoudige handelingen zoals het typen van tekst of het uitvoeren van een spellingscontrole. De bug treft versie 2407 (Build 17830.20138), de update die begin augustus werd uitgerold.

lees ook

Microsoft verwijdert formatteerlimiet FAT32 in Windows 11

Verouderde taalpakketten

De oorzaak van het problemen ligt bij niet-geüpdatete taalpakketten voor Office. Via het Windows Logboek kan je naar de boosdoener op jouw pc zoeken in het eventverslag van de crash. De modulenaam mscss7xx.dll verwijst naar het niet-functionerende taalpakket: de versie van de module zal zeer waarschijnlijk niet overeenkomen met de applicatieversie, wat de crashes veroorzaakt.

Bij Outlook kan er nog een andere oorzaak mogelijk zijn, namelijk verouderde serverregels. Ook deze kan je identificeren via het Logboek. Zoek in een eventrapport naar ucrtbase.dll en controleer of de versie overeenkomt met de versie van Outlook.

Zo los je het op

Microsoft heeft ondertussen een workaround voor de problemen gedeeld. De oplossing hangt af of het probleem bij verouderde taalpakketten of serverregels zit. In het eerste geval stelt Microsoft voor om het niet-functionerende taalpakket te verwijderen en opnieuw te installeren, ofwel een online herstel van de getroffen applicatie uit te voeren.

De oplossingen voor verouderde Outlook-regels ligt bij het uitvoeren van het Clean rules-commando in Windows. Klik met de rechtermuisknop op het Start-menu en selecteer Uitvoeren. Typ vervolgens Outlook.exe /cleanrules in het tekstvak en voer het commando uit: mogelijk moet je na deze stap een nieuw Outlook-profiel aamaken. Via de webtoegang kan je regels ook manueel verwijderen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home